Etikettarkiv: entreprenör

14 augusti 2017 – Percy Nilsson 2.5/5 (34)

Rösta och ge ditt omdöme.

Måndag 14 augusti 2017 kl 13.00 sommarpratar Percy Nilsson.

Percy Nilsson är affärsman och mångsidig entreprenör med bakgrund som snickare, företagare, idrottsledare och arenabyggare.

Som entreprenör försöker jag aldrig göra mig ovän med någon, för man träffas säkert en gång till i livet!

Lyssna på sommarprataren


27 juli 2016 – Bert Karlsson 4.17/5 (134)

Rösta och ge ditt omdöme.

Onsdag 27 juli 2016 kl 13.00 sommarpratar Bert Karlsson.

  • Bert Karlsson grundade skivbolaget Mariann Grammofon år 1972, vars artister har vunnit den svenska Melodifestivalen 13 gånger och den norska två gånger.
  • Startade nöjesparken Skara Sommarland 1984.
  • Grundade och ledde partiet Ny Demokrati tillsammans med Ian Wachtmeister.
  • Engagerat sig för bättre mat i skolor i programmet Mat-akuten.
  • Driver uppåt 60 st asylboenden i hela landet.


25 juli 2016 – Johan Holmsäter 3.28/5 (29)

Rösta och ge ditt omdöme.

Måndag 25 juli 2016 kl 13.00 sommarpratar Johan Holmsäter.

Johan Holmsäter är grundare av idrottsföreningen Friskis & Svettis, som idag har mer än en halv miljon medlemmar. Tanken med föreningen var att skapa en brygga mellan friskvård och sjukvård där människor av egen kraft skulle kunna nå ökat välbefinnande och bättre hälsa.

Växte upp med en alkoholiserad pappa som var konstnär och en mamma som tidvis vårdades på mentalsjukhus. Har levt tio år av barndomen på olika institutioner och barnhem.


19 juli 2014 – Jonas Eriksson 3.5/5 (4)

Rösta och ge ditt omdöme.

Fotbollsdomare, entreprenör

I Jonas Erikssons Sommarprat blev det mycket fotboll. Han berättade om vad som hände bakom kulisserna efter att han dömt matchen mellan Brasilien och Kamerun. En match som Kamerun förlorade.

Efter matchen – bortom alla TV bilder – kom först Kameruns stjärna Stephen Mbia fram till mig, gjorde highfive och gav mig en kram. Det händer inte ofta.” Men inte nog med det, strax efter kommer Brasiliens David Luiz och gör en high-five. Han säger kort: ”thank you ”boss”, see you later.

Jonas Eriksson sammanfattade det så här: ”En domare kan aldrig vinna en match, men närmare en seger än den känslan vi hade i omklädningsrummet kommer man nog aldrig.”

Lyssna på sommarprogrammet

Om Jonas Eriksson

Dömer fotbolls-VM i Brasilien i sommar och är Sveriges just nu mest ansedde domare. Har gjort över 270 allsvenska matcher och haft 120 internationella uppdrag. Dömde nyligen Champions League-semifinalen mellan Atletico Madrid och Chelsea. Blev FIFA-domare 2002 och är domare på heltid sedan 2011. Utsågs till bästa manlige domare vid Fotbollsgalan 2009 och 2012. Arbetade tidigare med att sälja tv-rättigheter. Blev mångmiljonär när tv-rättighetsbolaget såldes till ett franskt bolag.

Jag är ende svensk på sommarens fotbolls-VM i Brasilien och jag lovar att ta er med bakom kulisserna. Jag tänker berätta om en dröm som gått i uppfyllelse och försöka förklara varför jag valt att skaffa världens mest otacksamma och utsatta yrke trots att jag egentligen aldrig mer behöver jobba.

Musiken i programmet

Recensioner av Jonas Eriksson som sommarpratare 2014:

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD

Ett vanligt misstag bland sommarpratare är att tro att det egna livets ljuvaste lyckostunder eller mest smärtsamma ögonblick också är deras mest angelägna historia. Så är det ju sällan. Fotbollsdomaren Jonas Eriksson, lördagens sommarpratare, som nyligen dömde tre VM-matcher från Brasilien, blir därför som mest hörvärd när han lämnar avsnitten om att han var ett speciellt barn med ett sjuhelsikes minne och en avsky att förlora och istället tar oss med till jobbet. På fotbollsplanen ska han i hög puls fatta beslut på nolltid, omgiven av spelare som försöker fuska, iakttagen och bedömd av miljontals åskådare som ser varje händelse i minst tio repriser. Ett felbeslut kan kosta karriären. http://hd.se/kultur/2014/07/19/mats-holm-jonas-eriksson/

