Sommarpratare

30 juni 2013 – Kristian Gidlund, musiker, journalist, bloggare

Rösta och ge ditt omdöme.

Kristian Gidlund, född 21 september 1983.

Kristian Gidlund var en svensk författare, journalist och musiker. Han spelade trummor i rockbandet Sugarplum Fairy.

År 2011 diagnostiserades Gidlund med sjukdomen cancer. Han startade då bloggen, I kroppen min.

År 2013 utgavs hans bok “I kroppen min – resan mot livets slut och alltings början”, delvis baserad på blogginnehållet, på Bokförlaget Forum.

Kristian Gidlund avled Tisdagen den 17 September:
“Tisdagen den 17 september strax före klockan 15 tystnade Kristians penna. Kampen har varit hård och på alla sätt ojämn. Men vad hans fiende inte visste var att den angripit en människa med ett mycket stort hjärta, ett hjärta som rymde oändligt med kärlek till de sina. Det hjärtat var även starkt fysiskt och lät sig inte besegras utan kamp.”

Recensioner av Kristian Gidlund som sommarpratare 2013:

GP – GÖTEBORGS POSTEN
“Som sommarvärd har han en svår uppgift. Är det ens möjligt att tala om eget sönderfall i ett program så förknippat med trevnad och framgångssagor? Bara signaturen klingat ut visar det sig fungera förbluffande bra.

När sommarvärdar pratar om egen livssmärta brukar det i regel vara något som ligger bakom dem, ett steg på väg mot det goda, trygga livet. Gidlunds perspektiv är det motsatta. Han befinner sig mitt i ett krig som han vet att han kommer att förlora.”
Läs hela recensionen på gp.se.

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD
“Han skildrade vardagen i dödens skugga. Ensamheten när allt tystnar. Tankarna som mal. Minnena som virvlar upp. Behovet av att prata – om kroppen som blivit ett fängelse. Om drömmarna som inte längre går att drömma. Om hans barn som aldrig kommer att födas. Om den framtid där han inte finns. Om all den längtan som vägrar släppa sitt grepp, som fortfarande finns där vid hans sida.”
Läs hela recensionen på hd.se.

EXPRESSEN
“Kristian Gidlunds inställning till de många motgångar som beskrivs i sommarpratet, som har hyllats som ett av de bästa under 2013, speglas i musiken som han valt ut.
“Man måste genom skam, man måste genom drömmar – man måste dö några gånger innan man kan leva,” sjunger Håkan Hellström.
Sin sista tid förverkligade Kristian Gidlund flera av sina drömmar, bland annat tog han sig an en hittehund och for till Kalifornien med vänner.”
Läs hela recensionen på Expressen.se.

Musiken i programmet:

Här följer Kristian Gidlunds låtlista över de låtar som han spelade som sommarpratare.

Lyssna på Kristian Gidlunds sommarprat igen:

Lyssna: Kristian Gidlund

Dela denna sommarpratare:
Facebooktwittermail

8 reaktioner på ”30 juni 2013 – Kristian Gidlund, musiker, journalist, bloggare”

 1. Kristian Gidlund.
  Det var en helt fantastisk berättelse om livet och vad som är viktigt i livet, att på ett sakligt och klokt sätt berätta om sina erfarenheter när nu slutet närmar sig. STORT TACK till dej Kristian för att du delar med dej av vad du upplevt och upplever, det är genom samtal vi bättre kan förstå varandra, sjukdom och sorg är också en del av livet som vi måste tala om. Känner själv så starkt för ditt sommarprat eftersom min man dog för ett år sedan i matstrupscancer och tiden var så kort efter beskedet, 3 månader, sedan var han borta. TACK FÖR ATT DU BERÄTTADE OM DIN SVÅRA KAMP!
  Vi ses alla igen!!!
  Britt R-N

 2. Kristian Gidlunds program var enormt starkt och gripande. Jag grät av rörelse och sorg över hans berättelse. Otroligt att dela med sig i hans situation. Musikvalet kunde inte varit mera rätt. Tack!

 3. DEN RÖDASTE VACKRASTE DAGGDROPPANDE ROSEN VILL JAG SKÄNKA DIG, med tår på min kind.

 4. Hej Kristian!
  Nu vill jag först tacka dig för det bästa sommarpratet någonsin antagligen både före och efter dig. Du har fyllt flera sidor i min dagbok. Jag har ingen dator, jag skulle gärna skicka ett personligt brev till dig om jag får en adress om du lyckas se det här. Du kan nå mig på mailadress
  marie.wennergrund@gmail.com
  Många vänliga hälsningar,
  Marie

 5. Kristian, TACK för ditt gripande program…att dela med sig av din kamp…otroligt! jag både vill och inte vill höra,men samtidigt vill jag försöka förstå…min 34årige son dog maj 1212 utav tjocktarmscancer.
  Ger oss lyssnare så mycket att fundera över och vara tacksamma för. Livet kan man inte ta förgivet.
  Många varma kramar Ewa

 6. Tack Kristian!

  Har köpt o läst Din bok och sedan dess har Du funnits med! Det är stort att Du delar. Och det vore stort om vi som kanske ska vandra här lite till, nu tar till oss av de dimensioner Du ger oss. Tack också, finaste Kristian för Ditt sommarprogram den där skälvande vackra sommardagen!

 7. Tack för ett fantastiskt bra program. Det budskap du ger oss är en en enastående gåva till oss som har allt tror att vi är allt och evigt. Inget mer kan sägas, all respekt och medmänsklig kärlek, all heder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *