Etikettarkiv: läkare

28 juni 2016 – Gunhild Stordalen 4.72/5 (355)

Rösta och ge ditt omdöme.

Tisdag 28 juni 2016 kl 13.00 sommarpratar Gunhild Stordalen.

Gunhild Stordalen är en norsk miljöaktivist med inriktning på mat och hälsa. Grundat organisationerna EAT, GreeNudge och Stordalen Foundation. Fått pris som Årets miljöhjälte av Världsnaturfonden.

Lyssna på programmet

Läs mer på Sveriges Radios hemsida (öppnas i en ny flik).

11 augusti 2014 – Agnes Wold 4.35/5 (20)

Rösta och ge ditt omdöme.

Professor i klinisk bakteriologi, överläkare

Överläkaren och professorn Agnes Wold gick till storms mot ett stort antal myter i sitt Sommarprogram.

Veckotidningar och hälsobilagor är fulla av förmaningar hur man ska passa på sina kroppsliga funktioner. På 50-talet skulle man behaga en karl – nu ska man behaga sina inre organ. Man ska passa på hur man andas och dricker och man ska vara glad och utvilad för att immunsystemet ska fungera. Men det behöver du inte alls göra. Låt du det autonoma nervsystemet sköter de inre organen. Och ägna din hjärna åt att tänka på något väsentligt i stället.

Här är en lista på tio myter som Agnes Wold avspisade i sitt program:

  1. Myt: Amning skyddar mot allergi.
  2. Myt: Det är farligt att ge spenat till barn före ett års ålder.
  3. Myt: Kemikalier är farligare än naturliga substanser.
  4. Myt: Barn som växer upp med hund och katt blir lättare allergiska.
  5. Myt: Det finns så få kvinnliga professorer för att kvinnor inte funnits så länge i universitetsvärlden.
  6. Myt: Kvinnor (och män) gör sämre akademisk karriär om de blir föräldrar.
  7. Myt: kvinnliga forskare kommer inte fram för att de är osjälvständiga
  8. Myt: Kvinnor vågar inte söka attraktiva tjänster inom forskarvärlden
  9. Myt: Man ska vara glad och utvilad – annars fungerar immunsystemet dåligt
  10. Myt: Städning hjälper mot allergi

Bonusmyt: Spädbarns njurar klarar inte av salt så de får inte äta vuxenmat.

Lyssna på programmet

Om Agnes Wold

Utvecklar ett vaccin mot allergi tillsammans med sin forskargrupp på Sahlgrenska akademin i Göteborg. Grundtesen är att vi behöver fler virus och bakterier i vår omgivning. Skakade om forskarvärlden när hon och en kollega lyckades bevisa att kvinnor systematiskt diskriminerades. Har debatterat amning och avlivat myter om hur mycket vatten vi måste dricka varje dag.

Jag kommer att prata om när jag och min kollega Christine Wennerås orsakade skandal i den medicinska forskarvärlden. Jag ska också försöka hinna prata lite om allergi och medicinska myter.

Musiken i programmet

Recensioner av Agnes Wold som sommarpratare 2014:

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD

Det finns ett farligt uttryck som heter konsensus, varnar Agnes Wold, överläkare och professor i klinisk biologi. Och flockdjuret människan älskar att hålla med, särskilt hålla med dem i samhället som har hög status. Agnes Wold är obekväm. En jobbig jävel som gång på gång, lugnt och sansat, höjer rösten och säger att nja, det där stämmer väl ändå inte? http://hd.se/kultur/2014/08/11/nana-hakanson-och-133-agnes-wold/

gp – göteborgs posten

Med glimtar av skön humor talar Agnes Wold i Sommar om kvinnors lika rättigheter i den akademiska världen. Göteborgsbaserade Agnes Wold är professor i klinisk bakteriologi. I sommarpratet fortsätter hon sin inslagna kamp mot förment goda råd om amning och allergier som mest av allt skuldbelägger föräldrar. http://www.gp.se/kulturnoje/1.2455263-sommar-i-p1-11-8-agnes-wold

