Etikettarkiv: skogsbiolog

16 juli 2014 – Sebastian Kirppu 2.5/5 (2)

Rösta och ge ditt omdöme.

Skogsbiolog, Lyssnarnas Sommarvärd 2014

Lyssnarnas Sommarvärd, Sebastian Kirppu, höll löftet som gett honom flest röster – han tog med sig svenska folket ut i naturskog. Det blev en omväxlande resa bland knott och lavar. I vad Kirppu kallade ”naturskogens liv och lust”. Han talade sig också varm för skogens roll i Sverige.

-Naturen kan bli väldigt orättvist behandlad av oss människor och då tänker jag – om naturen inte har någon röst, kan jag vara den rösten.

Sebastian Kirppu är naturvärdesinventerare, och född och uppvuxen i Moholm i Västergötland. Numera bor han i Malung.

Lyssna på sommarprogrammet

Om Sebastian Kirppu

Har ett stort engagemang för naturskog och dess ekosystem. Blev 2011 utvald till Årets miljöhjälte av Världsnaturfonden. Gav vid det tillfället en mössa till kungen med texten ”Jag har kompisar i skogen” som tack för utnämningen.

– Det känns oerhört inspirerande att få Sommarprata i P1, det ska bli fantastiskt roligt att förmedla skogens röst till det svenska folket. Jag tänker ta med lyssnarna på en skogsvandring i den svenska naturskogen med fågelkvitter och gransus som ljudkuliss.

Musiken i programmet

Recensioner av Sebastian Kirppu som sommarpratare 2014:

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD

Jag vet inte vad SR:s lyssnare hade att välja mellan men det gläder mig i alla fall att de röstat fram skogsbiologen Sebastian Kirppu som Sommarpratare. Nu fick Världsnaturfondens miljöhjälte 2011 ännu en möjlighet att med passion och allvar försvara urskogen.

Idén att spela in programmet i gammelskogen i värmländska Färntjärnsskogens naturreservat och låta fågelkvitter och vindsus spela med i tal och musik är lyckad och jag har inget emot att lyssna på Sebastian Kirppus mycket personliga musikval. Inte är fusionsjazz så svårsmält som han själv tycktes befara. http://hd.se/kultur/2014/07/16/han-forsvarar-urskogen-med-passion/

gp – göteborgs posten

Lyssnarnas egen sommarvärd har skapat ett program som för tankarna lika mycket till Stefan Jarls film Naturens hämnd som till Tomas Bannerheds Augustprisade roman Korparna. En sak är säker: Sebastian Kirppu står på skogens sida. “Om nu inte naturen och skogen har en egen röst, så kanske jag kan försöka vara den rösten?” säger Sebastian Kirppu och tar oss med djupt in i naturskogen, bland sällsynta arter av mossa, lav och svamp. Det blir en magisk stund. Snart kryper vi omkring på knäna tillsammans med vår kunnige ciceron och betraktar i förstoringsglas arten purpurmylia: vinröd och rosa-aktig mossa med inslag av grönt. “En oerhört vacker liten varelse” som Sebastian Kirppu konstaterar. http://www.gp.se/kulturnoje/1.2431581-sommar-i-p1-16-7-sebastian-kirppu

svenska dagbladet

Skogsbiologen Sebastian Kirppu röstades fram till lyssnarnas sommarvärd med löftet om att berätta om skogen. Han tar oss med på en exkursion i Färntjärnsskogens naturreservat, en liten plätt med 90 hektar urskog i Värmland som i övrigt till största del består av 1,3 miljoner odlad skog. Hans engagemang för gammelskogen och dess ekosystem går rätt ut i radioapparaten. Han beskriver ingående hur olika mossor och lavar liknar små uppslagna böcker med sidor någon bläddrar i, små ballonger eller som tre dagar gammal skäggstubb. http://www.svd.se/kultur/sommar-i-p1-2014_3680862.svd?sidan=33