Sommarpratare

13 augusti 2014 – Gunhild Carling

Rösta och ge ditt omdöme.

Musiker, sångerska

Gunhild Carling bjöd P1-lyssnarna på ett musikaliskt äventyr när hon spelade och jazzade i sitt Sommarprogram. Hon berättade också om en nervös konsert i inför 10.000 åskådare i New York:

Bandet verkade gripna av stundens magi. Det var helt klart. För dom gick på som om vi var Count Basie på Savoy Ballroom ’37, de öste så att hela scentaket höll på att sprängas. Trombonerna tjöt och saxofonerna vrålade och trummorna dundrade. Och nu började också publiken att bli totalt gripen av jazzmusikens vilda vansinne. Vi lassade på med swingriff, djungeltrummor och jag minns att jag bara stod och öste på en ton i trumpeten i vilda riff.

Konserten blev en succé och ett minne för livet.

Lyssna på programmet

Om Gunhild Carling

Vann publikens hjärta i Let’s Dance på TV4 i våras. Showar och spelar munspel, trombon, harpa och säckpipa. Uppvuxen i en musikerfamilj och började turnera med familjen som sjuåring. Spelar i familjebanden Carling Big Band och Carling Family. Hade en swingklubb i Lund, turnerar över hela Europa med sin jazzmusik. Har hörts i Allsång på Skansen, Diggiloo och Dansbandskampen. Spelade i SVT:s julkalender från 1998, När karusellerna sover. Kan spela på tre trumpeter samtidigt. Och steppa.

Musiken i sommarprogrammet

Recensioner av Gunhild Carling som sommarpratare 2014:

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD

Redan påannonsen säger att Gunhild Carling ”strålar av livslust” och det verkar hon onekligen göra. I alla fall har hon vinnlagt sig om att göra ett sprudlande sommarprogram. Inledningsvis kommer sprudlandet av sig lite när hon stakar sig, men då kör hon en låt av någon av ”de gamla mästarna” som Louis Armstrong, Benny Goodman eller Billie Holiday. Efterhand hittar hon tonen, och rösten får stadga inte bara i sången – hon både spelar och sjunger, jättebra, i studion – utan också i talet. http://hd.se/kultur/2014/08/13/malin-krutmeijer-gunhild-carling/

gp – göteborgs posten

Multiinstrumentalisten Gunhild Carling har charmat publiken i Allsång på Skansen och Let’s Dance. Hennes sommarprogram är tyvärr andefattigt.
Gunhild Carling inleder med att programmet ska handla om musik, drömmar och “de gamla mästarna”. Det råder inget tvivel om att Carling är kunnig och känner starkt för sin musikaliska bakgrund. För alla som älskar jazz från förra seklet är musiken mumma för öronen. Men Carlings snack är tyvärr inte alls lika träffsäkert.

Först lite skryt om att hon i våras spelade i Central Park i New York med familjebandet Carling Big Band. “En jättestor ära, det kändes helt fantastiskt”. Sedan lite skryt om att de spelade på Terminal 5 på Manhattan. Och så vidare. http://www.gp.se/kulturnoje/1.2457353-sommar-i-p1-13-8-gunhild-carling

svenska dagbladet

Fokus: När jazzmusikern Gunhild Carling för första gången plockar upp sommarmikrofonen gör hon som med sina instrument: hon improviserar fram ett potpurri av jazzanekdoter och ett helt storband av musikaliska referenser. Musiken är annars ofta styvmoderligt behandlad i floran av sommarprogram; ibland är den nödtvunget inskjuten mellan paragraferna, ibland får den verka kommenterande till viktigare ämnen. Under Carlings värdskap är musiken däremot ämne och syfte. Hela jazzhistorien får komma till tals, och Satchmo, Count Basie, Billie Holiday och alla de andra är mer eller mindre själva medverkande i studion. http://www.svd.se/kultur/sommar-i-p1-2014_3680862.svd?sidan=5

Dela denna sommarpratare:
Facebooktwittermail

En reaktion på ”13 augusti 2014 – Gunhild Carling”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *