Ge betyg och kommentera gärna Michael Lindgrens sommarprat 2021.
Etikettarkiv: regissör
19 augusti 2017 – Ruben Östlund
Lördag 19 augusti 2017 kl 13.00 sommarpratar Ruben Östlund.
Östlund är en prisad och hyllad regissör.
Mitt program kommer att handla om “Rutan” – en symbolladdad plats som skall påminna oss om vår roll som ansvarstagande medmänniskor. När programmet sänds finns det redan tre “rutor” i världen. En i Värnamo, en i Grimstad, Norge och en i Vestfossen, Norge. Kanske kommer jag också berätta lite om hur “Rutan” blev långfilmen “The Square” och hur det känns att vinna Guldpalmen i Cannes.
Lyssna på sommarprataren
13 augusti 2017 – Lisa Langseth
Söndag 13 augusti 2017 kl 13.00 sommarpratar Lisa Langseth.
Lisa Langseth är dramatiker och regissör.
Mitt program kommer handla om att ha fantasin och kreativiteten som följeslagare genom livet.
Lyssna på sommarprataren
31 juli 2017 – Bahar Pars
Måndag 31 juli 2017 kl 13.00 sommarpratar skådespelerskan Bahar Pars.
Bahar Pars är skådespelare och regissör. Guldbaggenominerades för sin roll i den Oscarsnominerade publiksuccén En man som heter Ove.
Lyssna på sommarprataren
Du kan förhandslyssna redan på morgonen från kl 07.00 den aktuella sändningsdagen (dock med förkortad musik).
28 juli 2016 – Johan Renck
Torsdag 28 juli 2016 kl 13.00 sommarpratar Johan Renck.
Johan Renck har regisserat flera avsnitt av de uppmärksammade tv-serierna:
- Breaking Bad,
- The Walking Dead,
- Halt And Catch Fire,
- Bates Motel och
- Shut Eye som har premiär i höst.
Regisserade David Bowies omtalade sista videor, Blackstar och Lazarus. Johan Renck har även gjort reklamfilmer åt flera stora modehus.
Gjorde tre album i början av 90-talet under artistnamnet Stakka Bo och hade en stor hit i Europa med låten Here we go.
16 augusti 2015 – Ulla Skoog
Söndag 16 augusti 2015 kl 13.00 är Ulla Skoog sommarpratare.
Skådespelare, textförfattare, regissör, 50-talist. Uppskattad skådespelare både med egna föreställningar och i ett flertal uppsättningar med Tomas von Brömssen och Trond Lindheim.
Ulla Skoog är den sista sommarprataren 2015. Hon har tidigare varit sommarpratare 1989 och 1995.
Lyssna på sommarpratare, Ulla Skoog
1 augusti 2015 – Bea Åkerlund
Lördag 1 augusti 2015 kl 13.00 är Bea Åkerlund sommarpratare.
Stylist, designer, regissör, 40 år. Världens kanske mest efterfrågade stylist som har arbetat med stjärnor som bland andra Beyoncé, Lady Gaga, Britney Spears och Rihanna.
Lyssna på sommarprataren
Läs mer om Bea Åkerlund
28 juli 2015 – Hans Mosesson
Tisdag 28 juli 2015 kl 13.00 är Hans Mosesson sommarpratare.
Skådespelare, regissör, 70 år. Har genom rollen som Ica-Stig blivit en Sveriges mest folkkära personer och det blev stora rubriker när han valde att sluta efter 13 år och drygt 500 filmer.
Lyssna på sommarprataren
Hans Kristoffer Mosesson, född 1 augusti 1944 i Enskede i Stockholm, är en svensk musiker, skådespelare och teaterregissör. Mosesson växte upp på Lidingö och tog studenten i Växjö. Wikipedia
Läs mer om Hans Mosesson
22 juli 2015 – Gunilla Röör
Onsdag 22 juli 2015 kl 13.00 är Gunilla Röör sommarpratare.
Skådespelare, regissör, professor i scenisk gestaltning, 55 år. Har belönats med Guldbaggen två gånger för bästa kvinnliga huvudroll i filmerna Freud flyttar hemifrån och Sommaren.
Gunilla Röör har tidigare varit sommarpratare 1993.
Gunilla Kristina Röör, född 16 augusti 1959 i Bromma, Stockholm, är en svensk skådespelare och regissör. Hon är dotter till schlagersångerskan Inger Berggren. Wikipedia
Lyssna på sommarprataren
Läs mer om Gunilla Röör
10 juli 2015 – Marianne Mörck
Fredag 10 juli 2015 kl 13.00 är Marianne Mörck sommarpratare.
Skådespelare, sångare, regissör, 65 år. Under drygt 45 år har hon levandegjort sin kärlek till opera, teater och musikal.
Lyssna på programmet
23 juli 2014 – Baker Karim
Långfilmskonsulent, regissör
Filmkonsulenten och regissören Baker Karim berättade om dramatiken i sitt Sommarprogram.
Första månaden som jag bodde i Hollywood blev jag beskjuten av en galen granne – han sköt mot mig – tre skott! – när jag hotade att ringa polisen om han inte slutade spöa skiten ur sin fru. Det var inte stjärnornas Hollywood jag hamnat i. Hollywood på den tiden var en plats av förfall, desperation.
Lyssna på programmet
Om Baker Karim
En av de mest inflytelserika över framtida svensk film. Tog jobb i Hollywood för b-filmskungen Roger Corman. Väckte uppmärksamhet med initiativet The Black List som synliggör svarta kulturarbetare i Sverige. Långfilmsdebuterade 2001 med Fyra kvinnor som väckte stor uppståndelse vid visningen vid filmfestivalen i Göteborg. Regisserade Hjalmar Bergmans pjäs Swedenhielms som var SVT:s stora julsatsning 2003. Slog igenom med den självbiografiska tv-serien Familjen Babajou. Behärskar alla delar av filmskapandet: fotografi, manus, regi och klippning.
Med utsikt från Filmhuset kommer jag avlägga en personlig reseskildring genom mitt liv med filmen som mål, medel och mening. Det kommer att innehålla berättelser om hur jag jagade Francis Ford Coppola utanför en strippklubb i San Fransisco, om mitt möte med Steven Spielberg och om att vägra bli en svensk Spike Lee. I grunden handlar det om när jag fick tillbaka min tro på att film kunde rädda världen.
Musiken i sommarprogrammet
Recensioner av Baker Karim som sommarpratare 2014:
HD – HELSINGBORGS DAGBLAD
Knappt har radiopubliken hämtat sig från Athena Farrokhzads politisk-poetiska bomb i måndags, så blir det mer antirasism. Filmaren och filmkonsulenten Baker Karim använder sin programtid till att berätta om ett politiskt och konstnärligt uppvaknande. Han skapade nyligen debatt när han föreslog ett mångfaldstest för svensk film, och på sätt och vis fungerar programmet som argument.
http://hd.se/kultur/2014/07/23/malin-krutmeijer-baker-karim/
gp – göteborgs posten
Regissören Baker Karim planterar frön till diskussioner om film och schabloner. Sommarprogrammet kräver koncentrerad lyssning. Baker Karim, 40, startar i “maktens korridorer” på Filmhuset. Han använder karikatyrer för att skildra en av grundkonflikterna i filmvärlden: är film konst eller kommers?
Regissören driver sedan teser och teorier, så tajt paketerat att det kräver en andra lyssning för att ta in allt som sägs. Efter sina resonemang vänder han sig till lyssnaren, som för att påbörja en diskussion. “Vad tror ni om det?” http://www.gp.se/kulturnoje/1.2437164-sommar-i-p1-23-7-baker-karim
svenska dagbladet
Fokus: Karim berättar om sin tid som opublicerad manusförfattare i Hollywood, om sökandet efter den amerikanska drömmen och det omvälvande mötet på fyllan med Francis Ford Coppola, som fick Baker att intressera sig för svensk film. Han talar om det svåra i att bestämma vad som är kvalitet inom film och frågar sig om konsten ska underordnas “kulturelitens godtycke” eller “marknadens principer” – men finns det verkligen bara dessa två alternativ, frågar jag mig. Han berättar också om sin splittrade uppväxt med en mamma som lät barnen bo ensamma i ett finare kvarter för att de skulle få en bra utbildning medan hon själv arbetade på annan ort. http://www.svd.se/kultur/sommar-i-p1-2014_3680862.svd?sidan=26