Etikettarkiv: äventyrare

1 augusti 2017 – Aron Anderson 3.17/5 (146)

Rösta och ge ditt omdöme.

Tisdag 1 augusti 2017 kl 13.00 sommarpratar Aron Anderson.

Aron Anderson är äventyrare, idrottsman och föreläsare. Han var den som förste person i rullstol som besteg Kebnekaise och Kilimanjaro.

  • Har simmat över Ålands hav,
  • cyklat till Paris med handcykel och
  • åkt skidor till Sydpolen.

I mitt Sommar kommer jag bland annat prata hur jag tränar mentalt för att kunna hantera jobbiga situationer i livet som när jag bajsade på mig på Sydpolen i -26 grader.

Lyssna på sommarprataren


25 juli 2014 – Oskar Kihlborg 3/5 (1)

Rösta och ge ditt omdöme.

Äventyrare, fotograf, föreläsare

Äventyraren Oskar Kihlborg tog med sig lyssnarna på en resa till världens ände och tillbaka – med både stegjärn, longboard och roddbåt. Hans program tog sitt avstamp på Lhotse, världens fjärde högsta berg, där Oskar och hans kompanjon Mikael Reuterswärd blev första skandinaver på toppen, på samma sätt som de blev de första svenskarna på Mount Everest, något som Oskar även berör i sitt Sommarprogram.

Oskar Kihlborgs program var en resa genom livet, från hans tidiga dagar som skoltrött skolungdom till expeditionsledare för funktionshindrade i SVT; ett program om att hitta sig själv och nyfikenheten som driver människan till nya höjder och nya djup. Han berättade långt och mycket om arbetet med att synliggöra Östersjön och vad som händer med havsmiljön där – och hur han rodde över till Finland från Stockholm för att synliggöra allt. Och vad som får honom att äventyra? Ja, som Oskar själv säger i sitt Sommarprogram:

Det roliga med äventyr är att man aldrig riktigt vet vad som kommer att hända.

Lyssna på sommarprogrammet

Om Oskar Kihlborg

Förste svensk att bestiga Mount Everest tillsammans med Mikael Reuterswärd. Expeditionsledare i SVT:s serie Mot alla odds under 2013. Har metat pirayor i Amazonas och klappat en vithaj. Slog världsrekord i segling över Atlanten. Åkt skateboard från Stockholm till Göteborg. Har öppnat en bar i Himalaya på 7 200 meters höjd. Fotograferat för Unicef. Föreläst för kenyanska bergsklättrare, Skattemyndigheten, kungen och drottningen och en skolklass med ointresserade sjuåringar. Besöket i en vulkankrater på Island blev filmen Isens öga.

Jag kan ingenting om sport och är urusel på golf. Men jag har klättrat upp för världens högsta berg och jag har spelat krocket under isen. Drivkraften är en nyfikenhet på livet, att inspirera och att utvecklas som människa. Livet är ett stort äventyr. Eller ingenting.

Musiken i programmet

Recensioner av Oskar Kihlborg som sommarpratare 2014:

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD

Oskar Kihlborg inleder dramatiskt sitt Sommar på 8000 meters höjd, på sluttningen till Lhotse, världens fjärde högsta berg. Hans tårar fryser till is när han fruktar att klättrarkompisen Mikael Reuterswärd fått bekymmer under klättringen nedåt. De båda har några år tidigare (1990) som första svenskar bestigit Mount Everest.

Kihlborg presenterar sig som ”äventyrare, fotograf och föreläsare”, en som gillar att tänka annorlunda och vara kreativ. Genom att utsätta sig för faror och övervinna sina rädslor finner han ”meningen med livet”. http://hd.se/kultur/2014/07/25/aventyr-utan-djup-soren-sommelius/

gp – göteborgs posten

I sitt sommarprogram bjuder Oskar Kihlborg på hisnande scener ur sina äventyr och en dels inspirerande, dels klichéartad carpe diem-aktig livsfilosofi. Äventyraren, fotografen och föreläsaren Oskar Kihlborg, 50, vill inte ångra det han aldrig gjorde när han ligger på dödsbädden. Det stod klart vid 18 års ålder, då han pratade med gamlingar på sjukhuset.

Med en noggrann och detaljrik dramaturgi bygger han scener tagna ur sitt liv. Spänningshöjande bakgrundsmusik varvas med brusiga montage av vad som sägs i walkie talkies från tusentals meters höjd. Vi börjar på världens fjärde högsta berg Lhotse, bland branta rännor och passager. Han är centimeter från döden. Kroppen protesterar men han tar ett steg till, och ett steg till. http://www.gp.se/kulturnoje/1.2439207-sommar-i-p1-25-7-oskar-kihlborg

svenska dagbladet

Fokus: Oskar Kihlborg berättar i rask takt om frusna tårar och svåra val på 8000-meters höjd, rädsla vid firningar ner i djupa grottsystem, ensamrodd tvärs över Östersjön och de människor han mötte när han åkte skateboard mellan Stockholm och Göteborg. Anekdoterna från hans äventyr blandas med livsvisdomar, miljöengagemang och förklaringar till varför han valt att leva som han gör. Tyvärr blir han sällan särskilt personlig, han spolar lite för snabbt mellan sina upplevelser och det är egentligen först när han kommer in på samarbetet med vännen Mikael Reuterswärd och dennes självmord som det verkligen bränner till. http://www.svd.se/kultur/sommar-i-p1-2014_3680862.svd?sidan=24