Sommarpratare

12 juli 2015 – Johan Rockström

Rösta och ge ditt omdöme.

Söndag 12 juli 2015 kl 13.00 är Johan Rockström sommarpratare.

Professor i Miljövetenskap, agronom, 49 år. Miljömäktigast i Sverige två år i rad enligt tidningen Miljöaktuellt. Flitig föreläsare i miljö­frågor som gjort två globala Ted Talks.

Lyssna på programmet


Dela denna sommarpratare:
Facebooktwittermail

15 reaktioner på ”12 juli 2015 – Johan Rockström”

 1. Tack, Johan Rockström, för ett mycket viktigt och intressant sommarprogram! Skulle vilja höra mera!

  1. Hej.Tack för ett innehållsrikt och positiv och balanserat program. Kan man höra dig föreläsa?/Ulrik

 2. Mycket bra att en så initierad miljö och klimatforskare fick sommarprata på en söndag. Blev speciellt glad att han framhöll albedots effekter som sannolikt kommer att överraska många. Förutom kunnig i klimatfrågor så är han en utmärkt talare.

 3. Tack Johan för ett fantastiskt sommarprat. Vi behöver få veta mer om vad som pågår på vår planet för att kunna få den att tippa åt rätt håll.
  Tusen tack!

  1. Pessimist, det är du som inte är mottaglig för fakta, kliv ur mörkret, för du är väl i kolbranchen förmodar jag.

   1. Till Johan Rockström. Lade mig med lurar från Lapptoppen, och hade en njutarstund från ditt Sommerprat. Allt detta var i högsta klass. Många människor i dag lever alldeles för kortsiktigt, förändringen i vår natur pratar många om, men hur vi skall hjälpas åt till en förändring är det inte många som har kunskap om. Men som du påtalar, det börjar bli ett globalt tänk, inte minst hos politikerna runt vår jord Tellus. Med sådana forskare som du m.fl. verkar det hoppfullt. Tack för ett underbart program.

 4. Ett fullständigt otroligt bra program! Så mycket fakta, presenterat på ett mycket perdagogiskt sätt! Detta program borde alla poltiker i hela världen höra , så att de kan fatta rätta beslut NU!!! Som individ tror jag att det är massvis av människor och företag som försöker vara leva på ett hållbart sätt. Politikerna ligger långt efter, vågar inte fatta beslut, fastän majoriteten va befolkningen vill! Vi vill välja en planet som kan klara av miljöproblem i många generationer framåt!

 5. Tack Johan!! Så fantastiskt bra!!! Folk behöver vakna och förstå, du gör detta på ett fantastiskt sätt!!! Jag hoppas vi får höra dig sommarprata varje år, och att vi får höra din röst kontinuerligt i media och politik. Jag blir förbluffad över människor som inte vill inse situationen och allvaret!? Folk som utrycker sig som en personen Peter Olausson här ovan, det är oftast (eller alltid..) personer utan riktig kunskap om denna verklighet, och som här säger “pessimistiskt” om Johans fakta, otroligt att det finns människor som förnekar våra miljöproblem på det viset, man blir stum av häpnad…….
  Om pessimisten Peter Olausson själv gör lite research på egen hand så kan han ju själv mycket snabbt enkelt få talande fakta över jordens skrämmande rekordsnabba acceleration i både antal människor på jorden, konsumerande, överkonsumtion/produktion av kött och utspottande av både produkter och avfall, det räcker att se på bara de senaste 100 åren – lägg ihop din ekvation själv Peter!!! Hur slutar det om vi inte styr om? Logik räcker långt Peter…
  Johan – fortsätt upplysa människor med din kunskap, och till oss alla – låt de goda krafterna segra för en hållbar framtid på vår planet!!
  Jag tänker ofta på detta, jag har två barn, de har rätt till en fin och frisk jord, och inte en förstörd jord på grund av tidigare generationers girighet. Hur kan människor leva med sig själva med blindlapp för ögonen och bara vilja ha mer? Skäms skäms…!!! Vi lever bara en gång, lev som en bra människa istället och bidra med allt det bästa du bara kan under din tid på jorden. Alla saker, allt materiellt…, du kan ändå inte ta med dig något alls av detta när du dör – det vet du ju.., när din sista dag är kommen, då har du bara ditt sinne o ditt samvete att ta med på din nästa resa, om en sådan finns..

 6. Vilket toppenprogram!! Tack Johan, för att du delar med dig av din kunskap, detta är så angeläget, det är så viktigt att människor snabbt börjar förstå. Det viktigaste av allt är vår jord, djur o natur och vår djurhållning. Vi måste ändra på saker om det ska hålla, för vår framtid, för en human framtid för både djur o människor.

 7. Tack Johan!
  För ett utmärkt och pedagogiskt framställt sommarprogram om mänsklighetens enorma utmaningar och möjligheter.
  Du sa det som jag fegt nog inte har vågat säga rakt ut.
  Bland vänner och åhörare och du glömde inte att betona hoppet och möjligheterna.
  Jag har ett förslag för återkoppling till mänskligheten.

  Mänskligheten har ett stort behov av en enkel återkoppling för att lättare kunna förstå orsak och verkan av sina beslut konsekvensen av sina handlingar, förstå planetens gränser.

  “Planet Boundarys” borde displayas kunna följas on line som en “Boundary Barometer” av hela världen, om hela världens tillstånd, kontinentvis och per land så alla kan och tolka vad som händer negativt och framför allt positivt .

  Exponeringen av ”Gräns barometern” bör vara enkelt framställd med förklarande undertexter och diagram så att även den lätt kan tolkas av framför allt politiker och även allmänhet.

  Alla framgångar i rätt riktning ska betonas och sporra länder till en världslig tävling i hållbarhet. Varje dag skulle obligatoriskt status på de nio gränserna finnas I alla dagstidningar liknande väderrapporter.

  Där alla medborgare kan följa sitt eget lands utveckling även jämföra sig själva i vardagen och med andra länder eller kontinenter.

  Alla nyhetssändningar minst en gång per dag avslutas i Radio och TV med en uppdatering av läget. Likaväl som börsnoteringar och sportnyheter. Detta kan vara sätt för beslutsfattare att överblicka, kunna leva sig in i sina medborgares och barn och barnarns möjligheter till en hållbarare framtid.
  F ö. föreslår jag att man byter ut begreppet hållbar framtid mot hållbar Nutid. Framtiden är allt för diffus för människor, när är man framme i framtiden tex ? Det är nu det gäller.
  Välkommen åter i radion Johan fantastiskt…
  Vad tror du om detta förslag?
  http://www.noow.se
  Med massor av hopp
  Jan Govella

  1. Tyvärr består utmaningen inte bara i tekniska lösningar som går att mäta, och det är farligt att reducera den till sådana. (Rockström är f.ö. fantastisk men inte alltid så bra på att lyfta detta) Ett simpelt “race” riskerar att helt ta fokus på frågor kring rättvisa, fördelning och makt. Men absolut- vi behöver nya verktyg för att något ska hända. Men troligtvis ekonomiska/politiska framför allt!

 8. Hade jag kunnat göra handvolter hade jag gjort en hel radda medan jag lyssnade på dig.
  Men det kan jag inte så jag fick nöja mig med att sträcka armarna i luften och jubla.
  Kraften finns i alla människor och jag lånar gärna ut min till planetvård.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *