Sommarpratare

4 augusti 2014 – Nina Lagergren

Rösta och ge ditt omdöme.

Raoul Wallenbergs halvsyster

Nina Lagergren berättade i sitt Sommar i P1 om gärningen hennes bror, Raoul Wallenberg, utförde och som hon nu vakar över. Det var en berättelse om sorgen i ett sargat och sörjande Europa, och hur Raoul försvann en Januaridag 1944. Nina berättade om hur han stannade hos dom i Berlin på väg för att arbeta hårdare; hur han egentligen skulle stannat en dag till, men åkte vidare för att kriget kallade, och kom aldrig tillbaka.

Nina Lagergren avslutar med att rikta blicken mot ungdomen: mängden skolor som idag bär Raoul Wallenbergs namn, om utbildningscentrumet som bär hans namn och utbildar framtidens Raoul Wallenberg i ledarskap och agera för att hjälpa samhället till det bättre.

Hon träffade även USA:s president Barack Obama som hon berättade ”visade ett genuint intresse för Raoul Wallenbergs öde” och lovade att han skulle ta upp Raouls öde med Rysslands president Vladimir Putin, som han var på väg att träffa efter hans besök i Stockholm.

Lyssna på programmet

Om Nina Lagergren

En av dem som var med och startade Raoul Wallenberg-akademien. Har under många år arbetat med att sprida kunskap om halvbrodern Raoul Wallenberg, som räddade många tusen judar undan döden under andra världskriget. Har tillsammans med familjen kämpat med att få klarhet i vad som hände efter hans försvinnande och försökt övertyga en länge motvillig svensk regering att fördjupa sina ansträngningar. Arbetar outtröttligt med att betona vikten av att Raoul Wallenbergs budskap om medmänsklighet sprids. Nina Lagergren är brorsbarn till Nils Dardel och invigde nyligen den stora utställningen med hans verk på Moderna Museet i Stockholm.

Jag ska berätta om mitt möte med Barack Obama förra hösten och hans intresse för Raoul och vad jag bad honom om. Ni kommer också att få höra en liten flickas kommentar till en stor historisk politisk händelse men också om Raoul Wallenberg Academy där ungdomar utbildas till att bli dagens Raoul Wallenberg.

Musiken i sommarprogrammet

Recensioner av Nina Lagergren som sommarpratare 2014:

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD

Somliga sommarprogram är sällsynt förutsägbara. Och allra mest förutsägbart i år är kanske Nina Lagergrens, den i dag 93-åriga systern till Raoul Wallenberg. Så klart handlar det om brodern och det sökande efter honom som nu pågått i närmare 70 år.

Det är spännande och viktigt att lyssna till de få som ännu lever och kan vittna om händelserna under andra världskriget. Så spännande och viktigt att jag önskar att Nina Lagerberg hade berättat ännu mer om det. http://hd.se/kultur/2014/08/04/malena-janson-och-133-nina/

svenska dagbladet

Fokus: Halvbroderns kamp för att hjälpa judiska flyktingar undan nazisternas förföljelse och hans tragiska försvinnande år 1944. Raoul Wallenberg beskrivs som en ödmjuk och anspråkslös person som drevs av en stark inre övertygelse. http://www.svd.se/kultur/sommar-i-p1-2014_3680862.svd?sidan=14

Dela denna sommarpratare:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *