Sommarpratare

5 juli 2014 – Edda Magnason

Rösta och ge ditt omdöme.

Musiker, skådespelare

Edda Magnason berättade om sitt liv inte bara som skådespelerska och sångerska, utan också som diabetiker. Hon var bara elva år gammal när hon blev törstig.

– Allt jag tänkte på var vatten. Det var mitt största intresse. Ändå var det som att törsten inte gick att släcka. Du har ätit för mycket saltkorv, sa de till mig.

Men hon kände på sig att något inte stämde och fick till slut åka till lasarettet där hon fick beskedet.

– Och alla ni som fick sockersjuka som barn vet precis vad det innebär: Kontrollerna, läkarna. Jobbigt oroliga föräldrar och det nya ansvaret att ta hand om sig. Sköta sig.

Sommarprogrammet handlade också mycket om slumpen, om hur plötsliga infall lett till det först det ena och sedan vidare på helt nya vägar. Och hon avslutade programmet med att hoppas på fler överraskningar.

Om Edda Magnason

Vann en Guldbagge för sitt porträtt av Monica Zetterlund i filmen Monica Z, den mest sedda filmen i Sverige under 2013. Solokarriären inleddes med självbetitlade albumet Edda Magnason 2010. Recensioner kallade debutalbumet för en av årets bästa skivor. Sjöng i dansföreställningen The Feeling of Going på Malmö Opera i höstas och belönades med Shooting star vid Berlins filmfestival. En ny skiva kommer ut i år.

Musiken i Edda Magnasons sommarprogram

Recensioner av Edda Magnason som sommarpratare 2014:

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD

Musikern och numera skådespelaren Edda Magnason har med sin roll som Monica Zetterlund ställt bussen på långtidsparkering i en betydande andel av svenska folkets hjärtan. Med en sådan framgång innan hon fyllt 30 kan människan unna sig att luta sig tillbaka, ha lite tråkigt och vänta på vilken överraskning livet härnäst ska erbjuda. http://hd.se/kultur/2014/07/05/emil-schon-edda-magnason/

GP – Göteborgs Posten

När Edda Magnason med kärleksfull röst pratar om sin portastudio som blinkade och lyste likt en stad på golvet i tonårsrummet då glöder det i radiorymden. Ibland är begåvning så uppenbar att den nästan är fysisk och går att ta på. Det upplevde jag när jag såg Edda Magnason gestalta Monika Zetterlund i filmen om hennes liv. Monika Zetterlund som var nära vän till Tage Danielsson, upphovsmannen till Sommar i P1. Så passade då att Edda Magnason får avsluta sitt framgångsår i Tage Danielssons anda med ett eget sommarprat. Detta efter att ha fått uppleva att Monika Z var den mest sedda filmen på svenska biografer 2013 och hon själv belönats med en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll. http://www.gp.se/kulturnoje/1.2422134-sommar-i-p1-5-7-edda-magnason

Svenska Dagbladet

Det måste skrivas: jag hade höga förhoppningar inför Edda Magnasons sommarvärdskap. Allt hon vidrör tycks bli till guld. Varför inte ett sommarprogram? Men mina förväntningar blir bara till hälften infriade; Magnason väljer en biografisk rutt, där hon med kronologiskt ordnade nedtramp i uppväxten återger vägen fram till den sagolika rollen som Monica Zetterlund: barndomens diabetes, resan till pappans Island, fiskefabriken, New York, den första inspelningsapparaten. Ett övergripande budskap är att det är när man är som mest avspänd som de stora sakerna sker, på gott och ont. http://www.svd.se/kultur/sommar-i-p1-2014_3680862.svd?sidan=44

Dela denna sommarpratare:
Facebooktwittermail

2 reaktioner på ”5 juli 2014 – Edda Magnason”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *