Sommarpratare

20 juli 2014 – Monika Ahlberg

Rösta och ge ditt omdöme.

Kock, författare, dansare

Kocken och författarinnan Monika Ahlberg berättade om vägen till bokkontrakten och om hur det är att driva café. Hon berättade om turerna på Theilska Galleriet, där hon driver café. Det blev en annorlunda start för Monika Ahlberg, som tidigare gjort succé på Rosendahls trädgård. Men på Thielska var det karusell.

Jag hade väl aldrig kunnat drömma om hur fortsättningen skulle bli! Det uppstod bråk av all de slag. Sveriges kultursidor i våra främsta tidningar ältade bråken som uppstått på Thielska Galleriet. Människor visade sig från sin allra sämsta sida och mitt i allt det där hamnade jag!

Lyssna på sommarprogrammet

Om Monika Ahlberg

Självlärd kock som skapade en ny trend för kokböcker med sin första bok om Rosendals trädgårdskafé som hon tidigare ansvarade för. Har hittills gett ut 19 kokböcker. Kakor: små och mjuka kommer ut i år. Programledare för Monikas mat i TV4. Prisbelönad bland annat med guldmedaljen i World Gourmand Cook Book Awards 2008 i klassen “Best television celebrity chefs cook-book in the world” och Årets måltidslitteratur 2013. Utbildad dansare, driver idag kafét på Thielska Galleriet i Stockholm.

Jag befinner mig mitt i livet vill jag tro. Jag känner mig fortfarande hungrig men blir aldrig mätt! Mitt program kommer att handla om vad som matat mig på vägen: mina möten, mina val, min rädsla och min drivkraft och hur det kan vara att lämna en älskad plats och börja om. Det blir både kärlek, humor och sorg och kanske får jag till och med plats med ett recept!

Musiken i programmet

Recensioner av Monika Ahlberg som sommarpratare 2014:

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD

Hon berättade först om sina joggningsturer. Och därefter, minst sagt abrupt, övergick Monika Ahlberg till att tala om en klantig mammografiundersökning och skräcken för cancer. Tvära kast. Sedan återvänder hon i full fart till joggingspåret. Och – åter nytt kast – år 1994 slog hennes första kokbok ner som en bomb, sade hon.

Den skulle vara påkostad, tryckt på bästa papper, fotografierna skulle tas av tuffa modefotografer. Hon ansåg det vara något nytt. Den första kom ut hos Hjalmarsons förlag. Sedan tog Piratförlaget – Ann-Marie Skarps och Jan Guillous förlag – över utgivning och en kok- och kakböckernas söta och frasiga framgångssaga tog sin början. Ahlbergs lovsång till Skarp instämmer jag mer än gärna i. http://hd.se/kultur/2014/07/20/alltid-mer-glattig-glasyr-an-djup/

gp – göteborgs posten

Den okrönta kakdrottningen bjuder på en guidad joggingtur i sitt sommarprat.
Som sylten i rulltårtan. En grusknastrig löprunda i Marstrand ligger prydligt inbakad i Monika Ahlbergs Sommar, och får symbolisera den fina barndomsplats som allt annat gott i livet förutsätter. Naturligtvis uppnås inga lyckade resultat utan ansträngning. Med fast stämma och förhoppningsfull framåtblick, berättar den okrönta kakdrottningen Ahlberg om hur hon tjatade sig till utgivningen av den första, banbrytande kokboken, har övervunnit sin död-i-cancerskräck och nu gläds åt en färsk förälskelse. http://www.gp.se/kulturnoje/1.2434558-sommar-i-p1-20-7-monika-ahlberg

svenska dagbladet

Med tanke på det rådande matintresset med tv-program, böcker och bloggar är det egentligen märkligt att Sveriges Radio bara valt en som kan kallas matperson av sommarens alla värdar.

Förväntningarna är således höga. Monika Ahlberg är en ikon bland kokboksförfattare sedan hon 1994 kom ut med boken Rosendals trädgårdscafé som förändrade kokboksutgivningen i Sverige för alltid. Hon visade att man kunde presentera mat och recept på ett nytt sätt, att mat var vacker och att man med en kokbok kan berätta en historia. Men detta snuddar hon bara vid. http://www.svd.se/kultur/sommar-i-p1-2014_3680862.svd?sidan=29

Dela denna sommarpratare:
Facebooktwittermail

2 reaktioner på ”20 juli 2014 – Monika Ahlberg”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *