Etikettarkiv: förläggare

12 juli 2014 – Jeppe Wikström 3.5/5 (4)

Rösta och ge ditt omdöme.

Fotograf, bokförläggare

Jeppe Wikström var bara sexton år när han tog sina första sensationella bilder. Numera är han inte bara fotograf, utan också bokförläggare, men han berättade i sitt sommarprogram om skottlossningen.

– Jag höll på att lära min lillebror att fotografera när jag hörde de första skotten. Jag skrek åt honom att sticka åt andra hållet medan jag gick mot ljuden. Där stod en polisbuss i kanten av gatan. Jag sprang dit och när jag såg de många kulhålen i bilen tänkte jag ”där kan ingen ha överlevt”. Längre ner såg jag någon som sprang runt hörnet med ett vapen och jag reagerade instinktivt – jag sprang efter, med kameran i högsta hugg.

Lyssna på programmet

Om Jeppe Wikström

Har fått S:t Eriksmedaljen och Bellmanpriset för sin fotokonst om Stockholm och skärgården. Började som femtonåring frilansa som fotograf för Expressen. Grundade tillsammans med Marika Stolpe 1994 Bokförlaget Max Ström som är specialiserat på fotoböcker. Har drivit många stora fotoprojekt, bland annat A Day in the World där fotografer över hela världen dokumenterade ett och samma dygn.

Jag kommer att prata om ett av världens märkligaste landskap – skärgården. Och så blir det en hel del om Stockholm – och om varför foto erövrar världen!

Musiken i Jeppe Wikströms sommarprogram

Recensioner av Jeppe Wikström som sommarpratare 2014:

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD

Det började dramatiskt. Som sig bör. Jeppe Wikström fick som sjuttonåring se en jakt på Svartenbrandt. Han undrade då, när han såg pressen rusa efter, om det var så det var att vara fotograf. Och just fotograf blev han. Och – tillade han direkt – förläggare. Det senare förverkligades då ingen ville ge ut den fotobok han gjort. Han startade förlaget Max Ström tillsammans med hustrun Marika Stolpe. http://hd.se/kultur/2014/07/12/crister-enander-och-133-jeppe/

GP – Göteborgs Posten

Vad är det som är så magiskt med skärgården? Vad är det som får den att glimma och locka den svenska folksjälen? Vad är det som gör att vi som är uppväxta här inte liknar klipporna vid betong, som den jamaicanska vännen till Jeppe Wikström gjorde när hon var på besök? Eller som fransyskan som bara blev uttråkad av mötet med kobbar och skär. Det utforskar fotografen och förläggaren Jeppe Wikström i sitt Sommar i P1. http://www.gp.se/kulturnoje/1.2427843-sommar-i-p1-12-7-jeppe-wikstrom

Svenska dagbladet

Enligt en undersökning ska bara 30 procent av stockholmarna ha varit i skärgården. När man lyssnar till fotografen och förläggaren Jeppe Wikströms sommarprogram får man känslan av att de där 30 procenten utgörs av honom själv vid olika tidpunkter, och att vi andra bara har befunnit oss i en väldigt stor version av en av hans många fotoböcker.

Wikström, vars fotografiska talang är rättvist berömd, spelar in sitt program på Gillöga – en utpost i yttersta havsbandet – varifrån han, med encyklopedisk noggrannhet, återger alla de taubska substantiv som utgör hans värld. Det är vackert och det är svensk sommar och ekor och kobbar och kanske lite kulingvindar till kvällen om lågtrycket inte bedarrar. http://www.svd.se/kultur/sommar-i-p1-2014_3680862.svd?sidan=37