Sommarpratare

21 juli 2014 – Athena Farrokhzad

Rösta och ge ditt omdöme.

Poet, dramatiker, översättare

Athena Farrokhzad använde i sitt Sommarprogram dikter skrivna av poeter från hela världen för att beskriva hur hon ser på världen och samhället idag. Hon pratade om fascism och rasism och om den antirasistiska kampen. Athena Farrokhzad exemplifierade rasism bland annat genom att berätta om hur hon själv utsatts: ”Rasism är när jag som fem år gammal kommer fram i glasskön under midsommarfirandet, och hör kvinnan som delar ut glassar till barnen i blomsterkransar, säga till sin kollega: Sådana är de, de äter all glass och så blir det inga kvar till de svenska barnen”.

Lyssna på programmet

Om Athena Farrokhzad

Nominerades förra året till August-priset, Katapultpriset och Borås Tidnings Debutantpris för diktsamlingen Vitsvit, ett körverk om hur revolution, krig, migration och rasism villkorar människors relationer till världen och varandra. Lärare på Biskops-Arnös författarskola. Debuterade som dramatiker förra året med en pjäs på Ung scen/öst. Har sagt att hon tycker att författare skriver för mycket.

På trettiotalet skrev poeten Bertolt Brecht, apropå den politiska utvecklingen i Tyskland: “Vad är det här för tid, när ett samtal om träd nästan är brottsligt, eftersom det innebär tystnad om så mycket grymhet.” Många år senare skrev den amerikanska poeten Adrienne Rich: “I denna tid är det nödvändigt att prata om träd för att överhuvudtaget få er att lyssna.” I mitt sommarprogram tänkte jag prata om träd, vår politiska samtid och varför poesin har lärt mig allt.

Recensioner av Athena Farrokhzad som sommarpratare 2014:

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD

Det kan vara svårt att ta in, detta att medan vi ligger i hängmattan, dåsar på stranden, gnäller på värmen, njuter av den svalkande brisen, beundrar rosorna i trädgården, klagar över att vi är tvungna att jobba när det är så fint väder, kort sagt lever typiskt svenskt högsommarliv, så regnar bomber över bostadshus, fylls barnkroppar med splitter, plockas döda upp från ängar och lastas på ett tåg. Ja, det är juli, sinnet borde vara lätt som ett fjädermoln, men världen brinner. http://hd.se/kultur/2014/07/21/ann-lingebrandt-athena-farrokhzad/

gp – göteborgs posten

Athena Farrokhzad är poet och fick sitt genombrott med Vitsvit. Jag har inte läst den, men det borde jag förstås. Om sitt Sommarprogram förutskickade hon att säga allt det där som man annars inte säger i radio. Följaktligen fick vi en kompaktversion av precis allt det som trots allt framförs i medierna och nu i patentradikal kompaktversion.

Det handlade därför om fascismen, rasismen, kapitalismen och förstås den manliga könsmakten. Kolonialismen glömde jag nästan. Religionen missade nog Farrokhzad. http://www.gp.se/kulturnoje/1.2435473-sommar-i-p1-21-7-athena-farrokhzad

svenska dagbladet

Fokus: Athena Farrokhzad har sagt att hennes sommartal skulle vara politiskt, en motpol mot den opartiskhet hon ser i sin samtid. Hon står vid sitt ord, inleder varje avsnitt med en diktrad och låter sedan orden spegla allt det hon inte kan prata om; träden, med en hänvisning till Bertolt Brecht och Adrienne Rich, konsten och döden, ämnen som får ge vika för ett poetiskt uppror mot en värld av förtryck. Med diktens språk som klangbotten redogör hon för en tid av koloniala arv och vidgande klyftor, av strukturell rasism och en mänsklighet under attack. http://www.svd.se/kultur/sommar-i-p1-2014_3680862.svd?sidan=28

Dela denna sommarpratare:
Facebooktwittermail

21 reaktioner på ”21 juli 2014 – Athena Farrokhzad”

 1. Ursäkta Athena, att jag inte jublar. Jag blev bara väldigt ledsen av ditt program. Inte ett litet korn av glädje, humor eller något som kan lyfta mig som lyssnaren ur ett mörkt hål av anklagelser. Om det var ditt mål så har du lyckats. Och din monotona röst gav intrycket att jag lyssnar på ett orakel som visar en framtid av desperation. Jag fick en överdos av samhällskritik så att jag inte kan hitta någon tillit alls efter dagens Athena-program.

 2. Jag vill bara säga att jag blev väldigt skrämd efter att ha lyssnat på dagens sommarpratare Athena Farrokhzad, som indirekt hotade människor som inte tycker som hon gör med ett “skott i nacken”. Jag kan inte förstå att Athena ser sig själv som en sann demokrat med sin bristande tolerans för andra människor och andra människors tänkande. Jag tycker det är fel av SR att släppa fram en sådan här hatpropaganda.

  Gunilla

 3. Athena! Tack för ditt fantastiska sommarprogram! Hur kommer jag i kontakt med dig? Jag vill bjuda in dig till en öppen festival som vi anordnar nu den 31 juli – 3 aug. Bästa hälsningar Lena

 4. Hej Athena, jag tycker du kom med mycket osakliga anklagelser, men värst upplevde jag att du verkar hylla våld och att du tycker att det är ett sätt att hantera meningsmotståndare på.
  Hälsningar
  Caroline

 5. Tack för att du lyckats toppa min lista av sommar pratare. Du slår så fint in sanningen. Detta kommer naturligtvis att reta många & som troligen kommer at skrika Onejo!”/()/(#¤&/(%&/( mm 😉
  Förra årets topp var Katarina Gospic Lysna gärna på det med. Ni berör det hela på samma sätt men från olika vinklar. stort tack MVH Peter Wik

 6. Fantastiskt bra saker du tog upp i ditt program. Samhälls kritik, din förmåga att synliggöra orättvisor och vårt annsvar att engegeras oss i detta. För mig blev det en kick och ögonöppnare i det annars så slätstrukna och innehålls lösa rappotrerandet från världens olika katastrofer och orätt i vårt eget land. Det jag tycker du kunde avstått från är inledningslåten om nackar som tål bly. Onödigt provoserande. För jag tror inte att du tycker att samhällsomvandlingen skall ha dessa förtäcken eller? Annars musiken fantastisk. Erik. medelålders vit man.

 7. Obehagligt att SR tillåter detta. Det göder hat mot raser, tro, kön, etc. För tankarna till den våg av våld som göds av fanatism och som växer i Europa.
  Vi behöver inte sommartalare som Athena!

 8. Obehaglig våldspropaganda från en mycket trångsynt, intolerant och odemokratisk människa.

 9. Jag mste säga att när hag hörde Athenas program blev jag riktigt förvånad och inte så lite depremirad. Det fannas över huvud taget inget bra eller vackert med Sverige. Hon är svensk jag är svensk, jag har levat hela mitt liv i sverige hon har så gott som levat hela sitt liv i sverige. Det som skilljer oss åt är att hon är mörkhårig jag är blond, hennes föräldrar kommer från ett land med kriig mina föräldrar kommer från sverige ett land med fred vilket jag är mycket tacksam över. Men vi alla olika och har vuxit upp under olika förutsättningar så fungerar det. Om det nu är ett land man vantrivs så mycket i varför flyttar man inte?? Om jag vantrivdes i mitt hemland skulle hag pröva mina vingar kaske skulle jag känna mig mer tillfreds i ett annat land. Jag ber dig Athena att ge oss möjlighet att visa dig att vi även Sverige har något gott i sig.

 10. Äntligen! Äntligen en röst från vänster i ett kompakt borgerligt mediebrus.Äntligen en röst som representerar alla oss på vänsterkanten – vi som aldrig får delta i devatten, vi vars
  Tusen tack för för att du finns

 11. Jaha ja , jag var inte klar….vi som aldrig får delta i debatten och vars argument aldrig öht nämns i medi Demokratiskt samhälle ?
  Jag blev djupt rörd och tacksam över ditt program!

 12. Jag är utförsäkrad och hör absolut inte till dom gynnade i samhället men jag blev obehaglig till mods när jag hörde Athena prata. Sverige håller på att bli ett primitivt land där många tycker det är o´key med våld och förstörelse.

 13. Fantastiskt, ärligt och viktigt. Till skillnad från många andra upplevde jag ditt sommarprat som hoppingivande och inspirerande. Tack för att du orkar bry dig och att du lägger tid och energi på att prata om det som existerar, men som man sällan orkar ta in eller bry sig om. Ditt engagemang får mig att tro på och kämpa för att fortsätta se, bry sig om och bli förbannad över samhällets orättvisor.

 14. Ja om man kallar sig poet,har man som “kulturarbetare konstnätlig frihet och kan säga i princip vad man vill i det trots allt goda sverige ! förutsatt att du är pk,förståss! man kan också ha det bra i kapitalistiska sverige,du är ju ett ex på det! Ut har okså trots invandrarbakgrund,bott mkt trångt under uppväxt,m.tre syskon.tack vare svenskt gratis skolsystenm+csn,tagit mig fram,precis som mina syskon. varit ensamstående mamma,mkt bidrags-system i sverige.jobbat i sjukvården,nöjd m.lönen.jobbat i arabland inte så bra som sverige,där finns det ,ver´klig rasism+nazism!nej du var glad att du har lyckan att ha hamnat i sverige

 15. Det här var det bästa sommarpratarprogrammet hittills! Jag kunde inte ha sagt allt bättre själv – och jag är ändå svensk, blond och icke-våldsam. Till er som inte förstått vad Athena säger (likt den omogne och okunnige DN-skribenten Håkan Boström), kan jag bara säga: öppna ögonen! Athena berättar utan krusiduller och säger som det är, det är så här det ser ut. Strindberg hade rätt – det är synd om människorna! (Och jag ska sluta läsa DN!)
  Hälsningar EvaO

 16. Obehaglig kvinna. Hat och hat och hat. Inget lättsinnigt sommarprat precis. Förstår inte att hon inte flyttar “hem”.

 17. Athenas sommarprogram var ett av de mest negativa program jag hört. Ingenting var bra i Sverige, alla var elaka rasister och hemska människor. Hon hade aldrig tydligen upplevt något positivt eller roligt i Sverige. Hon uppmanade till olaga handlingar / brott som t ex att låtsas gifta sig med en asylsökande. Man förstår inte varför Athena Farrokhzad över huvud taget har stannat i Sverige, eftersom det tydligen är ett så hemskt land! Hoppas man slipper sådana svarta program i framtiden. /Sommar-FAN

 18. Lyasnade med intresse på ditt program. Kan ryckas vara deprimerande ptogram men blundar man för verkligheten kommer ingen förändring. Och det är verkligen viktigt med mod och kurage. Tack för ett bra och engagerande program och bra låtval. Konsten är fri.

 19. Athena Farrokhzad talade mycket bra. Vi behöver soldaritet och socialism. Kapitalismen och imperialismen måste krossas för människornas skull – för frihet och fred!. Håll fanan högt!
  Allt stöd och sympati med Athena önskar Ragnar, pensionerad lärare, rektor, författare …

  1. Ja du Ragnar, lyssnade du på programmet med eller utan musik? Utan musiken (rättare sagt sångtexterna) kan man inte få en rättvis bild av programmet. Och där framkom det tydligt att Athena gärna ser våld utövas mot personer med fel “grupptillhörighet” eller fel åsikter ( inte de kommunistiska som hon har). Här var det “borgerlig” man inte skulle vara. I Burma under Pol Pot skulle man inte ha ett akademiskt yrke, det var dödsdom, I Rwanda skulle man inte vara tutsier då blev man hackad i småbitar, och på Balkan skulle man inte vara muslim då blev man faktiskt skjuten med nackskott (som sjöngs om i den inledande Ebba Grön-låten), i Srebrenica i alla fall. Alla dessa folkmord startades genom hatiska budskap i radio och det tog knappt ett halvår ( i Rwanda bara tre veckor) innan mellan 100 000 och en miljon människor blivit undanröjda som “hinder för ett bättre samhälle”.
   Dessvärre verkar människor vara stormförtjusta i att idka rått och dödligt våld mot personer eller folkgrupper de inbillar sig står i vägen för den egna lyckan, och får de bara sanktion någonstans ifrån skrider de gärna till handling, särskilt ungdomar. Det gäller både nynazister och de sk “anti-rasisterna” som börjat idka kriminella illdåd på senaste.
   Athena är ingen ungdom, hon är över 30 så henne kan man inte ursäkta med ungdomligt oförstånd. Det övergått därför MITT förstånd att Sveriges journalistkår och kulturelit är så totalt oförmögen att se igenom denna skickliga propagandist när de lyssnar på henne, och inte tar det hon säger på allvar. ( Det måste vara sexism – de tror hon är en barbiedocka för att hon har rött läppstift och sen hör de inte ett ord av vad hon faktiskt säger.)
   Lyssna på programmet igen med musik och tänk sedan på alla andra historiska tillfällen då man lyssnat på röster likt hennes (eller de texter hon “lånade” för att undkomma att bli ställd till svars personligen) och erinra dig resultaten. I Nazi-Tyskland under Hitler, i Kina under kulturrevolutionen, I Burma under Pol Pot, I Rwanda och på Balkan under 90-talet.
   Inga av dessa regimer har blivit bestående (möjligen med undantag av Kina) men de hann med att mörda och förstöra livet för otroligt många helt vanliga människor innan de försvann enbart genom att predika hat och kasta skuld.
   Båda de sakerna gjorde Athena i sitt program.
   Hon sas mana till solidaritet med andra utsatta människor idag- men hon gjorde det genom att kasta skuld – och ingenting gott kommer någonsin genom att kasta skuld eller annan negativitet på andra människor.
   Du ska inte hylla henne – du ska tänka igenom noga vad hon faktiskt förmedlade i sitt program och ta det hon sa på allvar -bokstavligen. Hon menade exakt vad hon sa – fast hon är kvinna! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *