Musiker, musikproducent
Musikern Christian Falk hann sorgligt nog gå bort innan hans Sommarprogram sändes, men i enlighet med önskemål från honom själv samt från familjen sändes programmet ändå som planerat.
Programmet inleddes med att Christian Falk berättade om sin sjukdom och att han kanske inte skulle bli äldre än 52 år, precis som en av sina idoler: Frank Zappa.
Programmet fortsatte med snabba bilder från en trasslig uppväxt i förorten Hägersten utanför Stockholm, om att han tackade nej till att gå i Adolf Fredriks musikklasser av hänsyn till sin mormor och morfar och hur mycket en uppmärksam och empatisk lärare i mellanstadiet betydde för honom. ”Det har varit omvägar hela tiden. Inget har varit lätt och rakt. Jag har fått ta den långa vägen och ändå har jag tagit mig fram”, sa han i programmet.
Lyssna på programmet
Om Christian Falk
Tongivande basist i rockbandet Imperiet på 1980-talet. Blev sedan framgångsrik producent inom dans- och klubbmusik. Arbetat med många stjärnor som Robyn, Titiyo och Neneh Cherry. Blev kritikerfavorit med egna albumet Quel Bordel 1999 vilket gav honom tre Grammisar. Komponerat signaturerna till flera tv-program, bland annat Rapport, Aktuellt och Sportnytt.
Jag tror att de första åren i ens liv är det som formar en människa. Inte så att jag kommer att grotta ner mig i det men det kommer att vara en tråd att dra i. Musiken jag ska spela följer den tråden, lite av min egen kanske men mest andras låtar. Musik som format mig till den musiker jag är – och den människa jag är.
Musiken i sommarprogrammet
Recensioner av Christian Falk som sommarpratare 2014:
HD – HELSINGBORGS DAGBLAD
Hur känns det att spela in sitt sommarprogram när man vet att man snart ska dö? I fjol var det Kristian Gidlund som gjorde just det, i år blev det Christian Falk. Det går förstås inte att veta. Kanske känns det långt viktigare än tidigare jobb man gjort; ett testamente. Kanske känns det allt annat än viktigt; en fis i världsrymden.
Jag vet bara hur det känns att lyssna. Det känns mer än alla andra sommarprogram. Det är en mer fysisk upplevelse, mer konkret, mer av allt trots att manuset är nedtonat. Christian Falks kropp är närvarande på ett helt annat sätt än andras: rösten sviker honom nästan ibland, skörheten gör sig påmind. http://hd.se/kultur/2014/07/26/malena-janson-christian-falk/
gp – göteborgs posten
När Christian Falks Sommar i P1 sänds är det två dagar sedan sommarvärden gick bort. Programmet rör hans svåra uppväxt, sjukdomen, och, framför allt, den livsavgörande musiken. “Frank Zappa dog när han var 52 år. Och det ser ut som jag också kommer att stoppa på 52”, inleder Christian Falk sitt Sommar i P1 med och fortsätter att konstatera att han alltid har velat spela med Zappa och att mycket talar för att de två snart kommer att mötas.
Nu är han där. Hos sina bortgångna musikerkollegor. Redan när medierna nåddes av dödsbeskedet i torsdags lät Sveriges Radio meddela att Christian Falks sommarprogram skulle sändas som planerat, enligt hans eget och familjens önskemål. Det första postuma sommarpratet i programmets historia. http://www.gp.se/kulturnoje/1.2439857-sommar-i-p1-26-7-christian-falk
svanska dagbladet
Vid två månaders ålder blev Christian Falk lämnad av sin mor och fick växa upp som ett ”alkisbarn” i Hägersten. Fadern träffar han först senare i livet. Christan Falks uppväxtberättelse om utanförskap, ekonomisk och social kris, myndighetsförakt och hur samhället i ett tidigt skede sviker honom är smärtsamt gripande. Han beskriver till slut sin dödsdom, cancerdiagnosen, som en befrielse. Det är då alla vänner återkommer och visar honom sin uppskattning och kärlek. Och det är först då han upplever att samhället stöttar honom. ”Var är skyddsnätet när man så väl behöver det?”, frågar han sig.
När Christian Falk avslutar programmet med en hälsning till sina döttrar och sonen William, som inte längre är i livet, så kommer tårarna hos mig som lyssnare.
Älskade döttrar. Jag älskar er högt. Det kommer jag alltid att göra. Och William, jag börjar närma mig. Jag har bara några få saker kvar att göra.
http://www.svd.se/kultur/sommar-i-p1-2014_3680862.svd?sidan=23