Etikettarkiv: regissör

19 augusti 2017 – Ruben Östlund 3.14/5 (63)

Rösta och ge ditt omdöme.

Lördag 19 augusti 2017 kl 13.00 sommarpratar Ruben Östlund.

Östlund är en prisad och hyllad regissör.

Mitt program kommer att handla om “Rutan” – en symbolladdad plats som skall påminna oss om vår roll som ansvarstagande medmänniskor. När programmet sänds finns det redan tre “rutor” i världen. En i Värnamo, en i Grimstad, Norge och en i Vestfossen, Norge. Kanske kommer jag också berätta lite om hur “Rutan” blev långfilmen “The Square” och hur det känns att vinna Guldpalmen i Cannes.

Lyssna på sommarprataren


31 juli 2017 – Bahar Pars 2.32/5 (509)

Rösta och ge ditt omdöme.

Måndag 31 juli 2017 kl 13.00 sommarpratar skådespelerskan Bahar Pars.

Bahar Pars är skådespelare och regissör. Guldbaggenominerades för sin roll i den Oscarsnominerade publiksuccén En man som heter Ove.

Lyssna på sommarprataren


Du kan förhandslyssna redan på morgonen från kl 07.00 den aktuella sändningsdagen (dock med förkortad musik).


28 juli 2016 – Johan Renck 3.01/5 (76)

Rösta och ge ditt omdöme.

Torsdag 28 juli 2016 kl 13.00 sommarpratar Johan Renck.

Johan Renck har regisserat flera avsnitt av de uppmärksammade tv-serierna:

  • Breaking Bad,
  • The Walking Dead,
  • Halt And Catch Fire,
  • Bates Motel och
  • Shut Eye som har premiär i höst.

Regisserade David Bowies omtalade sista videor, Blackstar och Lazarus. Johan Renck har även gjort reklamfilmer åt flera stora modehus.

Gjorde tre album i början av 90-talet under artistnamnet Stakka Bo och hade en stor hit i Europa med låten Here we go.

Countdown timer for Johan Renck on the radio

16 augusti 2015 – Ulla Skoog 4.38/5 (141)

Rösta och ge ditt omdöme.

Söndag 16 augusti 2015 kl 13.00 är Ulla Skoog sommarpratare.

Skådespelare, textförfattare, regissör, 50-talist. Uppskattad skådespelare både med egna föreställningar och i ett flertal uppsättningar med Tomas von Brömssen och Trond Lindheim.

Ulla Skoog är den sista sommarprataren 2015. Hon har tidigare varit sommarpratare 1989 och 1995.

Lyssna på sommarpratare, Ulla Skoog


1 augusti 2015 – Bea Åkerlund 2.95/5 (44)

Rösta och ge ditt omdöme.

Lördag 1 augusti 2015 kl 13.00 är Bea Åkerlund sommarpratare.

Stylist, designer, regissör, 40 år. Världens kanske mest efterfrågade stylist som har arbetat med stjärnor som bland andra Beyoncé, Lady Gaga, Britney Spears och Rihanna.

Lyssna på sommarprataren

Läs mer om Bea Åkerlund

28 juli 2015 – Hans Mosesson 4.16/5 (62)

Rösta och ge ditt omdöme.

Tisdag 28 juli 2015 kl 13.00 är Hans Mosesson sommarpratare.

Skådespelare, regissör, 70 år. Har genom rollen som Ica-Stig blivit en Sveriges mest folkkära personer och det blev stora rubriker när han valde att sluta efter 13 år och drygt 500 filmer.

Lyssna på sommarprataren

Hans Kristoffer Mosesson, född 1 augusti 1944 i Enskede i Stockholm, är en svensk musiker, skådespelare och teaterregissör. Mosesson växte upp på Lidingö och tog studenten i Växjö. Wikipedia

Läs mer om Hans Mosesson

22 juli 2015 – Gunilla Röör 3.28/5 (32)

Rösta och ge ditt omdöme.

Onsdag 22 juli 2015 kl 13.00 är Gunilla Röör sommarpratare.

Skådespelare, regissör, professor i scenisk gestaltning, 55 år. Har belönats med Guldbaggen två gånger för bästa kvinnliga huvudroll i filmerna Freud flyttar hemifrån och Sommaren.

Gunilla Röör har tidigare varit sommarpratare 1993.

Gunilla Kristina Röör, född 16 augusti 1959 i Bromma, Stockholm, är en svensk skådespelare och regissör. Hon är dotter till schlagersångerskan Inger Berggren. Wikipedia

Lyssna på sommarprataren

Läs mer om Gunilla Röör

23 juli 2014 – Baker Karim 3.5/5 (4)

Rösta och ge ditt omdöme.

Långfilmskonsulent, regissör

Filmkonsulenten och regissören Baker Karim berättade om dramatiken i sitt Sommarprogram.

Första månaden som jag bodde i Hollywood blev jag beskjuten av en galen granne – han sköt mot mig – tre skott! – när jag hotade att ringa polisen om han inte slutade spöa skiten ur sin fru. Det var inte stjärnornas Hollywood jag hamnat i. Hollywood på den tiden var en plats av förfall, desperation.

Lyssna på programmet

Om Baker Karim

En av de mest inflytelserika över framtida svensk film. Tog jobb i Hollywood för b-filmskungen Roger Corman. Väckte uppmärksamhet med initiativet The Black List som synliggör svarta kulturarbetare i Sverige. Långfilmsdebuterade 2001 med Fyra kvinnor som väckte stor uppståndelse vid visningen vid filmfestivalen i Göteborg. Regisserade Hjalmar Bergmans pjäs Swedenhielms som var SVT:s stora julsatsning 2003. Slog igenom med den självbiografiska tv-serien Familjen Babajou. Behärskar alla delar av filmskapandet: fotografi, manus, regi och klippning.

Med utsikt från Filmhuset kommer jag avlägga en personlig reseskildring genom mitt liv med filmen som mål, medel och mening. Det kommer att innehålla berättelser om hur jag jagade Francis Ford Coppola utanför en strippklubb i San Fransisco, om mitt möte med Steven Spielberg och om att vägra bli en svensk Spike Lee. I grunden handlar det om när jag fick tillbaka min tro på att film kunde rädda världen.

Musiken i sommarprogrammet

Recensioner av Baker Karim som sommarpratare 2014:

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD

Knappt har radiopubliken hämtat sig från Athena Farrokhzads politisk-poetiska bomb i måndags, så blir det mer antirasism. Filmaren och filmkonsulenten Baker Karim använder sin programtid till att berätta om ett politiskt och konstnärligt uppvaknande. Han skapade nyligen debatt när han föreslog ett mångfaldstest för svensk film, och på sätt och vis fungerar programmet som argument.
http://hd.se/kultur/2014/07/23/malin-krutmeijer-baker-karim/

gp – göteborgs posten

Regissören Baker Karim planterar frön till diskussioner om film och schabloner. Sommarprogrammet kräver koncentrerad lyssning. Baker Karim, 40, startar i “maktens korridorer” på Filmhuset. Han använder karikatyrer för att skildra en av grundkonflikterna i filmvärlden: är film konst eller kommers?

Regissören driver sedan teser och teorier, så tajt paketerat att det kräver en andra lyssning för att ta in allt som sägs. Efter sina resonemang vänder han sig till lyssnaren, som för att påbörja en diskussion. “Vad tror ni om det?” http://www.gp.se/kulturnoje/1.2437164-sommar-i-p1-23-7-baker-karim

svenska dagbladet

Fokus: Karim berättar om sin tid som opublicerad manusförfattare i Hollywood, om sökandet efter den amerikanska drömmen och det omvälvande mötet på fyllan med Francis Ford Coppola, som fick Baker att intressera sig för svensk film. Han talar om det svåra i att bestämma vad som är kvalitet inom film och frågar sig om konsten ska underordnas “kulturelitens godtycke” eller “marknadens principer” – men finns det verkligen bara dessa två alternativ, frågar jag mig. Han berättar också om sin splittrade uppväxt med en mamma som lät barnen bo ensamma i ett finare kvarter för att de skulle få en bra utbildning medan hon själv arbetade på annan ort. http://www.svd.se/kultur/sommar-i-p1-2014_3680862.svd?sidan=26