Sommarpratare

Vanna Rosenberg 11 Augusti

Rösta och ge ditt omdöme.

Onsdag 11 augusti 2010

Vanna Rosenberg är en svensk skådespelerska som troligtvis är mest känd för sina roller i humorserien Kvarteret Skatan tillsammans med komiker som David Batra, Johan Glans, Rachel Molin och Anna Blomberg.

Hon är dotter till journalisten Göran Rosenberg och dramapedagogen Annika Isaksson och på grund av hennes mammas yrke började hon med teater i liten skala redan på dagis. Å gymnasiet gick hon samhällsvetenskaplig linje med estetisk inriktning och det var då hon träffade en klasskamrat som hon startade ett band med. De släppte ett debutalbum 1994 och gjorde en kort Sverigeturné men i efterhand har Vanna Rosenberg förklarat att det aldrig var hennes grej att sjunga i band. Senare har hon dock återvänt till musiken och spelade bland annat in en skiva med Tomas Hirdman 2001. Hon var även tänkt att spela den kvinnliga huvudrollen i musikalen Singin’ in the rain på Oscarsteatern 2002, men projektet blev uppskjutet.

Hon gick på Teaterhögskolan i Stockholm 1997 och kombinerade det med pjäser, revyer och filmer. Hon har också jobbat på Uppsala stadsteater men är numera fast anställd på Stockholms stadsteater där hon bland annat synts i ”Figaros bröllop” och nu senast i Drottning Kristina. För sin roll i farsen Maken till fruar belönades hon dessutom med Guldmasken 2001.

Förutom teatern har Vanna Rosenberg varit med i ett flertal filmer och tv-serier, bland annat ”Rapport till himlen”, ”Percy tårar”, ”Allt och lite till” och ”Kvarteret Skatan”, ”En på miljonen”, ”Adam & Eva”, ”Monsters Inc.” (som röst) och ”Tjocktjuven”. Hon har också varit meed i Björnes magasin och flera andra barnprogram.

2010 kan man se Vanna Rosenberg på bio i Kjell Sundvalls långfilm Bröderna Karlsson. Under våren 2010 har hon även medverkat i frågesportsprogrammet På Spåret.

Lyssna på programmet

Vanna Rosenberg på IMDB
Vanna Rosenberg på Svensk Filmdatabas

Vanna Rosenbergs låtlista:
För att lyssna på länkarna behöver du Spotify.

TidTitelArtistAlbum
13:05AF607105Charlotte Gainsbourg5:55
13:11Cigarettes And Chocolate MilkRufus WainwrightPoses
13:17The Fool On The HillFour TopsMotown Meets The Beatles
13:23Svante thuresson, jag är hip, jag är coolSvante thuresson, magnus öströmJag är hip baby…
13:28Cold ShowerSalem Al FakirAstronaut
13:34I’ve seen that face beforeGrace jonesWarm leatherette nightclubbing
13:40Simple Twist Of FateBryan FerryDylanesque
13:46Som en fjärilCarolaSteg För Steg
13:51Con Toda PalabraLhasa De SelaThe Living Road
13:57Viktoriasjön, dubbelt så högt som niagaraRebecka törnqvistVad jag vill
14:03BrazilDjango ReinhardtDjango Reinhardt – The Centennial Album
14:09Catch A Falling StarPerry ComoMob Hits III: Even More Music From The Great Mob Movies


Dela denna sommarpratare:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *