Etikettarkiv: biskop

16 juli 2017 – Anders Arborelius 2.98/5 (127)

Rösta och ge ditt omdöme.

Söndag 16 juli 2017 kl 13.00 sommarpratar Anders Arborelius.

Biskopen Anders Arborelius Sveriges förste kardinal som formellt utses den 28 juni i Peterskyrkan i Rom. Biskop i Stockholms katolska stift.

Lyssna på sommarprataren


Du kan förhandslyssna redan på morgonen från kl 07.00 den aktuella sändningsdagen (dock med förkortad musik).

25 juni 2014 – Antje Jackelén 3/5 (2)

Rösta och ge ditt omdöme.

Ärkebiskop i Svenska kyrkan

I ett gränsöverskridande program berättade Antje Jackelén om hur människor vi möter kan vara mer lika Jesus än man tror: ”Människor, liksom Jesus, ofta missförstådda, men obevekliga i sin kärlek”, sade hon. Jackelén berättade också hur det är att bli kallad ”häxa” av en vetenskapsman och hur man som präst utkräver hämnd för denna förolämpning.

Sverige, till skillnad från en majoritet av världens länder, är inte ett religiöst sådant, förklarade Antje Jackelén: ”I det globala perspektivet är det vi som är avvikande.” Hon ifrågasatte även frågan vilken roll religionen ska ha i vår värld: ”Staten ska vara sekulär, samhället däremot, är inte sekulärt.”

Demokrati i sig, är ingen garant för det goda samhället, berättar den nya ärkebiskopen och tar fasta vid att vissa värderingar som bär upp demokratin kommer alltid att vara religiösa: ”Det är därför viktigt att tro får finnas med i det offentliga samtalet”. Antje Jackelén nämner då sin föregångare Nathan Söderbloms ord om samförstånd: att man kan se en bundsförvant i varje människa.

Om Antje Jackelén

Är sedan den 15 juni Svenska kyrkans ärkebiskop. Studerade teologi vid universitetet i Tübingen, Tyskland. Flyttade till Sverige och prästvigdes för Stockholms stift 1980. Arbetat många år som präst på landsbygd, i förort och i stad. Blev teologie doktor vid Lund universitet 1999 med en avhandling om naturvetenskap och religion och har sedan verkat som professor i teologi i Chicago. Återvände till Sverige och blev biskop i Lund 2007. Twittrande biskop som utsågs till Skånes främsta opinionsbildare 2012.

Musiken i Antje Jackeléns sommarprogram

Recensioner av Antje Jackelén som sommarpratare 2014:

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD

Inte ens två veckor har hunnit passera sedan Antje Jackelén blev ärkebiskop. År 1977 kom hon till Uppsala från Tyskland. Hon kände sig välkommen, men inför biskopstillträdet i Lund trettio år senare blev hennes medietränare förfärad då hon inte var svensk medborgare. Främlingsfientlighet? Svårt att säga, men sedan när behöver biskopar medietränare?

Jag hade förväntat mig en stor tydlighet. Men medietränarna har måhända varit för många? Ty Jackelén lät alltför ofta som en politiker – hon slog fast fraser med glöd men gled sedan undan. Läs hela recensionen

GP – GÖTEBORGS POSTEN

Tro och politik vävs samman i ett filosofiskt program. Det känns som mest när Antje Jackelén påminner om Europas historia. Antje Jackelén, ärkebiskop, pratar om tro, passion och tid. Hon tar avstamp i platsen “hemma”, som för henne är platser i tiden snarare än orter i geografin. En plats med känslan av samhörighet.

Tankar blir snart till politik när hon förankrar dem i samhällsutvecklingen. Lasermannen härjade på 90-talet och nu skördar högerextremismen framgångar i Europa. Vi får inte glömma vår historia. Hitler var också folkvald, påminner hon. Läs hela recensionen

Svenska Dagbladet

Fokus: Med en lågmäld Astrid Lindgren-röst med Silvia-stänk målar Antje Jackelén upp en tydlig bild av sin inre övertygelse. Hon är en varm anhängare av det interreligiösa samtalet. Hon tar skarpt avstånd från intolerans och främlingsfientlighet: ”Medborgarskapet i Guds rike når bortom de vanliga gräserna och borde vara ett motgift mot nationalismen.” Läs hela recensionen