Etikettarkiv: teaterchef

18 juli 2014 – Martina Montelius 3/5 (1)

Rösta och ge ditt omdöme.

Författare, dramatiker, teaterchef

I sitt direktsända Sommarprogram berättade dramatikern och författaren Martina Montelius om anonyma försändelser som hon fått. Det senaste hon fick anonymt var en bok. Hon talade sig också varm för det hon kallade kulturtanter.

Ni vet att kulturtanterna, Sveriges kanske främsta rebelliska folkrörelse, kan ha vilken ålder och vilket kön som helst. Det enda som krävs för att erövra det mycket stolta epitetet “kulturtant” är att man passionerat älskar litteratur, teater, bildkonst, musik och sådant.

Lyssna på sommarprogrammet

Om Martina Montelius

Hyllad för sin debutroman Främlingsleguanen som kom ut 2013. Jobbat på Dramaten och Teater Plaza. Första pjäsen hette Usch, nu blev jag lite mulen och sattes upp på Teater Plaza. Har skrivit drygt dussinet pjäser sedan dess. Tog över det konstnärliga ledarskapet på Teater Brunnsgatan Fyra efter sin mor, Kristina Lugn 2011. Tävlade 2013 i På Spåret med Dominika Peczynski och startade nyligen en podd med Gunilla Brodrej. Har bekänt besatthet av Pernilla Wahlgren.

I hela mitt liv har jag varit rädd för fel saker. Jag är rädd för att handla pinsamma saker i affären, men inte för att sjunga a cappella på skånska inför publik. Jag är rädd för tunnelbanan, men inte för att gå långa promenader i glesbefolkade trakter mitt i natten. Mitt Sommarprogram kommer bland annat att handla om hemliga fantasier, att rymma från bollspel och en död gädda.

Musiken i programmet

Recensioner av Martina Montelius som sommarpratare 2014

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD

Kanske är det nerverna som spökar – att sända direkt är modigt – men stundtals låter Martina Montelius som en ostrukturerad Annika Lantz. Särskilt i början av programmet, då hon pratar för mycket om vad hon ska göra ”alldeles strax”, och om det faktum att hon gör ett sommarprogram.

Montelius är annars fantasifull och lagom vanvördig när hon sätter den sidan till. Hon är författare, teaterdirektör, regissör och dramatiker, men eftersom jag inte bor i Stockholm har jag inte sett hennes pjäser. Däremot läser jag henne på Expressens kultursida och har lyssnat på podradion hon gör på deras webb ihop med Gunilla Brodrej – och kvinnan kan vara rolig. http://hd.se/kultur/2014/07/18/malin-krutmeijer-martina-montelius/

gp – göteborgs posten

Martina Montelius kittlas av direktsändningen. I sitt spontana sommarprogram pratar hon om Rappakalja, gräddnougat och den “fina” litteraturen. Dramatikern, författaren och teaterchefen Martina Montelius leker sig fram i sitt direktsända sommarprogram. Det är befriande spretigt.

Till en början presenterar hon sitt överlevnadskit i studion: gräddnougat, lemonad och en hög med böcker. Hon deklarerar sin kärlek till sällskapsspelet Rappakalja, inte bara spelreglerna men också ordet. Martina Montelius ser det som ett öppet, levande, fräsande, spottande språkfält och leker med ordet brakiopod. http://www.gp.se/kulturnoje/1.2433450-sommar-i-p1-18-7-martina-montelius

svenska dagbladet

Fokus: Martina Montelius program är roligt och poetiskt och handlar bland annat om hemliga försändelser som gör en besviken, den hudnära närvaron i bastun, blötdjur, Gunnar Ekelöf, betydelsemättad rappakalja, Skogaholmslimpan, guldnougat, att utelämna ordet jag när man pratar och att rymma från bollsporter. http://www.svd.se/kultur/sommar-i-p1-2014_3680862.svd?sidan=31