Sommarpratare 2014

Rösta och ge ditt omdöme.

Lista och betyg över alla sommarpratare 2014. Lyssna på det bästa sommarpratet.

82 reaktioner på ”Sommarpratare 2014”

 1. Vill tipsa er om Hannu Sarenström. En underbar trädgårds- och matinspiratör.
  Han håller föredrag och skriver böcker om mat och trädgård. Mycket stor personlighet som uttrycker sig kreativt både i tal och skrift.

  1. Nej, ta gärna intressanta människor, som inte är så uttjatade!
   Hannu kan väl alla, utan och innan.

 2. Har en udda och spännande berättelse om livet från parkbänkar till prisbelönad universites lärare

  1. En historia om livet som utslagen via fosterhem, psykiatriska kliniker och ungdomsvårdskola och hopp från 6:e våningen (18m) till bröllop med min lärare och själv senare prisad universitetslärare.

 3. ett förslag till sommarpratare. brottaren tomas johansson. han har upplevt mycket, och är en fantastisk och fängslande berättare.

 4. Långt in i de norrländska skogarna bor sjukgymnasten, författaren, debattören och healern Lars Stenvall. Han har en fantastisk förmåga och är en fascinerande talare.
  Läs hans bok och låt honom bli värd i P1.

 5. Jag tycker att unge hockeyspelaren Johan Forsberg ska sommarprata 2014. Hans blogg följs av många unga som äldre och använder sitt eget språk lika spännande som pucken. En mycket intelligent och mångsidig ung man som kan kommunicera och levererar tänkvärda berättelser om stort och smått på ett fantasifullt sätt.

 6. Jag vill tipsa er om Fredrik Bergman. Social entreprenör, journalist och initiativtagare till den ekonomiska föreningen Macken som firar 10 år i år. Macken är ett socialt företag med återanvändningsverkstäderna som grund. Men även en egen skola, svenska för invandrare och flera verkstäder – snickeri, textilverkstad, elektronikverkstad, två butiker, stadsodling och cykelverkstad. Dem bedriver också yrkesutbildningar på lätt svenska – lantbruksskola och företagarutbildning.

 7. Hej därute i etern,
  Tänk om jag skulle kunna få sommarprata om detta mitt ämne som jag brinner för så oändligt mycket !!!Jag är lite av en rebellisk mamma som är ute och håller föredrag och berättar outtröttligen gärna min/vår story som handlar om mig och min äldste sons resa, om hur det har varit att för mig ” ha det perfekta barnet – jag är mamma till ett ADHD-barn”.

  Berättar även om min syn på olika typer av medicinering, mat å olika slags kost osv. Om För livliga barn,särbehandlingen, sätta barn i skamvrån, obs-klasser & nu olika diagnoser på våra barn i form av olika bokstavskombinationer, allt från ADHD ADD och Damp-barn osv. särbehandling, mobbing, är detta ok då undrar jag?

  Jag vill finnas därute som ett bollplank, samtalspartner och medmänniska. . Jag vill finnas därute för dig, dina barn, ungdomar å alla som har tankar, funderingar om å kring Adhd. Är det en diagnos eller bara ett annat sätt att fungera? Detta kan jag tala om i det oändliga och jag får så oändligt bra respons när jag är ute och håller mina föredrag och alla ber mig att fortsätta min kamp för att så frön i människor att våga tro på sin intuition och magkänsla när det gäller sina barn mm.

  Mvh/Maria http://www.mibson.se

 8. Ett hett tips- Ståupkomikern Yvonne Skattberg som med sin föreställning “Alla har ADHD” berör och bekräftar oss ALLA. Hon äger konsten att berätta om sig själv och sin familj som får diagnoser, en efter en, på ett ödmjukt, vidsynt och sååå vansinnigt roligt sätt.
  Hon är en given sommarpratare 2014″

 9. Jag föreslår att ni låter Thomas Wiehe sommarprata 2014, en intressant person och artist med intressanta erfarenheter.

 10. Jag föreslår att ni låter Tobias Åkerman sommarprata om ofrivillig barnlöshet. Jag lyssnade till honom i Morgon P4 Malmöhus i tisdags morse och tyckte att han verkade ha mycket bra att säga. Hittade senare också artikeln som Sydsvenskan skrivit om honom dagen innan.
  Eftersom mannens perspektiv sällan eller aldrig uppmärksammas i dessa frågor tycker jag att ni borde välja honom.

 11. Hej! Jag skulle vilja vara en sommarpratare. Jag skulle vilja dela med mig av mitt liv i stort och smått. I nästan 20 år jobbade jag som ekonom men 2008 sa jag upp mig för att satsa på mitt egna som är baserat på mina upplevelser som barn. Jag hade många upplevelser av att gå ur min egen kropp på olika sätt. Inget skrämmande utan fascinerade erfarenheter då jag på olika sätt fick lära känna ett högre medvetande som vi alla människor har men som vi av olika anledningar stängt av. Idag har jag fått ihop mitt livspussel och delar med mig av min inre resa samt olika spännande upplevelser i mina föreläsningar. Jag lovar att jag kan ge en alldeles underbar kärleksfull stund som sommarpratare.

 12. Hejsan, jag är så förtjust i konstnären Lars Lerin. Han är intressant att lyssna till och har så vacker röst och dialekt. Dessutom är han både rolig och kärleksfull. Jag hoppas verkligen på att ni gör ett bra val – välj Lars Lerin!

  Vänligen

  Christina Berglöf

  1. Christina!
   Håller med om att Lars Lerin är ett bra förslag!
   Vill bara tipsa om att jag har för mig att han snackade för ett par somrar sen. Kan kolla upp datum och återkomma. Finna på sr.se eller iTunes i så fall.
   / Joel

 13. Christina Stielli tycker jag skulle vara intressant att lyssna på. Har läst ett par av hennes böcker och har aldrig varit så arg på karaktärerna i boken som jag var när jag läste dessa böcker. Bra av en författare att få fram en sån stark känsla. Blev nyfiken på henne helt enkelt.
  Mia Törnblom skulle ocksa vara intressant. vilket liv hon levt/lever!

 14. Jag tycker att ni borde ta Jonas Granström! Han kanske inte är så känd men är en väldigt skön kille med en fantastisk levnadshistoria!

 15. Önskevärdar, sommar 2014:
  Anna von Hausswolf
  Olle Ljungström
  Papa Emeritus/Ghost (alt Nameless Ghoul)

 16. Jag tycker ni borde låta Erik Karlsson sommarprata. Dels för att han har varit mycket i media kring os men också för att han är en sån duktig hockeyspelare. Så de skulle var intressant att höra hans resa.

 17. Jag skulle vilja lyssna på Erik Ringertz som blev utsedd till Årets Chef 2014 om modernt ledarskap, kulturbyggande och hur man kan göra samhället mer jämställt.

 18. Peter Hallström, låtskrivare och sångare m.m. Det skulle vara fantastiskt att få höra hans historia i ett sommarprat.

 19. Olof Röhlander ska sommarprata tycker jag! Inspiratör, mental tränare och handelsresande i drömmar! Han har skrivit en bok som heter “Det blir alltid som man tänkt sig” som visar tankens kraft i livet. Så låt honom inspirera till att tänka oss dit vi vill, bli lyckliga och må bäst!

 20. Egil Bergström från Gamleby tycker jag ska bli sommarpratare! Träskeppsbyggare miljökämpe, historiker, lärare, arkitekt, skeppare, boktryckare, familjefar, farfar mm och en talare som alla förstår! Har mycket att berätta så att alla förstår!

 21. Jag tycker Charlotte Kalla ska sommarprata då hon är så skön och lyssna på och även så duktig och har säkert mycket att prata om!

 22. Charlotte kalla , en otroligt stark person.

  Marlene Westberg,sundsvall. som håller i “ett år för cancer” och har genomgått cellgiftsbehandligar , bröstcancer. och att klara vänner,familj och jobbet medans livet rasar. En kär vän och en stark person.

 23. Mikael Styrman som stat och kommun satte i konkurs… Han skulle kunna prata varje dag .. Mycket duktig talare.!

 24. Tänk om jag kunde få sommarprata: jag är idag 59 år och arbetar med psykoterapi. När jag var 17 år företog jag mig en resa som jag skulle vilja berätta om. Jag liftade genom hela Europa, ner genom Turkiet, Iran, Afghanistan bort till Pakistan. Där träffade jag en ung man som jag förälskade mig i och gifte mig med. De följande tre åren bodde vi i Sverige och Pakistan innan vi slutligen skilde oss. Det jag lärde mig kan jag aldrig glömma. De kulturella krockar vi båda utsattes för är högst relevanta idag. Den konservativa islam som min mans familj tillhörde är idag en av de stora krafterna som bidrar till instabilitet i världen. Min man var Patan och hans språk var Pushto. Detta område i Norra Pakistan är ett Taliban fäste och ingen kan resa dit utan risk för livet idag. Som ung flicka på 70 talet fick jag se hur det såg ut innan. När jag tänker på kvinnorna hemmet, blir mitt hjärta varmt. Jag skriver om min historia sedan lång tid och jag vill gärna berätta, därför att jag tror på ökad förståelse.

  1. Jag reste till Säffle ’97. Säffle ser idag inte alls ut som på 90-talet. Det skulle jag vilja berätta om.

 25. Jag skulle vilja att sommarprogrammen inte bara var så eländiga, många har semester och vill koppla av koppla bort sjukdomar etc. varför inte underhålla och roa också. Allt blir så svart annars. Med det menar jag inte att jag har empati för andra, tvärtom. Vänligen Ulla

 26. Vet inte om det blev fel sista raden där. Jag menar att jag har empati för andra men det är också nyttigt att få bli underhållen och road.

 27. “Jävla blatte, åk hem!”. Det var förra veckan då jag stod på tunnelbanan på väg mot Centralen som en medelålders välklädd kvinna ropade detta till mig.
  Som adopterad är jag van att få möta andras åsikter då de ser en utländsk person, trots att jag är inhemsk. Men jag blev ändå förvånad och ledsen. Att hon sa det så högt – och att ingen i den fullsatta vagnen ens reagerade.

  Jag var bara fem år när jag på dagis, som det hette då, hörde den första kommentaren kring mitt exotiska utseende.
  “Jag vill inte hålla en neger i handen”, sa min jämngamla lekkamrat till mig och tittade på mig med avsky.

  Som adopterad från Indien 1982, blott ett år gammal när jag kom, kan jag inget annat och vill inget annat ha, än Sverige. Men jag får inte vara med. Och känslan av detta mellanskap delas av tusentals adopterade.

  Åren har gått sedan jag gick på dagis. Men som sagt, inte mycket har hänt. I Sverige finns det drygt 55 000 adoptivfamiljer – vilket gör oss till en stor grupp. Alla känner någon som är adopterad, på jobbet, på förskolan, på ICA, på kursen eller på tåget.

  Idag arbetar jag som författare och har intervjuat och mött 700 svenska adoptivfamiljer för att utröna hur deras familjeband, identitet och vardagsliv i våra svenska samhällen ser ut.

  Resultatet har blivit två böcker Adoption: Banden som gör oss till familj (2010, Norstedts förlag) och den senaste, mycket uppmärksammade, Den stora återresan (Miller&Books).

  I Den stora återresan följer jag 5 adoptivfamiljer sida vid sida under 3 år då de förbereder sig inför, reser iväg och kommer hem från sina livsresor – återresor. Det är en reportagebok där människors liv, förhoppningar och tillhörighet ställs på sin spets när familjerna färdas över kontinenter och hav i jakten på ursprunget och svaren på varifrån barnen kommer. De adopterade som medverkar är mellan 7-39 år och även min egen återresa till Indien speglas.
  I boken lyfts komplexa existensiella frågor baserade på integrationsproblem fram. Vi ser även vad resultatet blir då man som individ år efter år får höra att man inte tillhör eller passar in.

  Om jag skulle få sommarprata skulle jag ge lyssnarna en chans att gå i skorna hur det KÄNNS att vara “annorlunda” och hur det KÄNNS att möta “rasism” och jag skulle ge alla dessa 700 familjer och flera tusen adopterade en gemensam röst med önskan om att berika och vidga perspektiven hos dem som lyssnar. Att förhoppningsvis minska rasismen.

  Hoppas jag får komma.
  /Mary

 28. Gärna bert karlsson eller någon annan känd entreprenör… det är för mycket kultur och mediafolk….
  gärna någon framgångsrik företagsbyggare … alldeles för lite sådana har ni tyvärr !!
  typ christer eriksson (consafe) det var ett kanonprogram
  MVH/peter

  1. Också BRA, personer typ Jan Stenbeck och Antonia Axelsson Johnson borde vi ha mer av i media. Men deras ideologi är kanske inte så politiskt korrekt (ej i linje med radio-tv anställda opinionsbyggares) ?!

 29. Jag tycker att det vore kul om Maud Olofsson fick vara sommarpratare och berätta lite mer om NUON-affären. Det var så kul att höra henne i veckan som gick!

 30. Kennedy Bakircioglü, Magnus Betnér, Jimmie Åkesson, Felix Herngren, Karim Jebari, Noomi Rapace och sist men inte minst JESPER BLOMQVIST

 31. Sofia Åkerman tycker jag! Hon är otroligt inspirerande person. Jag tror att hennes sommarprat skulle kunna bli otroligt stark och bra! 🙂

 32. Jag föreslår Lorentz i Lorentz & Sakarias som sommarpratare. Detta med motiveringen att han släpper nytt album i juni och att jag tror det hade blivit årets bästa sommarprat. Gör nu detta till verklighet P1! Ni kommer inte ångra er!

   1. Jag vet att vänstern i svenska media uppsåtligen skapar opinion med “vänstervindar” inför riksdagsvalet 2014, men med tanke på det att under valår inte tillåts valpropaganda i sommarprogrammen, det borde väl även “FI” -entusiaster kunna förstå o.respektera ?!

  1. Johan glans är ju ett suveränt förslag, en riktigt skön kille med glimten ständigt i ögat men ändå med ett allvar. Som tidigare varit skrivet så tror jag också man ska vara försiktig med att sommaren prat inte blir för mörkt och tungt utan ge lika mycket komik och glada överraskningar:)

 33. Ylva Ryngebo entreprenör nyligen intervjuad av KArin Adelsjö i hennes podd. Ylva är röntgensjuksköterskan som blev entreprenör och uppfinnare/innovatör.
  2006 korades hon till årets kvinnliga uppfinnare och förra året till Europas kvinnliga uppfinnare 2013. Därför tycker jag att hon ska vara en sommarpratare

 34. Jag skulle hemskt gärna vilja höra Ma Ofterdal sommarprata.Hon har haft ett händelserikt men också många motgångar, men kommit stark ur detta och så har hon en sån härlig och behaglig röst.

 35. Peder Lamm.
  Jag tror att han har en hel del spännande och intressanta historier att berätta om.

 36. • Ståupp-komikern Al Pitcher som sommarpratare, för hans underbara syn på Sverige och svenskar 🙂
  • Kristoffer Ottosson, fd ishockey spelare i Djurgården.
  • Erica Palmcrantz Aziz, om Raw food och matinspiration.
  • Lyssnar även gärna på Fotografen Sara Landstedt, från Dayfotografi, och stylisten Johanna Pilfalk.

  Nedräkning, 28 dagar kvar…

 37. Björn Borg- intressant liv
  robin söderling om hans sjukdom
  Zlatan ibrahimovic
  Oskar Linnros
  Veronica Maggio
  Tim bergling
  Sebastian Ingrosso
  Axel Hedfors

 38. Vill rekommendera en kvinna vid namn Camilla Essencia, för att låta hennes stora hjärta, hennes poetiska ord och otroliga kämparanda nå en mycket större, den publik och de själar den är ämnad för. En kvinna som valt att som en av de första, helhjärtat gå mot strömmen. Hur obekvämt det än må vara. En stor syster!

 39. Tommy myllimäki ! Kock vm, årets kock, flera krogar i Sverige, grym musik smak och många bra historier att berätta.

 40. Anders fridén från bandet in flames. Sveriges absolut största metalband, stora utomlands. De har turnerat världen över om och om igen. Nytt album släpps i september. Anders är även delaktig i ett ölbryggeri. Detta vore mycket intressant att lyssna på.

  Björn Gelotte eller Peter iwers från in flames, de båda driver en resturang tillsammans i Göteborg vid sidan av hårdrocks livet.

  Alla tre har turnerat världen, är matintresserade. Tror det skulle kunna vara en succé i; sommar i P1 2014.

 41. Jag vill tipsa om Joans Colting, Jonas Bergström och Abdreas “kostdoktorn” Eenfeldt.
  Fantastiska inspiratörer kring kost och hälsa.
  Jonas Colting simmar dessutom Göta kanal i sommar för Wateraid.

 42. Hej
  Emily Forsberg måste bara vara med. Hon är en av världens bästa löpare i berg och terräng och världsstjärna i Europa. I Sverige är hon dock okänd för de flesta.

 43. Jag tycker att ni bör bjuda in Världsnaturfonden WWF:s generalsekreterare Håkan Wirtén som sommarpratare i P1. Han är en jätteintressant, kul och inspirerande berättare, med massor av spännande historier och ett stort engagemang för samhällsfrågor på bredden.

 44. Jag rekommenderar Krister Olsson som är en föreläsare från Öckerö i Göteborg och som är en helt fantastisk föreläsare.

 45. Fredrik Backman! Geniet bakom en man som heter Ove och min mormor hälsar och säger förlåt. Mannen som tog klivet från att vara lastbilschaufför till att bli författare. Vore intressant att höra honom!

 46. Jag skulle tycka det vore roligt att höra om Ametist Azordegan och även Kenzas Zouiten bakgrund/liv

 47. Dr. Björn Olsen från Uppsala Universitet brukar prata i SR och skulle nog kunna ha ett fantastiskt intressant sommarprat om pandemier, antibiotikaresistens och annat!

 48. Årets intressantaste sommarpratare måste vara My Westerdahl!!
  Hon bloggar och berättar om sin fantastiska viktresa där hon har gått ner 80 kg med hjälp av LCHF. (Lchfingenjoren.se) Hon är dessutom mycket klok, rolig och full av erfarenheter trots sin unga ålder. Vi är många som följer henne på nätet och jag vet att det hon har att säga angående vikt och hälsa är jätteviktigt.

 49. Jag är övertygad om att författarna Denise Rudberg och Fredrik Backman skulle göra sig utmärkt som sommarpratare! DÅ skulle jag verkligen lyssna 🙂

 50. Anders Svensson då han avslutat sin landslagskarriär som vår meste landslagsman. Klok både på och vid sidan av planen dessutom.

 51. Hans Axelson, grundare av axelsons gymnastiska institut.
  Ingvar Kamprad.
  Ers Majestät, eller någon ur kungafamiljen.
  Laleh
  Hans blix, f.d vapeninspektör för FN
  Tobias Bjarneby, chefredaktör för Sveriges största speltidning LEVEL
  Erika palmcrantz, Sveriges största raw food inspiratör
  Julia Peirone, en av fem unga fotografer som fick ta del av en fotoutställning i New York.
  Håkan sunnliden, fantastisk präst från värnamo som både har intressanta berättelser och är väldigt behaglig att lyssna på.
  Ellen Ekman, 27 år och serietecknare i dagstidningen Metro, satir och humor på högsta nivå.
  Martin kellerman, skaparen till seriefiguren Rocky, han är inte den som syns i media annars så hade varit grymt kul att höra om hans liv.

 52. 1) Debattören Johan Norberg. Självtänkande, påläst, bred (skrivit om politik, samhällsutveckling, hjärnans potential mm), intressant. Välformulerad också, förresten.

  2) Hjärnforskaren Torkel Klingberg. Specialist i frågor om kognitiva frågor som blir alltmer brännande relevanta (information overflow, ADHD, men även positiv psykologi).

  3) Martin Forster. Har skrivit två utmärkta, forksnings- och praktikbaserade böcker om barnuppfostran och möjligheten att göra livet lättare för exv ängsliga eller bråkiga barn.

  4) Rebecka Törnqvist. Uppväxt i Kenya, har levt i svensk musiks mittfåra sedan början av 90-talet.

 53. Zlatan. För att han är den största inspiratören i Sverige.

  Gudrun Schyman. För att göra världen lite bättre.

 54. Jag skulle gärna vilja höra Henrik Fexeus sommarprata i sommar. Han har skrivit många böcker om psykologi och beteendevetenskap och ger ofta tips på hur man kan leva och lösa situationer. Det vore intressant att höra hans historia om hur han blivit den han är och vad han bär för resväska.

 55. Jag tycker Lovisa Wallman ska få sommarpratarna! Hon har en sån annorlunda syn på världen, religion och mänsklighet som liv och död som vi alla borde få höra om. Och dessutom är hon bara 16 år. Efter en psykisk påfrestande period 2010 är hon idag klokare än många många vuxna med lång erfarenhet. Hon ser på liv och död ur ett enklare perspektiv men fortfarande så komplicerat. Hon accepterar och lever efter verkligheten på ett sätt vi alla borde göra. Hon är inte troende men förstår ändå religioner ur ett yttre perspektiv och fattar varför folk anhänger sig till religioner. Hon ser även oss människor ur den vetenskapliga synen och utifrån på ett sätt människor sällan gör. Att vi människor är egoistiska, så ego att vi tror att vi är bäst över allt osv fast vi bara är djur med begränsningar. Hon satsar och i framtiden vill hon göra ngt gott för människor för världen och bli ihågkommen. Hon sa en gång så här: “Jag tror inte på evigt liv, jag kommer inte leva för alltid. Men jag kommer skapa något som lever förflutit.” Hon ser världen ur ett nytt perspektiv som jag vill e la sverige ska få ta del av.

 56. Den andra Bodil Jönsson (inte författaren) domaren som har fått skyddad identitet efter att ha dömt kriminella mc-gäng men som fortsätter döma, imponerande. Christoffer O’reagan vore kul och komikern jag tror hon heter Ann Westin. Har Slatan sommarpratat? Det vore ju en favorit. Har inte Laleh sommarpratat eller är jag helt ute och cyklar. Jag har för mig att jag verkligen gillade hennes sommarprat …en till Kapten Röd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SR P1 kl. 13.00-14.30 / Repris vardagar kl 22.30, helger kl 22.05.