Sommarpratare

29 juni 2014 – Fredrik Wikingsson

Rösta och ge ditt omdöme.

Journalist och programledare

”Det är därför man ska hänga med gamlingar”

Journalisten och programledaren Fredrik Wikingsson spelade in sitt andra Sommarprogram på sin farmors äldreboende i Trollhättan den dag hon fyllde 90 år. I sitt program, en eskapad av anekdoter, berättade Wikingsson om magnetiska människor, myter om porrfilmer på VHS och bjöd på en hyllning till gamla personer.

Programmet blev en historia som sträckte sig från sekelskiftets Paris där premiärpubliken chockades av Stravinskijs Våroffer, via 50-talets Finspång där Frank Sinatra gjorde ett misslyckat framträdande till det som skulle komma att bli Fredrik Wikingssons egna ”Finspång”.

Om Fredrik Wikingsson

En av Kanal 5:s största profiler. Har gjort en lång rad publiksuccéer som Får vi följa med?, 100 Höjdare och La Bamba.. Driver en av Sveriges mest framgångrika podcasts ihop med långvarige parhästen Filip Hammar. Slog igenom med humorprogrammet Ursäkta röran! som innehöll flera kontroversiella inslag. Skrev bok om 80-talet, Två nötcreme och en moviebox, och så småningom en roman, Tårtgeneralen, även den tillsammans med Filip Hammar. Har gått på Journalisthögskolan. Var veckans babe i Expressen 2006.

Musiken i Fredrik Wikingssons sommarprogram

Recensioner av Fredrik Wikingsson som sommarpratare 2014:

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD

Jag trodde aldrig att det skulle ske. Fredrik Wikingsson får mig att gråta. Efter att han i teveprogrammet “Hundra höjdare”, enligt mig, gjort sig rolig på andras bekostnad har jag haft svårt att ta karln på allvar. Hur festlig han än må vara.

I sitt sommarprat är Fredrik Wikingsson inte särskilt rolig. Han är fin. Farmor Kerstin fyller 90 och det är kalas på äldreboendet i Trollhättan. Kaffekopparna klirrar medan barnbarnet håller en och en halv timmes långt anförande till jubilaren, ett hyllningstal som inleds med att den firande skaran tillsammans sjunger med i Tommy Bergs Orkesters tolkning av “Min soldat”. Läs hela recensionen

GP – Göteborgs Posten

Fredrik Wikingsson utan Filip Hammar – går det ens? Duon har gjort tv, böcker, till och med sommarpratat ihop. Kanske är det därför Wikingsson inte gör sitt Sommar ensam, utan på ett äldreboende i Trollhättan.

Farmor Kerstin fyller 90 år, det serveras prinsesstårta och runt bordet finns också sex av hennes medboende. För Fredrik gillar äldre, och Kerstin har berättat för honom att det ofta inte händer så mycket i en gammal människas liv. Ibland är det svårt att veta om han är ironisk eller ärlig. Läs hela recensionen

Svenska Dagbladet

Fredrik Wikingssons andra Sommar sänds från hans farmor Kerstins 90-årskalas på ett äldreberoende i Trollhättan.

Sommarvärden förklarar genast att skälet är hans nästintill onyanserade kärlek till gamla människor. I synnerhet till farmor som på plats får en tårögt tacksam hyllning. Det är ett väldans filipochfredrikskt grepp. Läs hela recensionen

Dela denna sommarpratare:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *