Etikettarkiv: dansare

20 juli 2014 – Monika Ahlberg 3/5 (1)

Rösta och ge ditt omdöme.

Kock, författare, dansare

Kocken och författarinnan Monika Ahlberg berättade om vägen till bokkontrakten och om hur det är att driva café. Hon berättade om turerna på Theilska Galleriet, där hon driver café. Det blev en annorlunda start för Monika Ahlberg, som tidigare gjort succé på Rosendahls trädgård. Men på Thielska var det karusell.

Jag hade väl aldrig kunnat drömma om hur fortsättningen skulle bli! Det uppstod bråk av all de slag. Sveriges kultursidor i våra främsta tidningar ältade bråken som uppstått på Thielska Galleriet. Människor visade sig från sin allra sämsta sida och mitt i allt det där hamnade jag!

Lyssna på sommarprogrammet

Om Monika Ahlberg

Självlärd kock som skapade en ny trend för kokböcker med sin första bok om Rosendals trädgårdskafé som hon tidigare ansvarade för. Har hittills gett ut 19 kokböcker. Kakor: små och mjuka kommer ut i år. Programledare för Monikas mat i TV4. Prisbelönad bland annat med guldmedaljen i World Gourmand Cook Book Awards 2008 i klassen “Best television celebrity chefs cook-book in the world” och Årets måltidslitteratur 2013. Utbildad dansare, driver idag kafét på Thielska Galleriet i Stockholm.

Jag befinner mig mitt i livet vill jag tro. Jag känner mig fortfarande hungrig men blir aldrig mätt! Mitt program kommer att handla om vad som matat mig på vägen: mina möten, mina val, min rädsla och min drivkraft och hur det kan vara att lämna en älskad plats och börja om. Det blir både kärlek, humor och sorg och kanske får jag till och med plats med ett recept!

Musiken i programmet

Recensioner av Monika Ahlberg som sommarpratare 2014:

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD

Hon berättade först om sina joggningsturer. Och därefter, minst sagt abrupt, övergick Monika Ahlberg till att tala om en klantig mammografiundersökning och skräcken för cancer. Tvära kast. Sedan återvänder hon i full fart till joggingspåret. Och – åter nytt kast – år 1994 slog hennes första kokbok ner som en bomb, sade hon.

Den skulle vara påkostad, tryckt på bästa papper, fotografierna skulle tas av tuffa modefotografer. Hon ansåg det vara något nytt. Den första kom ut hos Hjalmarsons förlag. Sedan tog Piratförlaget – Ann-Marie Skarps och Jan Guillous förlag – över utgivning och en kok- och kakböckernas söta och frasiga framgångssaga tog sin början. Ahlbergs lovsång till Skarp instämmer jag mer än gärna i. http://hd.se/kultur/2014/07/20/alltid-mer-glattig-glasyr-an-djup/

gp – göteborgs posten

Den okrönta kakdrottningen bjuder på en guidad joggingtur i sitt sommarprat.
Som sylten i rulltårtan. En grusknastrig löprunda i Marstrand ligger prydligt inbakad i Monika Ahlbergs Sommar, och får symbolisera den fina barndomsplats som allt annat gott i livet förutsätter. Naturligtvis uppnås inga lyckade resultat utan ansträngning. Med fast stämma och förhoppningsfull framåtblick, berättar den okrönta kakdrottningen Ahlberg om hur hon tjatade sig till utgivningen av den första, banbrytande kokboken, har övervunnit sin död-i-cancerskräck och nu gläds åt en färsk förälskelse. http://www.gp.se/kulturnoje/1.2434558-sommar-i-p1-20-7-monika-ahlberg

svenska dagbladet

Med tanke på det rådande matintresset med tv-program, böcker och bloggar är det egentligen märkligt att Sveriges Radio bara valt en som kan kallas matperson av sommarens alla värdar.

Förväntningarna är således höga. Monika Ahlberg är en ikon bland kokboksförfattare sedan hon 1994 kom ut med boken Rosendals trädgårdscafé som förändrade kokboksutgivningen i Sverige för alltid. Hon visade att man kunde presentera mat och recept på ett nytt sätt, att mat var vacker och att man med en kokbok kan berätta en historia. Men detta snuddar hon bara vid. http://www.svd.se/kultur/sommar-i-p1-2014_3680862.svd?sidan=29

10 juli 2014 – Fredrik Rydman 4/5 (3)

Rösta och ge ditt omdöme.

Dansare, koreograf

I sitt Sommarprogram berättade Fredrik ”Benke” Rydman om sitt liv som dansare – allt från gymnasietiden då han kallades Benke bensprätt till när han och dansgruppen Bounce uppträdde i Globen i Stockholm.

– Jag har under mina 30 år som dansare och koreograf aldrig träffat några som har jobbat så hårt, repat så mycket och uppoffrat så mycket som Bounce. Det har aldrig kommit någon och gett oss replokal och frågat om vi vill sätta upp en föreställning på deras scen. Vi fick kulturbidrag i början av vår karriär, och på så sätt fanns det folk som trodde på oss, men vi hade aldrig kommit någon vart om vi inte satsat alla pengarna till att göra scenografi, kläder, ljus och allt annat som behövs för en föreställning.

Lyssna på programmet

Om Fredrik “Benke” Rydman

Gjorde förra året en nyversion av baletten Svansjön som turnerade över världen under namnet Swan Lake Reloaded. Var medlem i Bounce, som när de var verksamma blev Sveriges populäraste moderna dansgrupp. Började tävlingsdansa i pardans vid tio års ålder. Blev antagen vid Balettakademien när han redan studerade teknisk fysik på universitet i Uppsala. Fortsatte studera båda för ”man måste ju plugga också, det går inte bara att livnära sig på hiphop-dans.”

– Hur blev jag dansare och koreograf? Jag som växte upp i ett hem utan musik och där civilingenjörsplanerna presenterades i Excel. Jag tänkte berätta om min resa, och mina 13 år med Bounce, som gjort mig till världens lyckligaste person! Men nu, nu tvingas jag sluta med det jag älskar att göra för att kroppen säger ifrån. Vad gör jag då?

Musiken i Fredrik “Benke” Rydmans sommarprogram

Recensioner av Fredrik Rydman som sommarpratare 2014:

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD

Fredrik “Benke” Rydmans sommarprogram är som en sentimental och uppbygglig Hollywoodfilm. Han är dansare, koreograf och regissör med exempellösa framgångar med streetdancegruppen Bounce bakom sig, numera frilansande fyrtioplussare med hus, småbarn och en kropp som inte längre är vad den var. http://hd.se/kultur/2014/07/10/malena-janson-fredrik-rydman/

GP – Göteborgs Posten

Fredrik “Benke” Rydman berättar med gott humör om ett dansarliv i högt tempo och hur allt plötsligt kan stanna upp. “Då kör vi: Fem, sex, sju, ått …” Fredrik Rydman kör så det ryker. Passar på att koreografera lite i första låten och låter andfådd när han berättar hur mycket han har på gång. Inte ens semestern är opåverkad av olika dansprojekt här och där. http://www.gp.se/kulturnoje/1.2426203-sommar-i-p1-10-7-fredrik-rydman

Svenska Dagbladet

Sommarpratare: Fredrik “Benke” Rydman, dansare, koreograf. En av medlemmarna i numera nedlagda dansgruppen Bounce, Driver idag dans- och fitnesstället House of Shapes. Han kallar sig lite självironiskt för ”excelkoreograf”. Detta efter att Dagens Nyheters Örjan Abrahamsson i en recension av hans ”Svansjön” 2011 skrev att uppsättningen lämnade honom oberörd. http://www.svd.se/kultur/sommar-i-p1-2014_3680862.svd?sidan=39