Sommarpratare

9 juli 2014 – Linda Pira

Rösta och ge ditt omdöme.

Rappare, artist

Hiphop-stjärnan Linda Pira berättade om en strulig tonårstid i sitt Sommarprogram.

– Från att jag hade varit tillbakadragen och observerande när jag var liten. Men lika blyg och ihopknäppt som jag var innan, lika utåtagerande och högljudd var jag nu.

Men när hon började på Fryshuset i Stockholm förändrades situationen. Från att ha åkt mellan tunnelbanevagnarna i hemorten Hässelby och tappat förtroendet för vuxenvärlden hände något med henne på Fryshuset:

– Jag fick höra att jag kunde någonting, började inse att jag faktiskt kan saker, till och med kanske är bra på något ämne. Jag pallade sitta på lektionerna. Jag kände mig inte så jävla dum. Lärarna var helt fantastiska, dom hade möjlighet att fokusera på eleverna.

Lyssna på programmet

Om Linda Pira

Kallas ”svensk hiphops hetaste stjärna”. Blev Årets nykomling på senaste Grammisgalan och gjorde ett bejublat uppträdande på P3 Guld 2014. Slog igenom 2012 med Redline-kollegan Stors låt Rom & Kush. Gick på sånglinjen på Fryshuset i Stockholm och åkte sedan till Thailand och började thaiboxas för att hålla humöret i schack. Gav i våras en konsert på Dramaten tillsammans med sju andra kvinnliga rappare och sångare. Var föremål för en dokumentärserie på SVT, Linda Pira – som du inte visste om där vi kunde följa en gravid tvillingmamma som kämpar för att kombinera musikskapande med en krävande graviditet.

Musiken i Lind Piras sommarprogram

Recensioner av Linda Pira som sommarpratare 2014:

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD

När Linda Pira var liten spenderade hon några veckor som “sommarkompis” till en flicka i en familj i en röd sommarstuga i Vaxholm. Men något var knas i idyllen. Flickans föräldrar gjorde konstant skillnad på barnen. http://hd.se/kultur/2014/07/09/mattias-dahlstrom-linda-pira/

GP – Göteborgs Posten

Linda Pira gör upp med barndomens oförstående vuxenvärld och tackar sig själv.
“Shit Linda, alltså! Kolla på dig. De skriker ditt namn … Fattar du hur långt du har kommit, eller?” frågar Linda Pira sig själv i sitt kaxiga sommarprat, där hon gör upp med barndomens oförstående vuxenvärld och tackar sig själv. De framgångar hon nu upplever är resultatet av en kamp. En hård kamp. En revansch för alla gånger hon tvekat, tvivlat och dragits ner i mörker. Publikens hyllningar är beviset, musiken svaret som gör det lite lättare för varje dag. Panikångesten kommer inte längre åt henne på samma sätt. http://www.gp.se/kulturnoje/1.2425184-sommar-i-p1-9-7-linda-pira

Svenska Dagbladet

Har man ett rykte som en av Sveriges kaxigaste rappare är det modigt att ägna sitt sommarprat åt oro, självtvivel och känslan av utsatthet i barndomen. Nästan ännu modigare är det att inleda sommarpratet med Stevie Wonders ”I just called to say I love you”.

Linda Piras program är i grund och botten en “rags to riches”-historia. Under uppväxten är hon rastlös, stökig och får höra i skolan att hon aldrig kommer bli något. Hon skolkar, åker hängande mellan vagnarna på tunnelbanan, bråkar med lärare, blir omhändertagen av socialen. Det vänder på sånglinjen vid Fryshusets gymnasium där hon träffar vuxna som uppmuntrar i stället för att kritisera. http://www.svd.se/kultur/sommar-i-p1-2014_3680862.svd?sidan=40

Dela denna sommarpratare:
Facebooktwittermail

2 reaktioner på ”9 juli 2014 – Linda Pira”

 1. Till Linda!
  Visst överlever en del allt, inte alla. Kan faktiskt inte förstå varför många ungdomar kring storstäderna talar invandrarsvenska, kallar det så. Låter barnsligt och omoget. Du Linda talade så ibland i programmet. Är det ett sätt att vända sig till andra som uppskattar det sättet. Du kom ju väldigt tidigt till Sverige.
  Har arbetat som rektor i många år och just påpekat att alla lärare ska bry sig om språket och lusten att härma. På något sätt har de känt att de då kränker elever. Hallå hur gör vi när vi lär andra språk i skolan.
  Nåja, tack för programmet och den fina musiken. Ta aväl vara på dina barn. Du har igen det som äldre.
  Kramar från pensionären Inger.

 2. Hjälp, vad är detta för något. Är kvinna 28-29 år. Väx upp för Guds skull. Shit, fett positivt. Jaba. Var dina föräldrar bortresta? Vuxenvärlden??? Det är ju där är nu. Alltså du är vuxenvärlden!

  Kvaliteten på sommarprogram har väl nått botten.

  Trött

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *