Sommarpratare

8 augusti 2014 – Bi Puranen

Rösta och ge ditt omdöme.

Samhällsforskare, författare

Forskaren och författaren Bi Puranen pratade om möjligheterna till en bättre värld i sitt Sommarprogram. Hon siktade in sig särskilt på förtrycket av kvinnor världen över. Men det var nära att allting gått om intet, för när hon var 21 år körde hennes bil ner i vattnet. Föraren, Börje, lyckas ta sig upp.

Nu står Börje på biltaket och ropar: Kom ut! Hoppa! Men jag får inte upp bältet och jag har det iskalla vattnet upp till axlarna. Jag blir alldeles stilla. Det blir tyst. Börje tar sig in i bilen igen, dyker ner och får loss bältet. Vettskrämd, iskall och chockad hoppar jag från biltaket mot stranden. Ett pensionärspar har stannat uppe på vägen och kommer med filtar. Jag bara skakar.

Den röda tråden i programmet är kunskap om våra värderingar, hur värderingar styr våra liv och handlingar. Exempel hämtas från tuberkulosens historia, kvinnors villkor i världen och fredsforskningen senaste rön. I sitt program berättar Bi Puranen också om sina erfarenheter av att arbeta med Sveriges största myndighet – Försvarsmakten.

Lyssna på programmet

Om Bi Puranen

Generalsekreterare för World Values Survey, världens mest omfattande medborgarundersökning. Skriver på en bok om tolerans och tabun utifrån dessa undersökningar. Docent i ekonomisk historia vid Stockholms universitet. Doktorerat om behandlingen av tuberkulos. Projektledare vid Institutet för framtidsstudier. Har varit chefredaktör för Nationalencyklopedin, programledare i SVT för Kvitt eller dubbelt, samt forskare vid Sophia Antipolis i Frankrike.

Musiken i sommarprogrammet

Recensioner av Bi Puranen som sommarpratare 2014:

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD

Bi Puranen är författaren och samhällsforskaren som har så många erfarenheter på sitt CV att de är svårräknade. Hon har arbetat med en rad frågor inom framtidsforskning, hon har varit chefredaktör för Nationalencyklopedin och något i sammanhanget så udda som programledare för ”Kvitt eller dubbelt”.

Men trots att Puranens projekt spänner över en mängd områden, såväl ämnesmässiga som geografiska, löper utforskandet av mänskliga värderingar och dess mekanismer och konsekvenser som en röd tråd genom hennes yrkesliv. http://hd.se/kultur/2014/08/08/johanna-gredfors-ottesen-bi/

Gp – göteborgs posten

Det första som slår en är vilken duktig berättare Bi Puranen är. Samhällsforskaren och författaren må handskas med torra ämnen som statistik men hennes röst har en drivande och ofrånkomlig närvaro.
Det börjar med ett sönderbränt flygplan på en åker och ett blodigt barn som bärs på bår. Bi Puranen må vara generalsekreterare för World Values Survey (WVS), som alltså är världen mest omfattande medborgarundersökning, men det betyder inte att hon inte kan få siffror att dansa och förvandlas till bilder och historier som har hela världen som scen. http://www.gp.se/kulturnoje/1.2452513-sommar-i-p1-8-8-bi-puranen

svenska dagbladet

Fokus: Vilka värderingar har vi i Sverige? Vilken betydelse har de för hur vårt land har utvecklats? Övertrumfar våra värderingar rent av de pinsamt dåliga Pisaresultaten? Bi Puranen ger ingen tårdrypande självutlämnande historia om sig själv. Det här är inte den typen av sommarprogram. De personliga erfarenheterna är naturligtvis inte helt frånvarande – hon berör kort sin barndom (mest för att säga att hon inte ska berätta om den) och ger en mycket dramatisk återgivning av en bilolycka. Men det är när hon pratar om kunskap och värderingar som programmet blir verkligt intressant. http://www.svd.se/kultur/sommar-i-p1-2014_3680862.svd?sidan=10

Dela denna sommarpratare:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *