Etikettarkiv: konstnär

9 augusti 2016 – Marianne Lindberg De Geer 4.21/5 (62)

Rösta och ge ditt omdöme.

Tisdag 9 augusti 2016 kl 13.00 sommarpratar Marianne Lindberg De Geer.

Sade i vintras upp sig från sin tjänst som chef för Konst & Design på Kulturhuset i Stockholm efter en debatt om yttrandefrihet och konstnärerna Lars Vilks och Makode Linde. Arbetade 14 år som mentalskötare innan debuten som konstnär. Utbildad maskör. Gjort scenografi och kostym till många teateruppsättningar. Fått Stockholm stads hederspris och TCO:s kulturpris.

Marianne Lindberg De Geer har tidigare varit sommarpratare 1996.

Läs mer på Sveriges Radios hemsida (öppnas i en ny flik).

5 augusti 2015 – Jögge Sundqvist 3.95/5 (43)

Rösta och ge ditt omdöme.

Onsdag 5 augusti 2015 kl 13.00 är Jögge Sundqvist (surOlle) sommarpratare.

Slöjdare, konstnär, 56 år. Professionell slöjdare i trä som gör både bruksföremål och offentliga utsmyckningar med yxa och kniv. Håller workshops i Europa och USA. Slöjden har gått i arv i släkten och han kallar sig själv tionde generationens slöjdare.

Lyssna på sommarprataren

Läs mer om Jögge Sundqvist

6 juli 2015 – Nina Hemmingsson 4.23/5 (91)

Rösta och ge ditt omdöme.

Måndag 6 juli 2015 kl 13.00 är Nina Hemmingsson sommarpratare.

Konstnär, serietecknare, 43 år. Hennes serier har synts i tidningar som Galago, Arbetaren och Aftonbladet. Har tilldelats Karin Boyes litterära pris och Svenska Serieakademins pris Adamsonstatyetten.

Nina Hemmingsson, född 30 november 1971, är en svensk serieskapare samt skämt- och satirtecknare. Hon tecknar i huvudsak kortare serier, ofta enrutingar, med en ofta samhällskritisk udd. Wikipedia

Lyssna på programmet

Läs mer om Nina Hemmingsson


28 juni 2015 – Anna Mannheimer och Peter Apelgren 4.1/5 (254)

Rösta och ge ditt omdöme.

Söndag 28 juni 2015 kl 13.00 sommarpratar Anna Mannheimer och Peter Apelgren.

Anna är aktuell med boken Mitt liv som gift om sorgen efter sin mamma och livet tillsammans med Peter apelgren.

Lyssna på programmet

Anna Franciska Mannheimer, född 5 juli 1963 i Göteborg, är en svensk programledare och journalist. Wikipedia

Peter som är utbildad på målarskola i Florens. Komiker som jobbar som ståuppare, har satt upp egna shower och medverkat i klassiska humorprogrammet Rally i P3.

Ulf Peter Apelgren, född 13 februari 1959 i Johanneberg i Göteborg, är en svensk komiker och konstnär. Wikipedia

Tillsammans skriver de just nu manus till tredje gemensamma showen Andra sidan är ni klara.

15 augusti 2014 – Karin Hermansson 2/5 (2)

Rösta och ge ditt omdöme.

Konstnär, programledare

Karin ”Kakan” Hermanssons Sommarprat handlade till största delen om hennes vardag, och hur den präglas av homohat, kvinnohat och annat. Hon berättade att hon ständigt är rädd, men att hon har bestämt sig för att inte låta rädslan styra hennes liv, vare sig privat eller som offentlig person. Och så berättade hon om det Tv-program som hon gjorde med Jill Johnson i den amerikanska Södern.

Jag hade inte vågat åka till Tennessee, jag pallade inte bli besviken eller inse att detta som jag älskade och har älskat så mkt, faktiskt inte var till för mig. Inte för att jag identifierar mig mer med rap, eller inte är assnygg i cowboyboots, utan för att jag är lesbisk.

Lyssna på programmet

Om Karin “Kakan” Hermansson

Deltog i ett av de mest uppmärksammade programmen i serien Jills veranda i SVT. Just nu programledare för Morgonpasset i P3. Har medverkat i flera humorprogram, bland annat SVT Humor och talkshowen Kaka på kaka och Kakan och Julia. Sidekick i Idol på TV4 förra året. Examen från Konstfack. Arbetar med keramik och videokonst och gör projekt om kön, klass, sexualitet och etnicitet, ofta med fokus på våld. Aktiv i frågor om antirasism, hbtq och feminism. Dj sedan 14 år.

Från Nashville, till Grästorp, via Lysekil och Lund, det är min resa som flicka med skav i kroppen, till den konstnär jag är idag. Tänk om jag kunde säga till den 12-åriga Kakan, att det fixar sig, du kommer leva och andas feminismen, ditt liv kommer förbli en kamp, men tillsammans med andra. Andra människor, med familjen, med systerskapet, keramiken, rapen och countryn.