gp – göteborgs posten

Historier och anekdoter från VM-domarens fotbollsliv kantar Jonas Erikssons sommarprat.
En svensk fotbollsdomare, nyligen hemkommen från fotbolls-VM i Brasilien där han bland annat dömde åttondelsfinalen mellan Argentina och Schweiz. Fotboll alltså. Det är vad vi får i Sommar i P1 med Jonas Eriksson. Och vägen dit förstås. Vägen från Örnäset i Luleå där han som 13-åring dömde sin första fotbollsmatch – till första Champions Leaguematchen, mötet mellan Zlatans AC Milan och hans tidigare Barcelona. Sedan vidare till EM och VM. Inlevelsefullt berättar han hur energin från hemmalaget bar honom och hans domarteam in på arenan och genom den där första champions leaguematchen. http://www.gp.se/kulturnoje/1.2433938-sommar-i-p1-19-7-jonas-eriksson

svenska dagbladet

Fokus: Från leråkarna i Luleå till São Paulo, från laget Bölebyn till Argentina. Och allt som kantat vägen däremellan: Barndomens drivkraft. Kampen mot den tomhet som uppstår av att inte vara tillräcklig. Entreprenörskapet som gjorde honom ekonomiskt oberoende.” Och så, förstås, fotbollen. http://www.svd.se/kultur/sommar-i-p1-2014_3680862.svd?sidan=30

13 juli 2014 – Börje Salming 3.93/5 (15)

Rösta och ge ditt omdöme.

Ishockeyspelare, entreprenör

En av Sveriges största hockey-legendarer, Börje Salming, sparade inte på blodet när han under sitt Sommarprogram gav lyssnarna en inblick i proffslivet.

– Den värsta gången är när en Detroit-spelare skär upp mitt ansikte med sin skridsko. Jag har täckt ett skott – och ligger på isen – och har pucken under mej. Min målvakt skriker åt mej att ligga kvar – men samtidigt tacklar min backkompis Detroit-spelaren. Han stapplar bakåt och trampar mej i ansiktet med skridskon – så skinnet liksom hyvlas av.

Salming måste sys med 300 stygn – ärret gick över hela ansiktet…från pannan, förbi ögat och näsan ner till höger mungipa. Det var inte lika hårda regler kring våldet i hockeyn som det är nuförtiden. Börje Salming berättade om ständiga slagsmål.

Lyssna på programmet

Om Börje Salming

Anses vara en av världens främste hockeyspelare genom tiderna. Började hockey-karriären i Kiruna. Har berättat om faderns för tidiga död i en gruvolycka. Spelade i Brynäs, men fortsatte till Toronto Maple Leafs i NHL. Slutade spela professionell hockey 1993, då i AIK, och spelade 87 landskamper för Sverige. Förste svensk som valdes in i Hockey Hall of Fame. Gav ut självbiografin Blod, svett och hockey – 17 år i NHL. Säljer skor, löparkläder, underkläder och annan sportutrustning. Gett ut två kokböcker. Kallas ”The king”.

Musiken i programmet

Recensioner av Börje Salming som sommarpratare 2014:

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD

Min lärare i litteraturhistoria på gymnasiet berättade om en hjälte i Eddan som drog spjutet han just träffats av ur kroppen och kommenterade dess utformning, innan han föll död ner. Det var det mest hårdkokta min lärare kunde tänka sig. Då hade han inte lyssnat på Börje Salmings sommarprogram. http://hd.se/kultur/2014/07/13/emil-schon-borje-salming/

gp – göteborgs posten

Det blir mycket hockey, men inte för mycket. Börje Salming går ofta av isen.
Fördomarna: som norrlänning och legendarisk hockeyspelare borde Börje Salming inte vara någon ordens man. Delvis stämmer det. Han pratar nästan stötigt, men han har inga problem att mana fram bilderna. I NHL är pucken räfflad. Det händer att han har ränder på sidorna efter att ha täckt skott. Någon säger till honom att han verkar gilla smärtan, han blir sydd utan bedövning efter var och varannan match. Trampad i ansiktet av en skridsko, sydd med 300 stygn. Får lungan punkterad, knäskålen krossad, hjärnskakning. NHL på sjuttiotalet är brutalt. Obehagligt att höra om. http://www.gp.se/kulturnoje/1.2428477-sommar-i-p1-13-7-borje-salming

svenska dagbladet

Fokus: Pratet är tydligt centrerat till ishockeyn och hur man som spelare formas av 17 år i NHL. Hans lugna norrländska tar oss genom ishockeyns många machoinslag, till välkomna sidospår som när hans pappa dog i en gruvolycka, det samiska arvet och till och med Salmings synpunkter på både varg och gruvor. Dessa utflykter blir en frisk, och delvis oväntad, fläkt som sticker ut från den i övrigt ganska förutsägbara sommarpratsmallen. http://www.svd.se/kultur/sommar-i-p1-2014_3680862.svd?sidan=36