Svenska dagbladet

Fokus: En viktig bit av svensk jämställdhetskamp – i den akademiska världen – berättas med återhållen ilska av professor Wold. Sömlöst väver hon samman sin egen insats med sina föregångares. Det är mer en historielektion än ett inlägg i dagens jämställdhetsdebatt – och därmed inget som kan skapa kontrovers i en valrörelse där frågan poppat upp som en av de hetaste. Beskrivningen av kvinnors begränsade karriärsmöjligheter under 1900-talet kan politiker som skriver såväl ”feminism utan socialism” som ”feminism och fett med socialism” på sina plakat ställa sig bakom. http://www.svd.se/kultur/sommar-i-p1-2014_3680862.svd?sidan=7

3 augusti 2014 – Bea Uusma 4.08/5 (12)

Rösta och ge ditt omdöme.

Författare, illustratör, läkare

En mängd mysterier gäckade både lyssnaren och Bea Uusma i hennes Sommarprogram. Hon berättade om kylan, havet, och de mysterier som finns i djupen: som “världens ensammaste ljud” som hon spelade upp – valen som sjunger på en frekvens som ingen annan val kan höra.

Men mest av allt är det en historia om hennes egen jakt på svaren i Andrée-expeditionen, där tre svenskar 1897 skulle nå – eller i alla fall passera – Nordpolen i vätgasballong. Expeditionen misslyckades fatalt och de dog på Vitön – en öde ö mitt i Ishavet, trots att de borde ha klarat vintern; de hade nog med mat, kläder och värme? Men likväl dog dom. Varför?

Lyssna på programmet

Om Bea Uusma

Belönades i höstas med Augustpriset för Expeditionen. Min kärlekshistoria. Den tidigare boken Astronauten som inte fick landa används i skolundervisningen bland annat i USA och sattes upp som pjäs vid Göteborgs stadsteater. Är utbildad vid Karolinska institutet, Konstfack och School of Visual Arts i New York. Arbetar som läkare på Karolinska sjukhuset i Stockholm.

I femton år har jag försökt komma fram till en öde ö i Norra ishavet, trots att jag egentligen hatar att frysa. Jag ska berätta om när jag äntligen lyckades. Om paniken man får när man har råkat äta lera från Nordpolens havsbotten och inser att den kanske är full av bakterier, tidigare okända för mänskligheten. Dessutom ska jag spela ljuden från havsdjupen, som ingen kan förklara varifrån de kommer.

Bea Uusma har tidigare varit Sommarvärd 1998.

Recensioner av Bea Uusma som sommarpratare 2014:

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD

I anslaget till sitt Sommar ställer sig Bea Uusma barfota på den arktiska packisen. Det är minus femton grader i luften. Hon hoppar i en vak, inte för att svalka sig utan för att utsätta sig. Hon vill försöka leva sig in i Andrée-polarfararnas umbäranden. Bea Uusma fick välförtjänt Augustpriset i höstas för sin Expeditionen. Min kärlekshistoria, som utforskar världens mest misslyckade expedition. Hon vill lösa gåtan vad de tre Andrée-svenskarna dog av. http://hd.se/kultur/2014/08/03/berattar-med-hetta-och-bister-kyla/

gp – göteborgs posten

Författaren och läkaren Bea Uusma är fascinerad av män i luftfarkoster. I sitt sommarprogram berättar hon detaljrikt om en fatal polarexpedition till Nordpolen.
Vad får en människa att ge upp sin bekvämlighet, och göra henne närmast besatt av upptäckarlusta? För författaren och läkaren Bea Uusma handlar det uppenbarligen om män i luftfarkoster. I boken Astronauten som inte fick landa skriver Uusama om Michael Collins, som fick åka till månen men ändå aldrig sätta sin fot på den. http://www.gp.se/kulturnoje/1.2447471-sommar-i-p1-3-8-bea-uusma

svenska dagbladet

Vi hamnar mitt i minus 15 graders kyla, på Nordpolen. Att lyssna på Bea Uusmas sommarprat ger välbehövlig svalka i den ovanligt heta svenska sommaren. Liksom den Augustbelönade ”Expeditionen. Min kärlekshistoria” är det kring Andrée-expeditionen som allt kretsar. Uusmas kartläggning av Andrée och de andra polarutforskarnas besatthet har till lika stor del varit en kartläggning av den egna besattheten. I radioprogrammet är det den senare som får dominera med reflektioner kring vad som händer i hjärnan när man blir besatt av något, hur omgivningen reagerar på att man har ett nordpolsrum i lägenheten och vad (om något) som skulle kunna få Uusma att släppa sin forskning om expeditionen. http://www.svd.se/kultur/sommar-i-p1-2014_3680862.svd?sidan=15

27 juni 2014 – Simon Kyaga 4/5 (4)

Rösta och ge ditt omdöme.

Överläkare i psykiatri, forskare

Simon Kyaga är överläkaren i psykiatri som inte kunde sluta forska på kreativitet – trots att detta forskningsämne har beskrivits som en ”begravningsplats där forskningskarriärer inleds och dör ut.” Han frågade sig om det ligger någon sanning i den gamla myten att galenskap är nära sammankopplat med genialitet och kreativitet, och tillsammans med sina forskarkollegor tog han reda på svaret.

I sin forskning, berättade han i sitt Sommarprogram, hittade de just detta samband. Kyaga och hans kollegor undersökte sambandet mellan psykisk ohälsa och kreativa yrken – ett samband som mycket riktigt fanns. Men det var inte bara personerna som led av psykotiska sjukdomar där verklighetsuppfattningen är förändrad som hade kreativa yrken, utan även deras friska släktingar.

Om Simon Kyaga

Ingick i en forskargrupp som presenterade världens största studie på sambandet mellan kreativitet och psykisk sjukdom. Nyheten spreds snabbt över hela världen. Doktorerade vid Karolinska institutet på detta samband i mars i år. Är vetenskaplig sekreterare i Svenska läkaresällskapet och Psykiatrifonden. Höll ett uppskattat TEDx-talk om relationen mellan galenskap och genialitet.

– För mer än tvåtusen år sedan frågade sig Aristoteles: Varför är det så att alla som blivit framstående inom filosofi, politik, poesi eller konst är melankoliker? I mitt Sommarprogram kommer jag ge svar på den frågan. Att Aristoteles hade rätt, varför han hade rätt, och vad det kan göra för att hjälpa oss att bekämpa en av vår tids största orättvisor.

Musiken i Simon Kyagas sommarprogram

Recensioner av Simon Kyaga som sommarpratare 2014:

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD

”Hur kommer det sig att alla framstående personer inom poesi, filosofi, politik och konst är melankoliker?” frågade sig Aristoteles för 3 000 år sedan. Först nyligen fick han och resten av mänskligheten svar. Fredagens sommarvärd Simon Kyaga ingår i den forskargrupp som bevisade att genialitet och galenskap hör ihop. Det är således inte, som somliga hävdar, en myt att exempelvis konstnärer är mer kreativa än andra. Läs hela recensionen

Gp – Göteborgs-Posten

Det galna geniet. Myt eller verklighet? Det är ämnet för psykiatern Simon Kyagas Sommardebut. Kyaga går grundligt tillväga, han börjar med de gamla grekerna och Aristoteles fråga varför alla som blivit framstående inom filosofi, politik, poesi eller konst är melankoliker?

Efter en genomgång av synen på genialitet och galenskap genom tiderna är han framme vid den amerikanska forskaren Judith Schlesinger. Hon avfärdar all forskning som visar på ett samband som pseudovetenskap. Läs hela recensionen

Svenska Dagbladet

I fokus: Är föreställningen om det galna geniet en myt? Eller lider kreativa personer, som konstnärer och forskare, i större utsträckning av psykisk ohälsa? Simon Kyaga ingick i den forskargrupp som presenterat världens största studie i ämnet och ägnar sitt sommarprat åt att svara på frågan. Han börjar med Aristoteles och guidar oss genom historien och teorierna. Slutligen får vi följa med bakom kulisserna på studien som när de första resultaten kom fick hans kollega att utbrista ”Forskning blir inte bättre än så här”. Läs hela recensionen