Sommarpratare

16 augusti 2014 – Loa Falkman

Rösta och ge ditt omdöme.

Hovsångare, skådespelare, artist

I ett tillbakablickande Sommarprogram berättade Loa Falkman bland mycket annat om sin tid på Operahögskolan. Han beskrev sig själv som i behov av mycket undervisning och sa att hans bror sagt att han lät som en startmotor om vintern.

Och när han ville vara riktigt elak, sa han att jag lät som en tenor, berättade Loa Falkman med glimten i ögat.

Han lärde också lyssnarna hur man sjunger:

För att få en klang som bär över en orkester måste man kombinera avslappning i halsen, lös käke, lågt struphuvud (som när man gäspar) en generös luftström och ett flexibelt magstöd. Om ni lägger handen på magen, andas in och ropar ”Heja Sverige”, så förstår ni vad jag menar. Den här kombinationen av anspänning, avspänning och konstnärlig inlevelse tar lite tid att lära sig. Själv tycker jag att det börjar lossna riktigt bra efter fyrtio år.

Lyssna på programmet

Om Loa Falkman

Uppträder i sommar på Drottningholmsteatern i Loa på Drottningholm. Programleder musikgissningsprogrammet Bit för bit med Loa i P2. Sjunger i Xerxes, en av höstens stora operahändelser. Operan kommer spelas i konsthallen Artipelag i Stockholms skärgård. Spelar i musikalen Spök. Har otaliga roller inom såväl scen och kabaré bakom sig. Är ständigt aktuell i tv och på vita duken. Fick en Guldbagge för sin huvudroll i Pensionat Oskar. Slog igenom internationellt med Carmen i Paris. Har sjungit många av de största barytonrollerna inom operan som Rigoletto, Falstaff av Verdi och Don Juan av Mozart. Spelade statsminister i tv-serien Kommissionen. Tävlat i Melodifestivalen med låten Symfoni.

Mitt Sommarprogram handlar om uppväxten, utbildningen, möten och anekdoter.

Loa Falkman har varit Sommarvärd 1983.

Recensioner av Loa Falkman som sommarpratare 2014:

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD

När jag läser på inför Loa Falkmans sommarprogram visar det sig att han bara en gång tidigare varit sommarvärd och det var så tidigt som 1983. Det förvånar, då det känns som om Loa Falkman borde varit sommarvärd flera gånger sedan dess. Eller rättare sagt, han känns som ett namn som stått med i listan över sommarvärdar många gånger, som varken överraskar eller upprör. Det är så självklart, ett namn som alla känner igen tillika en operasångare. Både finkultur och folklighet.

Faktum är att programmet låter som att Falkman varit värd fler gånger. Han är en van talare och en skådespelare som effektivt anpassar tonläge och levandegör manuset. Han vet vad han gör och kan uttrycka sig. Men det är också en känsla av att han egentligen inte har så mycket på hjärtat och verkar närmast blasé inför uppgiften. http://hd.se/kultur/2014/08/16/elin-grelsson-almestad-loa-falkman/

gp – göteborgs posten

“Mitt Sommarprogram handlar om uppväxten, utbildningen, möten och anekdoter, deklarerade opersångaren- och skådespelaren Loa Falkman inför sitt Sommar i P1”.
Jag hade inte kunnat sammanfatta det bättre själv. Uppväxten, utbildningen, möten och anekdoter är precis vad hans sommarprogram innehåller. Det behöver ju inte vara något negativt för en person som Loa Falkman som har en så lång och diger världskarriär bakom sig.

Förutom dråpliga historier från operavärlden bjuder han även på berättelser om jakten på de egna rollerna. Drömmen om att spela Don Giovanni och besvikelsen som drabbade honom när han som ung endast blev tilldelad en biroll i denna opera av Mozart. Han tackade nej. http://www.gp.se/kulturnoje/1.2459759-sommar-i-p1-16-8-loa-falkman

svenska dagbladet

Fokus: Ett perfekt program för oss som under sommaren följt ”Bit för bit med Loa” i P2 och nu fått abstinenssymptom. Kräver dock stort operaintresse av lyssnaren. Loa börjar med en rad interiörer från Operahögskolan på 70-talet, på den tiden den låg i en patriciervilla i Diplomatstaden, och verkar fortfarande förvånad över att han hade så lätt att få engagemang när han gick ut. http://www.svd.se/kultur/sommar-i-p1-2014_3680862.svd?sidan=2

Dela denna sommarpratare:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *