Etikettarkiv: rappare

30 juli 2015 – Maxida Märak 4.12/5 (109)

Rösta och ge ditt omdöme.

Torsdag 30 juli 2015 kl 13.00 är Maxida Märak sommarpratare.

Artist, rappare, hiphop-producent, 26 år. Producerar hiphop på ett unikt och nyskapande sätt där Sápmi alltid är normen. Hård rap och tunga elektroniska beats mixat med jojk.

Lyssna på sommarprataren

Läs mer om Maxida Märek

Lyssna på Maxida Märek


9 juli 2014 – Linda Pira 2/5 (4)

Rösta och ge ditt omdöme.

Rappare, artist

Hiphop-stjärnan Linda Pira berättade om en strulig tonårstid i sitt Sommarprogram.

– Från att jag hade varit tillbakadragen och observerande när jag var liten. Men lika blyg och ihopknäppt som jag var innan, lika utåtagerande och högljudd var jag nu.

Men när hon började på Fryshuset i Stockholm förändrades situationen. Från att ha åkt mellan tunnelbanevagnarna i hemorten Hässelby och tappat förtroendet för vuxenvärlden hände något med henne på Fryshuset:

– Jag fick höra att jag kunde någonting, började inse att jag faktiskt kan saker, till och med kanske är bra på något ämne. Jag pallade sitta på lektionerna. Jag kände mig inte så jävla dum. Lärarna var helt fantastiska, dom hade möjlighet att fokusera på eleverna.

Lyssna på programmet

Om Linda Pira

Kallas ”svensk hiphops hetaste stjärna”. Blev Årets nykomling på senaste Grammisgalan och gjorde ett bejublat uppträdande på P3 Guld 2014. Slog igenom 2012 med Redline-kollegan Stors låt Rom & Kush. Gick på sånglinjen på Fryshuset i Stockholm och åkte sedan till Thailand och började thaiboxas för att hålla humöret i schack. Gav i våras en konsert på Dramaten tillsammans med sju andra kvinnliga rappare och sångare. Var föremål för en dokumentärserie på SVT, Linda Pira – som du inte visste om där vi kunde följa en gravid tvillingmamma som kämpar för att kombinera musikskapande med en krävande graviditet.

Musiken i Lind Piras sommarprogram

Recensioner av Linda Pira som sommarpratare 2014:

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD

När Linda Pira var liten spenderade hon några veckor som “sommarkompis” till en flicka i en familj i en röd sommarstuga i Vaxholm. Men något var knas i idyllen. Flickans föräldrar gjorde konstant skillnad på barnen. http://hd.se/kultur/2014/07/09/mattias-dahlstrom-linda-pira/

GP – Göteborgs Posten

Linda Pira gör upp med barndomens oförstående vuxenvärld och tackar sig själv.
“Shit Linda, alltså! Kolla på dig. De skriker ditt namn … Fattar du hur långt du har kommit, eller?” frågar Linda Pira sig själv i sitt kaxiga sommarprat, där hon gör upp med barndomens oförstående vuxenvärld och tackar sig själv. De framgångar hon nu upplever är resultatet av en kamp. En hård kamp. En revansch för alla gånger hon tvekat, tvivlat och dragits ner i mörker. Publikens hyllningar är beviset, musiken svaret som gör det lite lättare för varje dag. Panikångesten kommer inte längre åt henne på samma sätt. http://www.gp.se/kulturnoje/1.2425184-sommar-i-p1-9-7-linda-pira

Svenska Dagbladet

Har man ett rykte som en av Sveriges kaxigaste rappare är det modigt att ägna sitt sommarprat åt oro, självtvivel och känslan av utsatthet i barndomen. Nästan ännu modigare är det att inleda sommarpratet med Stevie Wonders ”I just called to say I love you”.

Linda Piras program är i grund och botten en “rags to riches”-historia. Under uppväxten är hon rastlös, stökig och får höra i skolan att hon aldrig kommer bli något. Hon skolkar, åker hängande mellan vagnarna på tunnelbanan, bråkar med lärare, blir omhändertagen av socialen. Det vänder på sånglinjen vid Fryshusets gymnasium där hon träffar vuxna som uppmuntrar i stället för att kritisera. http://www.svd.se/kultur/sommar-i-p1-2014_3680862.svd?sidan=40