Etikettarkiv: musikproducent

26 juli 2014 – Christian Falk 4.06/5 (16)

Rösta och ge ditt omdöme.

Musiker, musikproducent

Musikern Christian Falk hann sorgligt nog gå bort innan hans Sommarprogram sändes, men i enlighet med önskemål från honom själv samt från familjen sändes programmet ändå som planerat.

Programmet inleddes med att Christian Falk berättade om sin sjukdom och att han kanske inte skulle bli äldre än 52 år, precis som en av sina idoler: Frank Zappa.

Programmet fortsatte med snabba bilder från en trasslig uppväxt i förorten Hägersten utanför Stockholm, om att han tackade nej till att gå i Adolf Fredriks musikklasser av hänsyn till sin mormor och morfar och hur mycket en uppmärksam och empatisk lärare i mellanstadiet betydde för honom. ”Det har varit omvägar hela tiden. Inget har varit lätt och rakt. Jag har fått ta den långa vägen och ändå har jag tagit mig fram”, sa han i programmet.

Lyssna på programmet

Om Christian Falk

Tongivande basist i rockbandet Imperiet på 1980-talet. Blev sedan framgångsrik producent inom dans- och klubbmusik. Arbetat med många stjärnor som Robyn, Titiyo och Neneh Cherry. Blev kritikerfavorit med egna albumet Quel Bordel 1999 vilket gav honom tre Grammisar. Komponerat signaturerna till flera tv-program, bland annat Rapport, Aktuellt och Sportnytt.

Jag tror att de första åren i ens liv är det som formar en människa. Inte så att jag kommer att grotta ner mig i det men det kommer att vara en tråd att dra i. Musiken jag ska spela följer den tråden, lite av min egen kanske men mest andras låtar. Musik som format mig till den musiker jag är – och den människa jag är.

Musiken i sommarprogrammet

Recensioner av Christian Falk som sommarpratare 2014:

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD

Hur känns det att spela in sitt sommarprogram när man vet att man snart ska dö? I fjol var det Kristian Gidlund som gjorde just det, i år blev det Christian Falk. Det går förstås inte att veta. Kanske känns det långt viktigare än tidigare jobb man gjort; ett testamente. Kanske känns det allt annat än viktigt; en fis i världsrymden.

Jag vet bara hur det känns att lyssna. Det känns mer än alla andra sommarprogram. Det är en mer fysisk upplevelse, mer konkret, mer av allt trots att manuset är nedtonat. Christian Falks kropp är närvarande på ett helt annat sätt än andras: rösten sviker honom nästan ibland, skörheten gör sig påmind. http://hd.se/kultur/2014/07/26/malena-janson-christian-falk/

gp – göteborgs posten

När Christian Falks Sommar i P1 sänds är det två dagar sedan sommarvärden gick bort. Programmet rör hans svåra uppväxt, sjukdomen, och, framför allt, den livsavgörande musiken. “Frank Zappa dog när han var 52 år. Och det ser ut som jag också kommer att stoppa på 52”, inleder Christian Falk sitt Sommar i P1 med och fortsätter att konstatera att han alltid har velat spela med Zappa och att mycket talar för att de två snart kommer att mötas.

Nu är han där. Hos sina bortgångna musikerkollegor. Redan när medierna nåddes av dödsbeskedet i torsdags lät Sveriges Radio meddela att Christian Falks sommarprogram skulle sändas som planerat, enligt hans eget och familjens önskemål. Det första postuma sommarpratet i programmets historia. http://www.gp.se/kulturnoje/1.2439857-sommar-i-p1-26-7-christian-falk

svanska dagbladet

Vid två månaders ålder blev Christian Falk lämnad av sin mor och fick växa upp som ett ”alkisbarn” i Hägersten. Fadern träffar han först senare i livet. Christan Falks uppväxtberättelse om utanförskap, ekonomisk och social kris, myndighetsförakt och hur samhället i ett tidigt skede sviker honom är smärtsamt gripande. Han beskriver till slut sin dödsdom, cancerdiagnosen, som en befrielse. Det är då alla vänner återkommer och visar honom sin uppskattning och kärlek. Och det är först då han upplever att samhället stöttar honom. ”Var är skyddsnätet när man så väl behöver det?”, frågar han sig.
När Christian Falk avslutar programmet med en hälsning till sina döttrar och sonen William, som inte längre är i livet, så kommer tårarna hos mig som lyssnare.

Älskade döttrar. Jag älskar er högt. Det kommer jag alltid att göra. Och William, jag börjar närma mig. Jag har bara några få saker kvar att göra.

http://www.svd.se/kultur/sommar-i-p1-2014_3680862.svd?sidan=23

6 augusti 2014 – Alban Nwapa (Dr. Alban) 4/5 (2)

Rösta och ge ditt omdöme.

Artist, musikproducent, tandläkare

Alban “Dr Alban” Nwapa berättade i sitt Sommarprogram om mötet med Nelson Mandela. Det inträffade efter att han hållit en gratiskonsert i Soweto, men blivit stoppad av polisen. Han blev inbjuden till ANC:s högkvarter…

Att träffa Nelson Mandela var fantastiskt. Han var väldigt intresserad och ställde många frågor om vad som hände i Soweto. Vi berättade. ”Precis, det är det Sydafrika vi lever i just nu” sa han. Han frågade var jag kom ifrån och när jag berättade att jag var från Nigeria och Sverige sa han att båda länderna hade hjälpt till mycket under apartheid.

Alban Nwapa berättade också om situationen i Nigeria under Biafrakriget. Om de många döda:

I takt med att kriget trappades upp gick jag till skolan allt mer sällan. Ibland dök inte lärarna upp, ibland inte vissa elever. Och när skolan till slut bombades slutade vi gå i skolan helt.

Lyssna på programmet

Om Alban “Dr Alban” Nwapa

Tävlade i Melodifestivalen i år med låten Around the World. Blev världskänd 1990 med låtar som Hello Africa och No Coke. Övergick från hiphop till pop och eurodance och fick ytterligare framgångar med It’s My Life och Sing Hallelujah. Gjorde en singel ihop med bland andra Björn Borg och Tomas Brolin som väckte stor uppmärksamhet 1999. Började spela musik för att ha råd att studera till tandläkare i Nigeria. Har över 50 000 likes på Facebook och blev nyligen adlad i Nigeria.

Jag kommer i mitt sommarprogram berätta om min resa som tagit mig från ett krigsdrabbat Nigeria, via tandläkaraexamen i Stockholm och ut på scener runt om i hela världen. Och om hur en DJ som aldrig dök upp förändrade mitt liv.

Musiken i sommarprogrammet

Recensioner av Alban “Dr Alban” Nwapa som sommarpratare 2014:

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD

Dr Alban säger en bra bit in i sitt sommarprat att han aldrig brytt sig om kritiker och kritik, utan är stolt över allt han har gjort. Tur för honom. Just då handlar det om ”skojlåten” han gjorde med Tomas Brolin, Björn Borg och Mattias Frisk, under namnet Friends in Need.

Däremot nämner han inte alls den skojfriska (?) och fullständigt söndersågade filmen “Sean Banan inuti Seanfrika” där han dök som en lite galnare version av sig själv. Kanske går gränsen där. För annars är Dr Albans, eller Alban Nwapas, Sommar en kronologisk genomgång, som börjar med uppväxten under Biafrakriget i Nigeria, fortsätter med flytten till Sverige, klubblivet i Stockholm, dj-starten, mötet med den begåvade Denniz Pop, den framgångsrika karriären, och slutar med hur han idag åker till Nigeria varje år med sin familj. http://hd.se/kultur/2014/08/06/camilla-larsson-och-133-alban/

gp – göteborgs posten

Det är såklart stabilt när Dr Alban Nwapa debuterar som sommarvärd. Men också förutsägbart och lite grunt. Dr Alban är känd för sina 90-talsdängor och omisskännligt coola attityd. När han och Jessica Folcker tävlade i Melodifestivalen i våras var det med glädjepillret Around the world, guldkläder och den eviga onelinern “Det är stabilt” i mungipan. http://www.gp.se/kulturnoje/1.2450292-sommar-i-p1-6-8-dr-alban-nwapa

svenska dagbladet

Fokus: ”Dr Alban” Nwapa väljer att berätta sitt livs historia, från de svåra förhållandena under Biafrakriget i Nigeria, sina första upplevelser vid ankomsten till Sverige, kyla, diskriminering och hur en frånvarande DJ förändrade hans liv och ”Dr Alban” blev en framgångssaga, en världsartist. Möjligen är det självcentreringen i programmet som stör något. Dr Alban är inte på något sätt blygsam utan hyllar sin egen förträfflighet som artist (främst genom att spela sina egna låtar vid fyra tillfällen!). http://www.svd.se/kultur/sommar-i-p1-2014_3680862.svd?sidan=12

2 augusti 2014 – Steve Angello 3.83/5 (6)

Rösta och ge ditt omdöme.

