Sommarpratare

22 juli 2014 – Per Fritzell

Rösta och ge ditt omdöme.

Komiker, skådespelare, artist

Det blev många minnen från ett långt liv på scenen när Per Fritzell sommarpratade. Kanske är han mest känd för svenska folket som mannen som skrev ”Man ska ha husvagn” från tv-serien ”Macken”. I sitt Sommarprogram erkände Per Fritzell att han inte hade någon större erfarenhet av husvagnar:

Jag kommer nog alltid att bli förknippad med låten ”Husvagn” eller ”Man ska ha Husvagn”. Det är absolut inget jag har något emot – tvärtom, men jag har själv aldrig semestrat i en husvagn.

Lyssna på programmet

Om Per Fritzell

Firar för utsålda hus sitt pågående 30-årsjubileum med Galenskaparna och After Shave. Har gjort ett otal revyer, fem tv-serier och åtta filmer. Däribland storsuccéer som tv-serien Macken och Stinsen brinner… filmen alltså. Mest känd för sin låt Husvagn från Macken. Började sin karriär i barbershopgruppen After Shave, som alltså sedan 1982 oftast uppträder ihop med humorgruppen Galenskaparna. Gav 2012 ut sin första soloskiva: Jag tror inte på Gud, jag tror på tomten. Ursprungligen teknolog på Chalmers i Göteborg.

Min ”husvagn” är min segelbåt – Pelican. Båtar har namn. Det har inte husvagnar. Det är nämligen lite ”finare” att ha segelbåt än att ha husvagn. Mitt Sommarprogram kommer att handla om båtar, hav och lite annat förstås.

Musiken i sommarprogrammet

Recensioner av Per Fritzell som sommarpratare 2014:

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD

Dagen efter Athena Farrokhzads vidräkning med vår tids politik, känns ”Sommar” åter igen. Det vill säga: Per Fritzell, i Galenskaparna och After Shave, ägnar största delen av sitt program åt … segling, seglingsmodeller och vem som byggt båtarna och hur snabbt de olika båtarna färdas.

Han tar oss med på en nonstopseglats från Nyköping till Göteborg – och allt är fantastiskt (det ordet återkommer många gånger). http://hd.se/kultur/2014/07/22/stig-hansen-per-fritzell/

Gp – göteborgs posten

After shave-profilen Per Fritzells sommarprogram är tråkigt men trivsamt. Det räddas av den goda berättaren. Helgubbigt och småputtrigt. Så skulle Per Fritzells sommarprat kunna beskrivas om recensenten var tvungen att göra det i mitten av en haiku. För det blir många män, och programmet glider långsamt, långsamt framåt – som den nytjärade eka som dagens sommarvärd och en barndomskamrat seglade i på 70-talet.

För att kunna segla i motvind krävs en köl. Per Fritzells köl är rösten, som anständigt en sångares är behaglig, betryggande och vyssjande. Den bär och leder sommarpratet från startpunkt till sluthamn, genom så tråkiga hinder som seglaranekdoter och religionskritik av standardvariant. http://www.gp.se/kulturnoje/1.2436286-sommar-i-p1-22-7-per-fritzell

Svenska dagbladet

Fokus: Per Fritzell är mest känd som underhållare i Galenskaparna/After Shave, och har dessutom etsas sig fast i det kollektiva medvetandet som sångaren bakom Macken-låten ”Man ska ha husvagn”. Men Fritzell är ingen husvagnsperson – hans sommarprogram kretsar istället kring intresset för segelfartyg. Lyssnaren får höra privata ljudupptagningar från Fritzells seglats längs Sveriges kust, och däremellan små historier från studenttiden vid Chalmers och tiden med sångarna i After Shave. http://www.svd.se/kultur/sommar-i-p1-2014_3680862.svd?sidan=27

Dela denna sommarpratare:
Facebooktwittermail

En reaktion på ”22 juli 2014 – Per Fritzell”

  1. Jag gillade verkligen Per Fritzells sommarprogram. Det hade samma livslust och humor och jag skrattade högt åt det där med att vara naken i radio. På ett stillsamt vis får han fram det viktiga budskapet om respekt för alla oavsett vad man har för sexuell läggning eller religion. p.s Om Gud nu finns herr Fritzell så tror jag hen skrattar gott åt texten på ditt segel. Den Gud jag känner jag känner har humor!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *