Etikettarkiv: fotbollsdomare

19 juli 2014 – Jonas Eriksson 3.5/5 (4)

Rösta och ge ditt omdöme.

Fotbollsdomare, entreprenör

I Jonas Erikssons Sommarprat blev det mycket fotboll. Han berättade om vad som hände bakom kulisserna efter att han dömt matchen mellan Brasilien och Kamerun. En match som Kamerun förlorade.

Efter matchen – bortom alla TV bilder – kom först Kameruns stjärna Stephen Mbia fram till mig, gjorde highfive och gav mig en kram. Det händer inte ofta.” Men inte nog med det, strax efter kommer Brasiliens David Luiz och gör en high-five. Han säger kort: ”thank you ”boss”, see you later.

Jonas Eriksson sammanfattade det så här: ”En domare kan aldrig vinna en match, men närmare en seger än den känslan vi hade i omklädningsrummet kommer man nog aldrig.”

Lyssna på sommarprogrammet

Om Jonas Eriksson

Dömer fotbolls-VM i Brasilien i sommar och är Sveriges just nu mest ansedde domare. Har gjort över 270 allsvenska matcher och haft 120 internationella uppdrag. Dömde nyligen Champions League-semifinalen mellan Atletico Madrid och Chelsea. Blev FIFA-domare 2002 och är domare på heltid sedan 2011. Utsågs till bästa manlige domare vid Fotbollsgalan 2009 och 2012. Arbetade tidigare med att sälja tv-rättigheter. Blev mångmiljonär när tv-rättighetsbolaget såldes till ett franskt bolag.

Jag är ende svensk på sommarens fotbolls-VM i Brasilien och jag lovar att ta er med bakom kulisserna. Jag tänker berätta om en dröm som gått i uppfyllelse och försöka förklara varför jag valt att skaffa världens mest otacksamma och utsatta yrke trots att jag egentligen aldrig mer behöver jobba.

Musiken i programmet

Recensioner av Jonas Eriksson som sommarpratare 2014:

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD

Ett vanligt misstag bland sommarpratare är att tro att det egna livets ljuvaste lyckostunder eller mest smärtsamma ögonblick också är deras mest angelägna historia. Så är det ju sällan. Fotbollsdomaren Jonas Eriksson, lördagens sommarpratare, som nyligen dömde tre VM-matcher från Brasilien, blir därför som mest hörvärd när han lämnar avsnitten om att han var ett speciellt barn med ett sjuhelsikes minne och en avsky att förlora och istället tar oss med till jobbet. På fotbollsplanen ska han i hög puls fatta beslut på nolltid, omgiven av spelare som försöker fuska, iakttagen och bedömd av miljontals åskådare som ser varje händelse i minst tio repriser. Ett felbeslut kan kosta karriären. http://hd.se/kultur/2014/07/19/mats-holm-jonas-eriksson/

gp – göteborgs posten

Historier och anekdoter från VM-domarens fotbollsliv kantar Jonas Erikssons sommarprat.
En svensk fotbollsdomare, nyligen hemkommen från fotbolls-VM i Brasilien där han bland annat dömde åttondelsfinalen mellan Argentina och Schweiz. Fotboll alltså. Det är vad vi får i Sommar i P1 med Jonas Eriksson. Och vägen dit förstås. Vägen från Örnäset i Luleå där han som 13-åring dömde sin första fotbollsmatch – till första Champions Leaguematchen, mötet mellan Zlatans AC Milan och hans tidigare Barcelona. Sedan vidare till EM och VM. Inlevelsefullt berättar han hur energin från hemmalaget bar honom och hans domarteam in på arenan och genom den där första champions leaguematchen. http://www.gp.se/kulturnoje/1.2433938-sommar-i-p1-19-7-jonas-eriksson

svenska dagbladet

Fokus: Från leråkarna i Luleå till São Paulo, från laget Bölebyn till Argentina. Och allt som kantat vägen däremellan: Barndomens drivkraft. Kampen mot den tomhet som uppstår av att inte vara tillräcklig. Entreprenörskapet som gjorde honom ekonomiskt oberoende.” Och så, förstås, fotbollen. http://www.svd.se/kultur/sommar-i-p1-2014_3680862.svd?sidan=30