Etikettarkiv: poet

14 juli 2017 – Johannes Anyuru 2.14/5 (180)

Rösta och ge ditt omdöme.

Fredag 14 juli 2017 kl 13.00 sommarpratar Johannes Anyuru.

Han är en författare och poet som är aktuell med kritikerhyllade romanen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar.

Mitt program handlar om en ängel i tunnelbanan och om döden pa Drottninggatan, om att finna och försvara sanningen i terrorns virvlar, om poesi, om en roman som en vardag kanske blev allt för samtida.

Lyssna på sommarprataren


Du kan förhandslyssna redan på morgonen från kl 07.00 den aktuella sändningsdagen (dock med förkortad musik).

8 juli 2017 – Linda Boström Knausgård 3.16/5 (371)

Rösta och ge ditt omdöme.

Lördag 8 juli 2017 kl 13.00 sommarpratar författaren Linda Boström Knausgård.

Linda Boström Knausgård är författare och poet som med den kritikerhyllade romanen Välkommen till Amerika nominerades till Augustpriset förra året och översätts nu till en rad språk.

Har gjort radiodokumentären Jag skulle kunna vara USA:s president om sin egen bipolära sjukdom.

Lyssna på sommarprataren


12 juli 2016 – Emil Jensen 4.75/5 (241)

Rösta och ge ditt omdöme.

Tisdag 12 juli 2016 kl 13.00 sommarpratar Emil Jensen.

Aktuell med albumet och boken Om du inte står för något faller du för allt och i höst på turné med nya föreställningen Flyktpotatis. Har vunnit SM och EM i poetry slam, fått flera miljöpriser och Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris. Genomförde 2007 en turné helt på cykel genom Sverige och färdades då 300 mil med gitarren på ryggen.

Lyssna på programmet

Läs mer på Sveriges Radios hemsida (öppnas i en ny flik).

www.emiljensen.se (öppnas i en ny flik)


21 juli 2014 – Athena Farrokhzad 3.3/5 (10)

Rösta och ge ditt omdöme.

Poet, dramatiker, översättare

Athena Farrokhzad använde i sitt Sommarprogram dikter skrivna av poeter från hela världen för att beskriva hur hon ser på världen och samhället idag. Hon pratade om fascism och rasism och om den antirasistiska kampen. Athena Farrokhzad exemplifierade rasism bland annat genom att berätta om hur hon själv utsatts: ”Rasism är när jag som fem år gammal kommer fram i glasskön under midsommarfirandet, och hör kvinnan som delar ut glassar till barnen i blomsterkransar, säga till sin kollega: Sådana är de, de äter all glass och så blir det inga kvar till de svenska barnen”.

Lyssna på programmet

Om Athena Farrokhzad

Nominerades förra året till August-priset, Katapultpriset och Borås Tidnings Debutantpris för diktsamlingen Vitsvit, ett körverk om hur revolution, krig, migration och rasism villkorar människors relationer till världen och varandra. Lärare på Biskops-Arnös författarskola. Debuterade som dramatiker förra året med en pjäs på Ung scen/öst. Har sagt att hon tycker att författare skriver för mycket.

På trettiotalet skrev poeten Bertolt Brecht, apropå den politiska utvecklingen i Tyskland: “Vad är det här för tid, när ett samtal om träd nästan är brottsligt, eftersom det innebär tystnad om så mycket grymhet.” Många år senare skrev den amerikanska poeten Adrienne Rich: “I denna tid är det nödvändigt att prata om träd för att överhuvudtaget få er att lyssna.” I mitt sommarprogram tänkte jag prata om träd, vår politiska samtid och varför poesin har lärt mig allt.

Recensioner av Athena Farrokhzad som sommarpratare 2014:

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD

Det kan vara svårt att ta in, detta att medan vi ligger i hängmattan, dåsar på stranden, gnäller på värmen, njuter av den svalkande brisen, beundrar rosorna i trädgården, klagar över att vi är tvungna att jobba när det är så fint väder, kort sagt lever typiskt svenskt högsommarliv, så regnar bomber över bostadshus, fylls barnkroppar med splitter, plockas döda upp från ängar och lastas på ett tåg. Ja, det är juli, sinnet borde vara lätt som ett fjädermoln, men världen brinner. http://hd.se/kultur/2014/07/21/ann-lingebrandt-athena-farrokhzad/

gp – göteborgs posten

Athena Farrokhzad är poet och fick sitt genombrott med Vitsvit. Jag har inte läst den, men det borde jag förstås. Om sitt Sommarprogram förutskickade hon att säga allt det där som man annars inte säger i radio. Följaktligen fick vi en kompaktversion av precis allt det som trots allt framförs i medierna och nu i patentradikal kompaktversion.

Det handlade därför om fascismen, rasismen, kapitalismen och förstås den manliga könsmakten. Kolonialismen glömde jag nästan. Religionen missade nog Farrokhzad. http://www.gp.se/kulturnoje/1.2435473-sommar-i-p1-21-7-athena-farrokhzad

svenska dagbladet

Fokus: Athena Farrokhzad har sagt att hennes sommartal skulle vara politiskt, en motpol mot den opartiskhet hon ser i sin samtid. Hon står vid sitt ord, inleder varje avsnitt med en diktrad och låter sedan orden spegla allt det hon inte kan prata om; träden, med en hänvisning till Bertolt Brecht och Adrienne Rich, konsten och döden, ämnen som får ge vika för ett poetiskt uppror mot en värld av förtryck. Med diktens språk som klangbotten redogör hon för en tid av koloniala arv och vidgande klyftor, av strukturell rasism och en mänsklighet under attack. http://www.svd.se/kultur/sommar-i-p1-2014_3680862.svd?sidan=28