Etikettarkiv: sångerska

2 augusti 2017 – Miriam Bryant 3.18/5 (280)

Rösta och ge ditt omdöme.

Onsdag 2 augusti 2017 kl 13.00 sommarpratar sångerskan Miriam Bryant.

Miriam Bryant är sångerska och låtskrivare som dominerade topplistorna förra året, bland den över Sveriges mest streamade artister samt den med flest sålda album i Sverige.

Valdes till Årets Göteborgare 2015 som den yngsta någonsin.

Lyssna på sommarprataren29 juli 2017 – Lisa Ekdahl 3.17/5 (185)

Rösta och ge ditt omdöme.

Lördag 29 juli 2017 kl 13.00 sommarpratar sångerskan Lisa Ekdahl.

Lisa Ekdahl är musiker och sångerska. Ekdahl var 2016 den mest googlade personen i Sverige. Slog igenom 1994 med debutalbumet Lisa Ekdahl.

Mitt program kommer bland annat handla om sena nätter i Paris, Lou Reed, mötet med döden, och om rätten att vara sig själv.

Lyssna på sommarprataren


Du kan förhandslyssna redan på morgonen från kl 07.00 den aktuella sändningsdagen (dock med förkortad musik).

15 juli 2017 – Tove Nilsson 3.27/5 (241)

Rösta och ge ditt omdöme.

Lördag 15 juli 2017 kl 13.00 sommarpratar låtskrivaren och sångerskan Tove ”Tove Lo” Nilsson.

Tove Lo är artisten som slog igenom stort med låten Habits (Stay High) som tillsammans med remixen har spelats ungefär 500 miljoner gånger på Spotify. Aktuell med albumet Lady Wood och turné i sommar som förband till Coldplay i Europa, USA och Kanada.

Lyssna på sommarprataren


Du kan förhandslyssna redan på morgonen från kl 07.00 den aktuella sändningsdagen (dock med förkortad musik).

Söndag 7 augusti 2016 – Anna Ternheim 4.19/5 (68)

Rösta och ge ditt omdöme.

Söndag 7 augusti 2016 kl 13.00 sommarpratar Anna Ternheim.

Anna Ternheim är en sångerska och artist som under våren turnerat på över 30 ställen i Sverige och övriga Europa. Gav i november förra året ut sitt femte album, For the young.

Efter att ha hoppat av Arkitekthögskolan slog hon igenom med debutalbumet Somebody outside. Fick 2005 P3 Gulds pris som Bästa nykomling. Har sedan dess även fått ytterligare fem Grammis.

Läs mer på Sveriges Radios hemsida (öppnas i en ny flik).

31 juli 2016 – Kikki Danielsson 3.94/5 (79)

Rösta och ge ditt omdöme.

Söndag 31 juli 2016 kl 13.00 sommarpratar Kikki Danielsson.

Kikki Danielsson är dansbandsdrottning och countrysångerska som sålt cirka 3.5 miljoner skivor. Deltagit i Melodifestivalen nio gånger och vunnit två gånger.

Flitig twittrare under signaturen KikkiDee (öppnas i ny flik).

Kikki Danielsson har tidigare varit sommarpratare 1991.

Läs mer på Sveriges Radios hemsida (öppnas i en ny flik).

23 juli 2016 – Carola Häggkvist 3.78/5 (159)

Rösta och ge ditt omdöme.

Lördag 23 juli 2016 kl 13.00 sommarpratar Carola Häggkvist.

Carola är en av Sveriges genom tiderna mest hyllade artist, en av få som omnämns med endast förnamn. Slog igenom som 16-åring med Främling i Melodifestivalen 1983. Programmet sågs av drygt sex miljoner tittare och skivan sålde i över en miljon exemplar. Har släppt över 30 album med stor musikalisk bredd.

Lyssna på programmet

Läs mer på Sveriges Radios hemsida (öppnas i en ny flik).

25 juli 2015 – Zara Larsson 3.47/5 (249)

Rösta och ge ditt omdöme.

Lördag 25 juli 2015 kl 13.00 är Zara Larsson sommarpratare.

Sångerska, artist, 17 år – yngsta sommarprataren någonsin. Släpper första internationella albumet i Sverige och USA hösten 2015, men jämförs redan med artister som Whitney Houston och Rihanna.

Zara Maria Larsson, född 16 december 1997 i Stockholm, är en svensk sångerska. Hon slog först igenom i TV 4:s Talang 2008 där hon vann finalen med låten My Heart Will Go On och fick släppa låten som skivsingel. Wikipedia

Lyssna på sommarprataren

Läs mer om Zara Larsson


13 augusti 2014 – Gunhild Carling 3/5 (3)

Rösta och ge ditt omdöme.

Musiker, sångerska

Gunhild Carling bjöd P1-lyssnarna på ett musikaliskt äventyr när hon spelade och jazzade i sitt Sommarprogram. Hon berättade också om en nervös konsert i inför 10.000 åskådare i New York:

Bandet verkade gripna av stundens magi. Det var helt klart. För dom gick på som om vi var Count Basie på Savoy Ballroom ’37, de öste så att hela scentaket höll på att sprängas. Trombonerna tjöt och saxofonerna vrålade och trummorna dundrade. Och nu började också publiken att bli totalt gripen av jazzmusikens vilda vansinne. Vi lassade på med swingriff, djungeltrummor och jag minns att jag bara stod och öste på en ton i trumpeten i vilda riff.

Konserten blev en succé och ett minne för livet.

Lyssna på programmet

Om Gunhild Carling

Vann publikens hjärta i Let’s Dance på TV4 i våras. Showar och spelar munspel, trombon, harpa och säckpipa. Uppvuxen i en musikerfamilj och började turnera med familjen som sjuåring. Spelar i familjebanden Carling Big Band och Carling Family. Hade en swingklubb i Lund, turnerar över hela Europa med sin jazzmusik. Har hörts i Allsång på Skansen, Diggiloo och Dansbandskampen. Spelade i SVT:s julkalender från 1998, När karusellerna sover. Kan spela på tre trumpeter samtidigt. Och steppa.

Musiken i sommarprogrammet

Recensioner av Gunhild Carling som sommarpratare 2014:

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD

Redan påannonsen säger att Gunhild Carling ”strålar av livslust” och det verkar hon onekligen göra. I alla fall har hon vinnlagt sig om att göra ett sprudlande sommarprogram. Inledningsvis kommer sprudlandet av sig lite när hon stakar sig, men då kör hon en låt av någon av ”de gamla mästarna” som Louis Armstrong, Benny Goodman eller Billie Holiday. Efterhand hittar hon tonen, och rösten får stadga inte bara i sången – hon både spelar och sjunger, jättebra, i studion – utan också i talet. http://hd.se/kultur/2014/08/13/malin-krutmeijer-gunhild-carling/

gp – göteborgs posten

Multiinstrumentalisten Gunhild Carling har charmat publiken i Allsång på Skansen och Let’s Dance. Hennes sommarprogram är tyvärr andefattigt.
Gunhild Carling inleder med att programmet ska handla om musik, drömmar och “de gamla mästarna”. Det råder inget tvivel om att Carling är kunnig och känner starkt för sin musikaliska bakgrund. För alla som älskar jazz från förra seklet är musiken mumma för öronen. Men Carlings snack är tyvärr inte alls lika träffsäkert.

Först lite skryt om att hon i våras spelade i Central Park i New York med familjebandet Carling Big Band. “En jättestor ära, det kändes helt fantastiskt”. Sedan lite skryt om att de spelade på Terminal 5 på Manhattan. Och så vidare. http://www.gp.se/kulturnoje/1.2457353-sommar-i-p1-13-8-gunhild-carling

svenska dagbladet

Fokus: När jazzmusikern Gunhild Carling för första gången plockar upp sommarmikrofonen gör hon som med sina instrument: hon improviserar fram ett potpurri av jazzanekdoter och ett helt storband av musikaliska referenser. Musiken är annars ofta styvmoderligt behandlad i floran av sommarprogram; ibland är den nödtvunget inskjuten mellan paragraferna, ibland får den verka kommenterande till viktigare ämnen. Under Carlings värdskap är musiken däremot ämne och syfte. Hela jazzhistorien får komma till tals, och Satchmo, Count Basie, Billie Holiday och alla de andra är mer eller mindre själva medverkande i studion. http://www.svd.se/kultur/sommar-i-p1-2014_3680862.svd?sidan=5

2 juli 2014 – Evabritt Strandberg 3/5 (1)

Rösta och ge ditt omdöme.

Skådespelerska, sångerska, artist

Det var kändistätt när 71-åriga Evabritt Strandberg berättade episoder ur sitt liv som skådespelerska och artist. Såväl Ingmar Bergman och Sven-Bertil Taube har spelat avgörande roller i hennes liv. Hon avslöjade bland annat att hon en gång brutit sig in i Sven-Bertil Taubes sommarstuga och blivit tagen av den spanska polisen.

– Det krävdes långa förklaringar, på min bristande spanska, för att försöka förklara att jag faktiskt hade fått låna stugan av Sven-Bertil,

berättade Evabritt Strandberg, som varit vän med Sven-Bertil i många år.

Om Evabritt Strandberg

En av våra allra folkkäraste skådespelerskor som senast sågs på vita duken i kritikerrosade The Quiet Roar som kom i våras. Slog igenom i huvudrollen i Kärlek 65 av Bo Widerberg. Har medverkat i ett stort antal filmer och varit verksam på både Dramaten i Stockholm och Göteborgs stadsteater. Blev känd för den breda allmänheten genom huvudrollen i det som kallats den första svenska tv-såpan, Lösa förbindelser, 1985. Sjunger och tolkar visor, främst Jacques Brel, Edith Piaf och Cornelis Wreeswijk. Fick Wreeswijk-stipendiet 1995.

Musiken i Evabritt Strandbergs sommarprat

Recensioner av Evabritt Strandberg som sommarpratare 2014:

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD

Tidigare i år såg vi Evabritt Strandberg i filmen “The Quiet Roar”, som en döende kvinna som reser tillbaka i tiden till ett livsavgörande ögonblick i sitt liv. Den inspelningen fick henne att växa som människa, får vi veta. http://hd.se/kultur/2014/07/02/camilla-larsson-evabritt/

GP – Göteborgs Posten

Detaljrika, känsloladdade scener avlöser varandra i Evabritt Strandbergs Sommarprogram.
”Du förstår jag var bara 21 år när jag hamnade i fängelse i Francos Spanien på 60-talet.” Så inleder skådespelerskan och sångerskan Evabritt Strandberg sitt Sommar i P1 där hon med små gester men desto större närvaro fångar min uppmärksamhet. http://www.gp.se/kulturnoje/1.2418543-sommar-i-p1-2-7-evabritt-strandberg

Svenska Dagbladet

Evabritt Strandberg, skådespelerskan och artisten, tar oss med en snabb sväng genom ett förlorat 60-tal. Hon börjar med Franco, fortsäter med Ingmar Bergman – som röt ”du är begåvad, din djävul” och gav Strandberg ett Dramatenkontrakt. Kavalkaden fortsätter med Bo Widerberg, Cornelis Vreeswijk, maken Sven Wollter, åren på Göteborgs stadsteater och succén för hennes Brelföreställning som vid premiären fick ett 23 minuter långt applådtack. http://www.svd.se/kultur/sommar-i-p1-2014_3680862.svd?sidan=47