Sommarpratare

29 juli 2014 – Po Tidholm

Rösta och ge ditt omdöme.

Författare, journalist

Po Tidholms Sommarprogram blev en exkursion till Norrland – det land som blev ”den koloni som Sverige saknade”. Hans program var en berättelse om ett land som sakta men säkert läggs ned och som långtradare och stadsjeepar åker förbi på väg mellan storstäder och skidorter.

Norrland har sedan länge varit en koloni, säger Po Tidholm: redan på 1300-talet började kyrkan kolonisera Norrland. Sedan kom gruvdriften och skogsbolagen, något som präglar Norrland idag. Norrland, berättar han, har blivit en koloni från vilken man tar naturresurser och de enda som reser dit är turister som ska se norrskenet och veckopendlande gruvarbetare.

Hans andra halva är en kritik till dagens debattsamhälle och kallar den ”obegripligt polariserad”, och avslutar med att fråga var landsbygdsfrågan har tagit vägen och kritiserar samtliga riksdagspartier för ett stort ointresse för landsbygden och människorna där, och konstaterar till sist att han kanske gnäller lite, men ”man får det om man bor i Norrland.”

Lyssna på programmet

Om Po Tidholm

Har klivit fram som en stark röst för det norrländska perspektivet. Gav 2012 ut samlade texter – skrivna för DN, Aftonbladet, Sveriges Radio, Filter och andra – i boken Norrland. Krönikör i Godmorgon, Världen! i P1 och i elva norrländska dagstidningar. Musikkritiker i Dagens Nyheter sedan drygt 20 år. Tycker om hästar.

Jag kommer nog prata en del om Norrland, men framförallt om hur saker hänger ihop. Jag vill alltid försöka förstå strukturerna, de finns ju där. Jag ska dessutom spela väldigt bra musik, har hårda krav på mig själv på den punkten.

Musiken i sommarprogrammet

Recensioner av Po Tidholm som sommarpratare 2014:

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD

Vad händer bakom det som till synes sker? Vad döljer egentligen alla träd för sorts skog? Strukturer och sammanhang kan vara svåra att avlocka på mening och innebörd. Men vad går att förstå – verkligen inse – utan övergripande sammanhang? Detta var den röda tråden genom Po Tidholms program. Uttryckt på annat sätt: Varför är Tidholm den ende sommarprataren från Norrland? Han ställde frågan direkt. Städerna dominerar och de allt glesare glesbygderna glöms bort. http://hd.se/kultur/2014/07/29/crister-enander-om-po-tidholms/

gp – göteborgs posten

Vi lever av Norrlands rikedomar men politikerna har nu sorterat bort den delen av Sverige. Po Tidholms Sommar gav en tankerik bild av norrländskt nu och då.
Alla skall i dag ha en berättelse om sitt liv – så flåsar reklambranschen och berättelsen skall då vara ett “positivt varumärke”. Författaren och musikkritikern Po Tidholm tog upp den röda tråden i sitt Sommar och vävde samman den med sina perspektiv från Norrland.

Tidholm bor i Arbrå i Hälsingland. Där finns en befriande tomhet och tystnad som ingen storstad kan konkurrera med, men hans program handlade inte om skogsupplevelser och skoterfärder utan om bristen på socialt ansvar. Inför årets val är Norrland övergivet av de politiska partierna. Det kan nog stämma. Här råder en stor politisk ignorans. Glesbygden vinner inga väljare. http://www.gp.se/kulturnoje/1.2442542-sommar-i-p1-29-7-po-tidholm

svenska dagbladet

Fokus: Pratar om den koloniala synen på Norrland. Gör också en intressant analys av vår tids behov av berättelser, om längtan efter ett narrativ, ett ramverk som ska kedja fast oss vid en sanning om våra identiteter. http://www.svd.se/kultur/sommar-i-p1-2014_3680862.svd?sidan=20

Dela denna sommarpratare:
Facebooktwittermail

3 reaktioner på ”29 juli 2014 – Po Tidholm”

 1. Hej Po.
  Gillade vissa delar av ditt program framför allt ditt försvar av Norrland. Samtidigt gjorde du det igen – i din iver att påminna om det koloniala utnyttjandet söderifrån glömde du helt att tydliggöra den rika kultur och produktion som fanns här redan på järnåldern, om än mer i kontakt med Trondheim än Stockholm kanske. På så vis framstod Norrland återigen som en fattig och försvarslös provins utan egna tillgångar som brutalt började utnyttjas från Gustav Vasa och framåt. Utnyttjandet är sant, men inte resurslösheten. ( Det är typ där som det märks att du inte är infödd utan inflyttad, förlåt att jag säger det.) Tydliggör man inte resurserna, kan det framstå som om det var rätt åt min förfäder att de blev överkörda och utnyttjade så underutvecklade som de var! Det var nog den bristen i kunskap och argumentation som norrlänningar reagerat på tidigare när du med god vilja velat argumentera för Norrlands sak.
  Ett annat inslag i ditt program som jag reagerade med bedrövelse och faktiskt en hel del ilska på, var ditt försvar av hatet i Athena F:s program. Du kallade de personer som reagerade på det för borgerliga idioter som inte har någon distans (eller humor kanske, det brukar ju vara frasen som används när man inte får reagera på angrepp, typ inte får bli förbannad när man blir nypt i baken som kvinna, man ska bli glad i stället. :-P) Du menade att de (de upprörda kritikerna) var dumma i huvudet för att de inte förstod att hon egentligen inte menade vad hon sa utan bara ventilerade känslor. Du har nog inte läst hennes i inlägg i förväg där hon sa att de saker hon kunde bli fälld för i radionämnden skulle hon inte själv säga, det skulle hon citera andra som sa, så programmet inte skulle kunna bli fällt. Ursäkta Po, men Athena F är en väldigt intelligent och skicklig retoriker (kanske rentav i klass med en viss propagandaminister jag inte tänker nämna namnet på) så du bör nog inte skynda till hennes försvar som om hon vore någon sorts vilseförd ungdom – hon är jätteintelligent och vet precis vad hon gör! Förminska henne inte genom att säga att hon inte vet vad hon gör. Det vet hon visst det!

  Förlåt Po, men har du hängt med i nutidshistorien? Samtliga moderna folkmord har börjat med hatiska budskap i radio, där vissa grupper av människor utpekats som fiender och (fiender till religionen, eller klassfiender) och någon auktoritet säger att det är rätt att döda dem. Jag hoppar över judarna i Tyskland och går direkt på “Killing Fields i Burma, där brottet kunde vara att man hade en akademisk utbildning (läkare, lärare, ingenjör) eller Rwanda där brottet var att tillhöra en grupp människor som den tidigare kolonialmakten Belgien hade upphöjt (tutsier). I båda fallen mördades millioner människor. Sen har vi Balkan, och det känner du säkert till, där religionstillhörigheten var det man siktade in sig på när man plötsligt fick “tillstånd” från diverse politiker att slakta sina grannar och ta deras egendom. Du sa att man inte behövde ta uttalandena på allvar för att Athena o Co inte har någon makt – därför kan man ignorera vad de säger. Men det är inte sant. I och med att hon och andra vänsteraktivister får stöd av dig och andra viktiga kulturpersonligherer att säga det de säger, så har de ett stöd som vida överstiger det som sverigedemokrater (och gud förbjude) sverigepartister har. Jag är rädd för Athena på grund av att hon har stöd att säga saker som andra inte skulle få säga, och helt ärligt, finge hon verklig politisk makt är jag inte säker på vad hon faktiskt skulle göra med den. Jag tycker att du borde reflektera över den frågan också med tanke på vad hon sagt ( och vad som kommit ur sådana ord tidigare i vår nutidshistoria).

  1. Hej Elisabeth,
   Ditt inlägg är en sorglig bekräftelse på Bo T’s budskap. Att jämföra Athena F´s kritik av orättvisor och förtryck med diverse folkmord och nazisternas propaganda är barockt. Vem är det som missbrukar historien egentligen? Och var hittar du “hat” i hennes program? Gissar att det främst är “Beväpna er” som skaver. Det känns pinsamt att du och många inte förstår hur kultur och verklighet förhåller sig till varandra..

 2. En värdig sommarpratare som kopplade det personliga till det viktiga och samhällstillvända i våra liv. Och omväxlande och mycket bra musik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *