Sommarpratare

15 augusti 2014 – Karin Hermansson

Rösta och ge ditt omdöme.

Konstnär, programledare

Karin ”Kakan” Hermanssons Sommarprat handlade till största delen om hennes vardag, och hur den präglas av homohat, kvinnohat och annat. Hon berättade att hon ständigt är rädd, men att hon har bestämt sig för att inte låta rädslan styra hennes liv, vare sig privat eller som offentlig person. Och så berättade hon om det Tv-program som hon gjorde med Jill Johnson i den amerikanska Södern.

Jag hade inte vågat åka till Tennessee, jag pallade inte bli besviken eller inse att detta som jag älskade och har älskat så mkt, faktiskt inte var till för mig. Inte för att jag identifierar mig mer med rap, eller inte är assnygg i cowboyboots, utan för att jag är lesbisk.

Lyssna på programmet

Om Karin “Kakan” Hermansson

Deltog i ett av de mest uppmärksammade programmen i serien Jills veranda i SVT. Just nu programledare för Morgonpasset i P3. Har medverkat i flera humorprogram, bland annat SVT Humor och talkshowen Kaka på kaka och Kakan och Julia. Sidekick i Idol på TV4 förra året. Examen från Konstfack. Arbetar med keramik och videokonst och gör projekt om kön, klass, sexualitet och etnicitet, ofta med fokus på våld. Aktiv i frågor om antirasism, hbtq och feminism. Dj sedan 14 år.

Från Nashville, till Grästorp, via Lysekil och Lund, det är min resa som flicka med skav i kroppen, till den konstnär jag är idag. Tänk om jag kunde säga till den 12-åriga Kakan, att det fixar sig, du kommer leva och andas feminismen, ditt liv kommer förbli en kamp, men tillsammans med andra. Andra människor, med familjen, med systerskapet, keramiken, rapen och countryn.

Musiken i sommarprogrammet

Recensioner av Karin “Kakan” Hermansson som sommarpratare 2014:

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD

Hon var redan väletablerad men blev rikskänd efter sin medverkan i tv-programmet “Jills veranda”. Där berättade hon om hur det är att leva som lesbisk i dag, rättframt och med en självklarhet med vilken man önskar alla kunde omtala alla former av kärlek och sexualitet.

Tv-programmet och resan till Tennessee, där det spelades in, blir utgångspunkten för sommarpratet. Hermansson berättar om hur oerhört jobbigt det var att “komma ut” inför varenda människa i den homofoba amerikanska södern så snart hon nämnde sin flickvän. Människor som upplevde att omnämnandet av flickvännen innebar att få hennes sexualitet “upptryckt i ansiktet”. http://hd.se/kultur/2014/08/15/malena-janson-kakan-hermansson/

gp – göteborgs posten

Programledaren och konstnären Karin ”Kakan” Hermansson pratar om kärlek i alla dess former. Om sina medsystrar, om livet som lesbisk och att växa upp med folk viskande bakom ryggen.
Karin ”Kakan” Hermansson inleder sitt Sommarprogram i Nashville, med att prata om tv-programmet Jills Veranda. Där var Kakan inte bara en av Jills gäster, hennes program – med undantag för det med Kristian Gidlund – var seriens starkaste. http://www.gp.se/kulturnoje/1.2459990-sommar-i-p1-15-8-kakan-hermansson

svenska dagbladet

Fokus: Som tidigare nämnts i detta utrymme är recensioner av sommarpratare en skör verksamhet. Själva programidén inbjuder till känslosamhet, ofta av ett personligt slag, som bör ligga bortom kritikerns blick. Det är också ett program där formen ofta får stå tillbaka för innehållet, vilket, i ett sommarprat som Kakan Hermanssons, dock inte gör det mindre intressant. Den drivna radioprataren och konstnären berättar med skarp röst om hur det är att leva med en sexualitet utanför normen, om mötet med den konservativa Miss Kay under inspelningen av Jills veranda, och det vettlösa, verbala våld som riktas mot kvinnor i offentligheten. Hon återkommer flera gånger till något som borde vara en självklarhet: att sexualitet inte är någonting man väljer och kan välja bort. http://www.svd.se/kultur/sommar-i-p1-2014_3680862.svd?sidan=3

Dela denna sommarpratare:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *