Etikettarkiv: fotograf

25 juli 2014 – Oskar Kihlborg 3/5 (1)

Rösta och ge ditt omdöme.

Äventyrare, fotograf, föreläsare

Äventyraren Oskar Kihlborg tog med sig lyssnarna på en resa till världens ände och tillbaka – med både stegjärn, longboard och roddbåt. Hans program tog sitt avstamp på Lhotse, världens fjärde högsta berg, där Oskar och hans kompanjon Mikael Reuterswärd blev första skandinaver på toppen, på samma sätt som de blev de första svenskarna på Mount Everest, något som Oskar även berör i sitt Sommarprogram.

Oskar Kihlborgs program var en resa genom livet, från hans tidiga dagar som skoltrött skolungdom till expeditionsledare för funktionshindrade i SVT; ett program om att hitta sig själv och nyfikenheten som driver människan till nya höjder och nya djup. Han berättade långt och mycket om arbetet med att synliggöra Östersjön och vad som händer med havsmiljön där – och hur han rodde över till Finland från Stockholm för att synliggöra allt. Och vad som får honom att äventyra? Ja, som Oskar själv säger i sitt Sommarprogram:

Det roliga med äventyr är att man aldrig riktigt vet vad som kommer att hända.

Lyssna på sommarprogrammet

Om Oskar Kihlborg

Förste svensk att bestiga Mount Everest tillsammans med Mikael Reuterswärd. Expeditionsledare i SVT:s serie Mot alla odds under 2013. Har metat pirayor i Amazonas och klappat en vithaj. Slog världsrekord i segling över Atlanten. Åkt skateboard från Stockholm till Göteborg. Har öppnat en bar i Himalaya på 7 200 meters höjd. Fotograferat för Unicef. Föreläst för kenyanska bergsklättrare, Skattemyndigheten, kungen och drottningen och en skolklass med ointresserade sjuåringar. Besöket i en vulkankrater på Island blev filmen Isens öga.

Jag kan ingenting om sport och är urusel på golf. Men jag har klättrat upp för världens högsta berg och jag har spelat krocket under isen. Drivkraften är en nyfikenhet på livet, att inspirera och att utvecklas som människa. Livet är ett stort äventyr. Eller ingenting.

Musiken i programmet

Recensioner av Oskar Kihlborg som sommarpratare 2014:

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD

Oskar Kihlborg inleder dramatiskt sitt Sommar på 8000 meters höjd, på sluttningen till Lhotse, världens fjärde högsta berg. Hans tårar fryser till is när han fruktar att klättrarkompisen Mikael Reuterswärd fått bekymmer under klättringen nedåt. De båda har några år tidigare (1990) som första svenskar bestigit Mount Everest.

Kihlborg presenterar sig som ”äventyrare, fotograf och föreläsare”, en som gillar att tänka annorlunda och vara kreativ. Genom att utsätta sig för faror och övervinna sina rädslor finner han ”meningen med livet”. http://hd.se/kultur/2014/07/25/aventyr-utan-djup-soren-sommelius/

gp – göteborgs posten

I sitt sommarprogram bjuder Oskar Kihlborg på hisnande scener ur sina äventyr och en dels inspirerande, dels klichéartad carpe diem-aktig livsfilosofi. Äventyraren, fotografen och föreläsaren Oskar Kihlborg, 50, vill inte ångra det han aldrig gjorde när han ligger på dödsbädden. Det stod klart vid 18 års ålder, då han pratade med gamlingar på sjukhuset.

Med en noggrann och detaljrik dramaturgi bygger han scener tagna ur sitt liv. Spänningshöjande bakgrundsmusik varvas med brusiga montage av vad som sägs i walkie talkies från tusentals meters höjd. Vi börjar på världens fjärde högsta berg Lhotse, bland branta rännor och passager. Han är centimeter från döden. Kroppen protesterar men han tar ett steg till, och ett steg till. http://www.gp.se/kulturnoje/1.2439207-sommar-i-p1-25-7-oskar-kihlborg

svenska dagbladet

Fokus: Oskar Kihlborg berättar i rask takt om frusna tårar och svåra val på 8000-meters höjd, rädsla vid firningar ner i djupa grottsystem, ensamrodd tvärs över Östersjön och de människor han mötte när han åkte skateboard mellan Stockholm och Göteborg. Anekdoterna från hans äventyr blandas med livsvisdomar, miljöengagemang och förklaringar till varför han valt att leva som han gör. Tyvärr blir han sällan särskilt personlig, han spolar lite för snabbt mellan sina upplevelser och det är egentligen först när han kommer in på samarbetet med vännen Mikael Reuterswärd och dennes självmord som det verkligen bränner till. http://www.svd.se/kultur/sommar-i-p1-2014_3680862.svd?sidan=24

12 juli 2014 – Jeppe Wikström 3.5/5 (4)

Rösta och ge ditt omdöme.

Fotograf, bokförläggare

Jeppe Wikström var bara sexton år när han tog sina första sensationella bilder. Numera är han inte bara fotograf, utan också bokförläggare, men han berättade i sitt sommarprogram om skottlossningen.

– Jag höll på att lära min lillebror att fotografera när jag hörde de första skotten. Jag skrek åt honom att sticka åt andra hållet medan jag gick mot ljuden. Där stod en polisbuss i kanten av gatan. Jag sprang dit och när jag såg de många kulhålen i bilen tänkte jag ”där kan ingen ha överlevt”. Längre ner såg jag någon som sprang runt hörnet med ett vapen och jag reagerade instinktivt – jag sprang efter, med kameran i högsta hugg.

Lyssna på programmet

Om Jeppe Wikström

Har fått S:t Eriksmedaljen och Bellmanpriset för sin fotokonst om Stockholm och skärgården. Började som femtonåring frilansa som fotograf för Expressen. Grundade tillsammans med Marika Stolpe 1994 Bokförlaget Max Ström som är specialiserat på fotoböcker. Har drivit många stora fotoprojekt, bland annat A Day in the World där fotografer över hela världen dokumenterade ett och samma dygn.

Jag kommer att prata om ett av världens märkligaste landskap – skärgården. Och så blir det en hel del om Stockholm – och om varför foto erövrar världen!

Musiken i Jeppe Wikströms sommarprogram

Recensioner av Jeppe Wikström som sommarpratare 2014:

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD

Det började dramatiskt. Som sig bör. Jeppe Wikström fick som sjuttonåring se en jakt på Svartenbrandt. Han undrade då, när han såg pressen rusa efter, om det var så det var att vara fotograf. Och just fotograf blev han. Och – tillade han direkt – förläggare. Det senare förverkligades då ingen ville ge ut den fotobok han gjort. Han startade förlaget Max Ström tillsammans med hustrun Marika Stolpe. http://hd.se/kultur/2014/07/12/crister-enander-och-133-jeppe/

GP – Göteborgs Posten

Vad är det som är så magiskt med skärgården? Vad är det som får den att glimma och locka den svenska folksjälen? Vad är det som gör att vi som är uppväxta här inte liknar klipporna vid betong, som den jamaicanska vännen till Jeppe Wikström gjorde när hon var på besök? Eller som fransyskan som bara blev uttråkad av mötet med kobbar och skär. Det utforskar fotografen och förläggaren Jeppe Wikström i sitt Sommar i P1. http://www.gp.se/kulturnoje/1.2427843-sommar-i-p1-12-7-jeppe-wikstrom

Svenska dagbladet

Enligt en undersökning ska bara 30 procent av stockholmarna ha varit i skärgården. När man lyssnar till fotografen och förläggaren Jeppe Wikströms sommarprogram får man känslan av att de där 30 procenten utgörs av honom själv vid olika tidpunkter, och att vi andra bara har befunnit oss i en väldigt stor version av en av hans många fotoböcker.

Wikström, vars fotografiska talang är rättvist berömd, spelar in sitt program på Gillöga – en utpost i yttersta havsbandet – varifrån han, med encyklopedisk noggrannhet, återger alla de taubska substantiv som utgör hans värld. Det är vackert och det är svensk sommar och ekor och kobbar och kanske lite kulingvindar till kvällen om lågtrycket inte bedarrar. http://www.svd.se/kultur/sommar-i-p1-2014_3680862.svd?sidan=37

23 juni 2014 – Nathalia Edenmont 3.67/5 (6)

Rösta och ge ditt omdöme.

Fotokonstnären Nathalia Edenmont berättade i sitt Sommarprogram om sin uppväxt i Ukraina och om sina kontroversiella konstverk. Mycket kom att handla om hennes föräldrar.

– En kväll 1954 somnade de i Ryssland. När mina föräldrar vaknade på morgonen därpå var de helt plötsligt i Ukraina, berättade Edenmont.

Nathalia Edenmont berättade om hur hon gick från att vara städerska i Sverige till att bli uppburen konstnär. Hon beskrev också sina omstridda konstprojekt där döda djur ingår och hur hon hämtades till polisförhör.

Lyssna på programmet

Om Nathalia Edenmont

Under våren 2014 aktuell med stor soloutställning på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm. Skyr varken blod, död eller nakenhet, vilket ofta har upprört och utmanat publiken. Fotografierna sägs handla mindre om färg och form utan mer om iscensättning och drama. Internationellt välkänd och har haft utställningar i Paris, Berlin, Moskva och Seoul. Utbildad vid konstkola i Kiev, Ukraina. Flyttade till Sverige 1991. Studerat grafisk formgivning på Forsbergs skola.

Musiken i Nathalia Edenmonts sommarprogram

Recensioner av Nathalia Edenmont som sommarpratare 2014:

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD

Nana Håkansson har lyssnat på Nathalia Edenmonts sommarprat.
Hon är som Sovjetunionen konstaterar hon utan att för den delen låta skrytsam; störst och bäst. Hybris har hon haft sedan barnsben då hon envist sprang runt i vad hon kallar paradiset – Jalta på nu krigshärjade Krimhalvön – och försökte fånga de mest svårfångade fjärilarna. Nathalia Edenmont gav sig aldrig, även om det ofta slutade med att hennes mamma sprang ikapp henne, arg för att barnet inte hade kommit hem i tid, och slog henne med ett slagträ. Läs hela recensionen

GP – GÖTEBORGS POSTEN

Nathalia Edenmont berättar om en tuff uppväxt utan ett spår av sentimentalitet
Det börjar med en rodnande präst och slutar med en trettonåring i en klänning av jordgubbar. Där emellan kärlek, död, föräldralöshet, barnlöshet och en till synes outtömlig drivkraft att skapa konst. Bilderna i huvudet blir bara fler, berättar rysksvenska konstnären Nathalia Edenmont i sitt Sommar, “det svenskaste av svenska radioprogram”. Läs hela recensionen

Svenska dagbladet

Med mjuk röst syr Edenmont en intressant tvärkulturell bonad bestående av roliga minnen, sorgliga erfarenheter och konstnärliga infall. Det lilla barnets ensamhet och utsatthet, fungerar som en sårig fond. Ett program långt från skandaler och chockverkan. I stället en skör, men viktig berättelse av en kvinna som vanligen uttrycker sig i bilder och som här har fått brottats med texten. En match där hon inte självklart slutar som vinnare. Läs hela recensionen