Etikettarkiv: f.d. SVT-chef

10 augusti 2014 – Annie Wegelius 4/5 (2)

Rösta och ge ditt omdöme.

Tv-pionjär, f.d. SVT-chef

I sitt Sommarprogram berättade Tv-drottingen Annie Wegelius att den cancer hon tidigare trott var borta har återkommit, och utan hopp om botemedel. Hennes program berättade om många av hennes satsningar genom åren, men hon återvände till sitt cancerbesked och pratade med lyssnarna om hur hon försökte hitta ett förhållningssätt.

Jag vill inte förlora min identitet. Om jag hädanefter aldrig får vara den Annie som jag lärt känna… med de egenskaper och den personlighet det tagit mig 55 år att mejsla ut…. utan reduceras till Annie… du vet hon som har cancer-… då känns det som att jag förlorat mig själv, …och detta långt innan jag möjligen måste gå förlorad.

Lyssna på programmet

Om Annie Wegelius

Avgick som programdirektör på SVT i höstas. Rekryterades av SVT-chefen Eva Hamilton 2007 och tog med sina kunskaper från kommersiell tv för att utveckla public service-tv. Blev som 26-åring TV3:s första programchef i London. Startade och drev det egna tv-produktions bolaget Wegelius Television under 90-talet. Startade egna tv-kanalen och utbildningsföretaget K-world tillsammans med vetenskapsjournalisten Maria Borelius. Arbetar idag som rådgivare åt svenska och internationella företag och organisationer.

Jag ska förklara varför jag slängde mina överklasskläder från Lidingö på en rökig Jethro Tull-konsert i USA när jag var 17, ta er med genom trettio år av entreprenörskap och berätta varför man inte ska vara ihop med killar man inte är kär i.

Musiken i sommarprogrammet

Recensioner av Annie Wegelius som sommarpratare 2014:

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD

Tv-drottningen som under drygt trettio år i branschen undvikit att vara personlig i media säger att hon ska vara just det. I skuggan av ett dödshot (obotlig cancer får vi veta i slutet av programmet) vill hon inte längre överlåta berättelsen om sig själv till andra.

Men som så ofta med skrikande kvällstidningsrubriker: man blir besviken. Annie Wegelius avslöjar inte så mycket. Och framför allt trampar hon samma väg som så många – för många – sommarpratare gjort före henne. Ett kronologiskt återberättande av livet – barndomen på Lidingö, brådmogen fjortonåring på restaurang Victoria, utbytesstudent i Los Angeles, taskiga kärlekshistorier samt vikten av att ifrågasätta gamla strukturer när hon blir programchef på SVT. http://hd.se/kultur/2014/08/11/asa-sandell-annie-wegelius/

gp – göteborgs posten

Annie Wegelius är den rastlösa tv-bossen som alltid har kört fort och parkerat illa. Hon varvar anekdoter från karriären med svidande livserfarenheter i en elegant mix.
Tv-drottning. Risktagare. Överklasshippie. Cancerpatient. Annie Wegelius är alldeles för rutinerad, med många år som en av Mediesveriges mäktigaste, för att oja sig över att det sätts etiketter på henne.

Hon erkänner dock att det svider att googla sitt eget namn och att det är en orsaken till att hon genom åren har varit snål med att prata offentligt om sig själv och sitt liv. Hon vill ha kontroll, så gott det går. http://www.gp.se/kulturnoje/1.2453976-sommar-i-p1-10-8-annie-wegelius

svenska dagbladet

Fokus: Tv-entreprenören Annie Wegelius är en sådan där person som antagligen var väldigt kluven när hon fick frågan om att sommarprata. Smickrad, ja. Hon har i årtionden tillhört medieeliten så det var logiskt att hon stod på tur. Men också livrädd. SVT:s före detta programchef är en person med stark integritet som hatar att lägga ut sitt privatliv till allmän beskådan. Men det är just när hon vågar vara personlig som hennes program får riktig nerv. Det är då man anar kontrollbehovet som finns bakom den lätt bohemiska fasaden, särskilt när det gäller historien om hennes eget liv. http://www.svd.se/kultur/sommar-i-p1-2014_3680862.svd?sidan=8