Dj, musikproducent

Han berättade historien om hur den DJ-trio han var en tredjedel av – Swedish House Mafia – erövrade världen och till sist blev profeter i sitt hemland, tack vare tre nu legendariska spelningar på då nybyggda Friends Arena med 120 000 sålda biljetter.

“Det var som att träffa sin familj på julafton”, berättade Angello. Det var en historia om gruppens uppgång och fall – från ett monster av kreativitet till ett monster av ansvar.

Allt började med mormors vinylsamling och hennes LP-spelare som han lekte – spelade – med på kvällarna. Efter mycket slit insåg Steve Angello med sin mentor Stonebridge att de behövde vända blickarna ut i världen – och forma sitt sound därefter. “En enormt viktig del i vårt musikskapande”, berättade han. Hur han sedan grundade sitt eget skivbolag och hur hans entreprenörsanda har pumpat och fortfarande pumpar väldigt starkt – allt för musiken och ge tillbaka till fansen.

Lyssna på programmet

Om Steve Angello

En av världens främsta housemusikproducenter. Har kallats en house-ikon. Äger ett skivbolag och turnerar runt hela världen. Anordnade en spelning i Kungsträdgården i maj i år som lockade 35 000 åhörare. Konserten var gratis för att ”ge tillbaka” till den svenska publiken. Var medlem i svenska musikundret Swedish House Mafia som splittrades förra året, där också Sebastian Ingrosso och Axwell ingick. Har hajfobi, även i svenska vatten.

Musiken i sommarprogrammet

Recensioner av Steve Angello som sommarpratare 2014:

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD

Vi spelade över hela världen, i stora shower och fick mycket beröm. Med de orden inleder Steve Angello, en av de tre i Swedish House Mafia, sitt sommarpratande. Och fortsätter med att han i Los Angeles längtade efter beröm även hemifrån så han mejlade kundtjänsten på Friends Arena, som ligger nära där han växte upp, och sa att de ville spela där. Och det blev av 2012. Det var första gången han kände kärlek från Sverige. De tre hade nämligen inte fått tillräckligt med support från Sverige. Och detta trots att han kan läsa publiken och styra vad som händer och ta den uppåt från noll till hundra. http://hd.se/kultur/2014/08/02/det-ar-extremt-sjalvforharligande/

gp – göteborgs posten

Steve Angello är musikfantasten som blev dj, som blev låtskrivare, som blev producent, som blev skivbolagsboss, som blev världsberömd. En serie av händelser där det ena leder till det andra. Som börjar vid crossfaden vid mormors vinylspelare och som slutar med ett utsålt Friends arena tillsammans med de andra två medlemmarna i Swedish House Mafia. En musikkarriär som styrs av Steve Angellos förbluffande drivkraft och målmedvetenhet, som inte kommer sig av någon slump. Nej. Alltsammans kan härledas till den där sommardagen när Steve Angello var 14 år och hans pappa blev mördad på en nattklubb i Aten. Vetskapen om att livet kan ta slut på en sekund fick honom att förstå att det gäller att leva här och nu. Att det inte finns någon poäng med att ångra sakerna man aldrig gjorde. http://www.gp.se/kulturnoje/1.2445563-sommar-i-p1-2-8-steve-angello

svenska dagbladet

Fokus: Den som väntar på smaskiga turnéminnen från Swedish House Maffia väntar förgäves. Fokus ligger istället på den beundransvärda drivkraften och kärleken till musiken som präglat denna ”snorunge från Solna”, som han själv beskriver sig som. I viss mån kan man jämföra det med Yngwe Malmsteens sommarprat 2012, utan storhetsvansinnet. Angello är överlag väldigt lågmäld och är lagom utlämnande. http://www.svd.se/kultur/sommar-i-p1-2014_3680862.svd?sidan=16