Musiken i sommarprogrammet

Recensioner av Karin “Kakan” Hermansson som sommarpratare 2014:

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD

Hon var redan väletablerad men blev rikskänd efter sin medverkan i tv-programmet “Jills veranda”. Där berättade hon om hur det är att leva som lesbisk i dag, rättframt och med en självklarhet med vilken man önskar alla kunde omtala alla former av kärlek och sexualitet.

Tv-programmet och resan till Tennessee, där det spelades in, blir utgångspunkten för sommarpratet. Hermansson berättar om hur oerhört jobbigt det var att “komma ut” inför varenda människa i den homofoba amerikanska södern så snart hon nämnde sin flickvän. Människor som upplevde att omnämnandet av flickvännen innebar att få hennes sexualitet “upptryckt i ansiktet”. http://hd.se/kultur/2014/08/15/malena-janson-kakan-hermansson/

gp – göteborgs posten

Programledaren och konstnären Karin ”Kakan” Hermansson pratar om kärlek i alla dess former. Om sina medsystrar, om livet som lesbisk och att växa upp med folk viskande bakom ryggen.
Karin ”Kakan” Hermansson inleder sitt Sommarprogram i Nashville, med att prata om tv-programmet Jills Veranda. Där var Kakan inte bara en av Jills gäster, hennes program – med undantag för det med Kristian Gidlund – var seriens starkaste. http://www.gp.se/kulturnoje/1.2459990-sommar-i-p1-15-8-kakan-hermansson

svenska dagbladet

Fokus: Som tidigare nämnts i detta utrymme är recensioner av sommarpratare en skör verksamhet. Själva programidén inbjuder till känslosamhet, ofta av ett personligt slag, som bör ligga bortom kritikerns blick. Det är också ett program där formen ofta får stå tillbaka för innehållet, vilket, i ett sommarprat som Kakan Hermanssons, dock inte gör det mindre intressant. Den drivna radioprataren och konstnären berättar med skarp röst om hur det är att leva med en sexualitet utanför normen, om mötet med den konservativa Miss Kay under inspelningen av Jills veranda, och det vettlösa, verbala våld som riktas mot kvinnor i offentligheten. Hon återkommer flera gånger till något som borde vara en självklarhet: att sexualitet inte är någonting man väljer och kan välja bort. http://www.svd.se/kultur/sommar-i-p1-2014_3680862.svd?sidan=3

7 augusti 2014 – Bea Szenfeld 3/5 (1)

Rösta och ge ditt omdöme.

Modedesigner, konstnär

Modeesignern och konstnären Bea Szenfeld lät sitt Sommarprogram handla om mode och konst. Men hon började med uppväxten i Polen och hur det var att leva med hotet av en sovjetisk invasion, när frihetlängtan började få fäste. Krigstillståndet begränsade allt:

Alla butiker såg ut som möbelaffärer, rader med tomma hyllor och butiksbiträden som hopplöst rullade axlar och ögon. Ingen visste när eller om det skulle komma någon mat eller toapapper.

Bea Szenfeld designade kläder som Lady Gaga bar i en musikvideo i våras. Kläderna var av vitt papper och ingick i vårkollektionen Haute Papier.

Lyssna på programmet

Om Bea Szenfeld

Designade kläder som Lady Gaga bar i en musikvideo i våras. Kläderna var av vitt papper och ingick i vårkollektionen Haute Papier. Gick ut Beckmans Designhögskola 2002. Deltog året efter i designerdokusåpan Fashion House på TV3. Vann tävlingen i konkurrens med andra lovande designers och kammade hem priset: Praktik hos Stella McCartney. Har ställt ut på Kulturen i Lund, Liljevalchs och Röhsska museet.

Jag vet inte vad jag kommer prata om… men vet vad jag absolut inte kommer prata om och det är trender och träning.

Musiken i sommarprogrammet

Recensioner av Bea Szenfeld som sommarpratare 2014:

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD

Har man sett en Bea Szenfeld-kreation glömmer man den inte. Modedesignerns elefanttoppar och gränslösa blandningar mellan teddybjörnar, maskeradkostymer och tvångströjor är lika smarta som lekfulla.

Hennes ”Sommar” är likadant. Om än på ett lite mer lågmält sätt. På ytan är det ett ganska typiskt program, med en kronologisk struktur där Szenfeld börjar i barndomens Polen, fortsätter över en alienerad tonårstid och ett 90-tal av utbildning och självhittande, för att landa i vad hon gör nu, det framgångsrika, uppmärksammade designerarbetet som är skälet till att hon får göra programmet. http://hd.se/kultur/2014/08/07/mattias-dahlstrom-bea-szenfeld/

gp – göteborgs posten

Modedesignern och konstnären Bea Szenfeld hade förannonserat att hon inte riktigt visste vad hon skulle tala om, bara vad hon inte tänkte tala om – trender och träning. Tack. Som den cellulosapartisan jag är (gillar böcker av papper) var jag förstås särskilt nyfiken på hennes papperskläder (Haute Papier).
Fast Szenfeld visste mycket väl vad hon skulle tala om – alltså sig själv, vilket utmynnade i en sorts bubblande miniroman om livets stora röra. Från uppväxten i Polen till Beckmans i Stockholm. Ur detta växte ett jag fram som en teaterskapelse som skulle få vilken gisten socialpsykolog som helst att bryta samman. http://www.gp.se/kulturnoje/1.2451535-sommar-i-p1-7-8-bea-szenfeld’

svenska dagbladet

Fokus: En självbiografisk, egensinnig och självutlämnande berättelse. Den inleds med en tumultartad scen på sjukhus: ”Bea om du ska komma härifrån måste du skärpa dig”, säger någon. Vi anar ett sammanbrott medan ”månen lyser som en avbiten nagel”. Tillsammans går så vi ner med hennes mormor till kolkällaren i ett resursfattigt Polen försatt i undantagstillstånd år 1981. Ur mögliga valv går flytten till svensk provins där mötet med techno, Andy Warhol och Madonna framkallar ett estetiskt uppvaknande. Vi passerar tiden på trendängsliga Beckmans modelinje och första framgångar. Med klar blick för modets mekanismer och den kreativa näringskedjan från sytant till kändis redogörs osentimentalt för varför Bea Szenfeld hellre jobbar konstnärligt än med stora kollektioner. http://www.svd.se/kultur/sommar-i-p1-2014_3680862.svd?sidan=11

23 juni 2014 – Nathalia Edenmont 3.67/5 (6)

Rösta och ge ditt omdöme.

Fotokonstnären Nathalia Edenmont berättade i sitt Sommarprogram om sin uppväxt i Ukraina och om sina kontroversiella konstverk. Mycket kom att handla om hennes föräldrar.

– En kväll 1954 somnade de i Ryssland. När mina föräldrar vaknade på morgonen därpå var de helt plötsligt i Ukraina, berättade Edenmont.

Nathalia Edenmont berättade om hur hon gick från att vara städerska i Sverige till att bli uppburen konstnär. Hon beskrev också sina omstridda konstprojekt där döda djur ingår och hur hon hämtades till polisförhör.

Lyssna på programmet

Om Nathalia Edenmont

Under våren 2014 aktuell med stor soloutställning på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm. Skyr varken blod, död eller nakenhet, vilket ofta har upprört och utmanat publiken. Fotografierna sägs handla mindre om färg och form utan mer om iscensättning och drama. Internationellt välkänd och har haft utställningar i Paris, Berlin, Moskva och Seoul. Utbildad vid konstkola i Kiev, Ukraina. Flyttade till Sverige 1991. Studerat grafisk formgivning på Forsbergs skola.

Musiken i Nathalia Edenmonts sommarprogram

Recensioner av Nathalia Edenmont som sommarpratare 2014:

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD

Nana Håkansson har lyssnat på Nathalia Edenmonts sommarprat.
Hon är som Sovjetunionen konstaterar hon utan att för den delen låta skrytsam; störst och bäst. Hybris har hon haft sedan barnsben då hon envist sprang runt i vad hon kallar paradiset – Jalta på nu krigshärjade Krimhalvön – och försökte fånga de mest svårfångade fjärilarna. Nathalia Edenmont gav sig aldrig, även om det ofta slutade med att hennes mamma sprang ikapp henne, arg för att barnet inte hade kommit hem i tid, och slog henne med ett slagträ. Läs hela recensionen

GP – GÖTEBORGS POSTEN

Nathalia Edenmont berättar om en tuff uppväxt utan ett spår av sentimentalitet
Det börjar med en rodnande präst och slutar med en trettonåring i en klänning av jordgubbar. Där emellan kärlek, död, föräldralöshet, barnlöshet och en till synes outtömlig drivkraft att skapa konst. Bilderna i huvudet blir bara fler, berättar rysksvenska konstnären Nathalia Edenmont i sitt Sommar, “det svenskaste av svenska radioprogram”. Läs hela recensionen

Svenska dagbladet

Med mjuk röst syr Edenmont en intressant tvärkulturell bonad bestående av roliga minnen, sorgliga erfarenheter och konstnärliga infall. Det lilla barnets ensamhet och utsatthet, fungerar som en sårig fond. Ett program långt från skandaler och chockverkan. I stället en skör, men viktig berättelse av en kvinna som vanligen uttrycker sig i bilder och som här har fått brottats med texten. En match där hon inte självklart slutar som vinnare. Läs hela recensionen