Sommarpratare

27 juni 2014 – Simon Kyaga

Rösta och ge ditt omdöme.

Överläkare i psykiatri, forskare

Simon Kyaga är överläkaren i psykiatri som inte kunde sluta forska på kreativitet – trots att detta forskningsämne har beskrivits som en ”begravningsplats där forskningskarriärer inleds och dör ut.” Han frågade sig om det ligger någon sanning i den gamla myten att galenskap är nära sammankopplat med genialitet och kreativitet, och tillsammans med sina forskarkollegor tog han reda på svaret.

I sin forskning, berättade han i sitt Sommarprogram, hittade de just detta samband. Kyaga och hans kollegor undersökte sambandet mellan psykisk ohälsa och kreativa yrken – ett samband som mycket riktigt fanns. Men det var inte bara personerna som led av psykotiska sjukdomar där verklighetsuppfattningen är förändrad som hade kreativa yrken, utan även deras friska släktingar.

Om Simon Kyaga

Ingick i en forskargrupp som presenterade världens största studie på sambandet mellan kreativitet och psykisk sjukdom. Nyheten spreds snabbt över hela världen. Doktorerade vid Karolinska institutet på detta samband i mars i år. Är vetenskaplig sekreterare i Svenska läkaresällskapet och Psykiatrifonden. Höll ett uppskattat TEDx-talk om relationen mellan galenskap och genialitet.

– För mer än tvåtusen år sedan frågade sig Aristoteles: Varför är det så att alla som blivit framstående inom filosofi, politik, poesi eller konst är melankoliker? I mitt Sommarprogram kommer jag ge svar på den frågan. Att Aristoteles hade rätt, varför han hade rätt, och vad det kan göra för att hjälpa oss att bekämpa en av vår tids största orättvisor.

Musiken i Simon Kyagas sommarprogram

Recensioner av Simon Kyaga som sommarpratare 2014:

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD

”Hur kommer det sig att alla framstående personer inom poesi, filosofi, politik och konst är melankoliker?” frågade sig Aristoteles för 3 000 år sedan. Först nyligen fick han och resten av mänskligheten svar. Fredagens sommarvärd Simon Kyaga ingår i den forskargrupp som bevisade att genialitet och galenskap hör ihop. Det är således inte, som somliga hävdar, en myt att exempelvis konstnärer är mer kreativa än andra. Läs hela recensionen

Gp – Göteborgs-Posten

Det galna geniet. Myt eller verklighet? Det är ämnet för psykiatern Simon Kyagas Sommardebut. Kyaga går grundligt tillväga, han börjar med de gamla grekerna och Aristoteles fråga varför alla som blivit framstående inom filosofi, politik, poesi eller konst är melankoliker?

Efter en genomgång av synen på genialitet och galenskap genom tiderna är han framme vid den amerikanska forskaren Judith Schlesinger. Hon avfärdar all forskning som visar på ett samband som pseudovetenskap. Läs hela recensionen

Svenska Dagbladet

I fokus: Är föreställningen om det galna geniet en myt? Eller lider kreativa personer, som konstnärer och forskare, i större utsträckning av psykisk ohälsa? Simon Kyaga ingick i den forskargrupp som presenterat världens största studie i ämnet och ägnar sitt sommarprat åt att svara på frågan. Han börjar med Aristoteles och guidar oss genom historien och teorierna. Slutligen får vi följa med bakom kulisserna på studien som när de första resultaten kom fick hans kollega att utbrista ”Forskning blir inte bättre än så här”. Läs hela recensionen

Dela denna sommarpratare:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *