Etikettarkiv: illustratör

5 juli 2016 – Bianca och Tiffany Kronlöf 1.88/5 (113)

Rösta och ge ditt omdöme.

Tisdag 5 juli 2016 kl 13.00 sommarpratar Bianca och Tiffany Kronlöf.

Systrarna Kronlöf är aktuella med föreställningen Slå pattarna i taket och humorserien Full patte på SVT Play. Deras klipp Så jävla pk! har visats över 640 000 gånger på Youtube.

Lyssna på programmet

Läs mer på Sveriges Radios hemsida (öppnas i en ny flik).

www.facebook.com/BiancaochTiffany (öppnas i en ny flik)


3 augusti 2014 – Bea Uusma 4.08/5 (12)

Rösta och ge ditt omdöme.

Författare, illustratör, läkare

En mängd mysterier gäckade både lyssnaren och Bea Uusma i hennes Sommarprogram. Hon berättade om kylan, havet, och de mysterier som finns i djupen: som “världens ensammaste ljud” som hon spelade upp – valen som sjunger på en frekvens som ingen annan val kan höra.

Men mest av allt är det en historia om hennes egen jakt på svaren i Andrée-expeditionen, där tre svenskar 1897 skulle nå – eller i alla fall passera – Nordpolen i vätgasballong. Expeditionen misslyckades fatalt och de dog på Vitön – en öde ö mitt i Ishavet, trots att de borde ha klarat vintern; de hade nog med mat, kläder och värme? Men likväl dog dom. Varför?

Lyssna på programmet

Om Bea Uusma

Belönades i höstas med Augustpriset för Expeditionen. Min kärlekshistoria. Den tidigare boken Astronauten som inte fick landa används i skolundervisningen bland annat i USA och sattes upp som pjäs vid Göteborgs stadsteater. Är utbildad vid Karolinska institutet, Konstfack och School of Visual Arts i New York. Arbetar som läkare på Karolinska sjukhuset i Stockholm.

I femton år har jag försökt komma fram till en öde ö i Norra ishavet, trots att jag egentligen hatar att frysa. Jag ska berätta om när jag äntligen lyckades. Om paniken man får när man har råkat äta lera från Nordpolens havsbotten och inser att den kanske är full av bakterier, tidigare okända för mänskligheten. Dessutom ska jag spela ljuden från havsdjupen, som ingen kan förklara varifrån de kommer.

Bea Uusma har tidigare varit Sommarvärd 1998.

Recensioner av Bea Uusma som sommarpratare 2014:

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD

I anslaget till sitt Sommar ställer sig Bea Uusma barfota på den arktiska packisen. Det är minus femton grader i luften. Hon hoppar i en vak, inte för att svalka sig utan för att utsätta sig. Hon vill försöka leva sig in i Andrée-polarfararnas umbäranden. Bea Uusma fick välförtjänt Augustpriset i höstas för sin Expeditionen. Min kärlekshistoria, som utforskar världens mest misslyckade expedition. Hon vill lösa gåtan vad de tre Andrée-svenskarna dog av. http://hd.se/kultur/2014/08/03/berattar-med-hetta-och-bister-kyla/

gp – göteborgs posten

Författaren och läkaren Bea Uusma är fascinerad av män i luftfarkoster. I sitt sommarprogram berättar hon detaljrikt om en fatal polarexpedition till Nordpolen.
Vad får en människa att ge upp sin bekvämlighet, och göra henne närmast besatt av upptäckarlusta? För författaren och läkaren Bea Uusma handlar det uppenbarligen om män i luftfarkoster. I boken Astronauten som inte fick landa skriver Uusama om Michael Collins, som fick åka till månen men ändå aldrig sätta sin fot på den. http://www.gp.se/kulturnoje/1.2447471-sommar-i-p1-3-8-bea-uusma

svenska dagbladet

Vi hamnar mitt i minus 15 graders kyla, på Nordpolen. Att lyssna på Bea Uusmas sommarprat ger välbehövlig svalka i den ovanligt heta svenska sommaren. Liksom den Augustbelönade ”Expeditionen. Min kärlekshistoria” är det kring Andrée-expeditionen som allt kretsar. Uusmas kartläggning av Andrée och de andra polarutforskarnas besatthet har till lika stor del varit en kartläggning av den egna besattheten. I radioprogrammet är det den senare som får dominera med reflektioner kring vad som händer i hjärnan när man blir besatt av något, hur omgivningen reagerar på att man har ett nordpolsrum i lägenheten och vad (om något) som skulle kunna få Uusma att släppa sin forskning om expeditionen. http://www.svd.se/kultur/sommar-i-p1-2014_3680862.svd?sidan=15