Sommarpratare

26 juni 2013 – Katarina Gospic, hjärnforskare, företagare, författare

Rösta och ge ditt omdöme.

Katarina Gospic är född 1984 och uppvuxen i Stockholmsförorten Akalla. Hon är grundare och ägare av Brainbow Labs.

Hon är utbildad läkare, forskare och fysiolog från Karolinska Insitutet.

Katarina Gospic har ett förflutet som hjärnforskare och har skrivit en doktorsavhandling om neuroekonomi, beslutsfattning och känsloreglering.

Veckans affärer listade Katarina som en av 2013 års viktigaste sommarpratare.

Recensioner av Katarina Gospic som sommarpratare 2013:

GP – GÖTEBORGS POSTEN
“Katarina Gospic tror på vetenskapen som väg till förändringar för att göra världen bättre och kan inte förstå hur viktiga samhällsbeslut kan fattas utan kunskap om vår hjärna som trots allt ser likadan ut som för 40 000 år sedan och inte alls är anpassad till vårt samhälle. Intressant program, med lite humor hade det blivit ännu bättre.”
Läs hela recensionen på gp.se.

HD – HELSINGBORGS DAGBLAD
“Katarina Gospic har tre fördelar: stor begåvning, läshuvud och invandrarbakgrund. Det senare innebär att hon skattat sig lycklig som får lov att plugga och att hon vill göra skillnad. Säkert hjälpte det också att hennes kroatiske far aldrig accepterade ”a men, alla andra får.””
Läs hela recensionen på hd.se.

BT – BORÅS TIDNING
“Å ena sidan är Katarina Gospic kanske den mest intressanta sommarprataren hittills. Hon är uppvuxen i ett ickeakademiskt arbetarhem i en mångkulturell Stockholmsförort och pratar mycket om rättvisa och utjämning av ekonomiska skillnader. Gospics forskning handlar bland annat om att människan tycks ha en medfödd förmåga att reagera på orättvisor.

Å andra sidan äger hon dessvärre inte förmågan att berätta så att det svider och bränner. Hennes program är intressant men ganska opersonligt. Inte ens när hon pratar om familjens släktingar i krigets Kroatien gör det ont. Katarina Gospic vet mycket om hur våra hjärnor fungerar, men våra hjärtan då?”
Läs hela recensionen på bt.se.

Musiken i programmet:

Här följer Katarina Gospic låtlista över de låtar som hon spelade som sommarpratare.

Lyssna på Katarina Gospics sommarprat igen:

Lyssna: Katarina Gospic

Dela denna sommarpratare:
Facebooktwittermail

5 reaktioner på ”26 juni 2013 – Katarina Gospic, hjärnforskare, företagare, författare”

 1. För mig är du ett välkommet o.behövligt
  till skott till vårt fantastiska Universum.
  Missa ej tillfälle att få kontakt med Ulf Danielsson.

  Hur är det? Kan du svara mig på var i hjärnan steg 2 tänkandet finns. För mig fungerar det ej. Jag jobbar med energier.
  Vet att jag kan förbättra detta.
  Jag menar att jag har för mig att jag ska passa en viss tid och ger mig ej möjligheten att checka av detta trots att jag någonstans upplever att jag borde .
  göra detta.

 2. <Hej Katarina ! Tyvärr så missade jag en del av ditt program. Har sett dig figurera i media, och tänkt hur jag skulle kunna få kontakt med dig, angående en traumatisk Hjärnskada som jag fått för 9 år sedan .
  Jag fick ett boulklot i mitt bakhuvud 2004 på en gymnastik timme på min skola.(olycka). Jobbade bara några månader sedan men mådde inte bra huvudvärk o yrsel brakade sedan ihop . förstod inte vad jag drabbats av. Nu kämpar jag för att få detta som Arbetsskada, men f-kassan godkänner inte det som arbetsskada utan säger att det är en deprition Har varit sjukskriven sedan dec 2004.
  Har gjort rehab för hjärnskadade, trots detta får jag inte skadan godkännd som arbetsskada. Frågan till dig är har du någon möjlighet att tipsa mig om hur jag skall tydliggöra min skada för FK.Vill inte ge upp utan få min rätt i denna prosess som har varit fruktansvärt jobbig. Mvh Agneta Nilsson

 3. Jag var först på väg att stänga av, men är glad att jag lyssnade lite ändå. Så sant, och så lysande att tala med sina celler, att uppmuntra dem. Allt hör ihop i stort och smått, enkelt och genialt. Och så självklart, egentligen.
  Jag hoppas, Katarina, att idéerna om samarbete och jämlikhet verkligen får fäste i samhället i stort, för man pratar fortfarande om konkurrenskraft som en sanning till välstånd och utveckling och framgång, men överallt där mitt öga kan skåda så håller just den tanken utvecklingen tillbaka och vi får sjuka samhällen och sjuka kroppar.
  Vi lever dock i ett Sverige där klyftorna ökar och människor får mindre och mindre frihet att samarbeta. Allt ska mätas i pengar och högbeskattas samtidigt som inflytandet från folk i allmänhet minskar, och bristen på arbete, som det enda som ger existensberättigande i dagens Sverige, gör att folk samlar sitt på hög och är ovilliga att dela med sig, samtidigt som angivarmentaliteten ökar för dem som hamnar utanför i det kalla.

 4. hej, tyckte verkligen om ditt Sommar program. Den kraft och vilja som du brinner av. Inspirerande. Video du nämner om trygghetzon, inlärningszon och panikzon, fick mig att inse hur mycket kvar vi har att lära om medvetna val. Finns video pa YouTube? Kunde inte hitta den- Kram
  Suzana

 5. Hej. Jag har en teori om att adhd egentligen är högerhjärn halva som är dominant. Jag skulle behöva komma i kontakt med en hjärnforskare som kan hjälpa mig förstå detta mer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *