Finansman, investerare, f.d. vd
Den finlandssvenske finansmannen och investeraren Björn Wahlroos, även kallad Nalle, valde i sitt Sommarprogram att gå i polemik med Thomas Pikkety, författare till boken Kapitalet i det 21:a århundrandet. Den franske ekonomens forskning om ekonomisk ojämlikhet har gjort honom till ett namn på alla politikers agendor de senaste månaderna. Men Wahlroos menade att, sett ur ett globalt perspektiv, så har världen gått åt precis motsatt håll mot vad Pikkety säger: ”Vi har visserligen fått många nya ryska och kinesiska miljardärer, men det viktigast är väl ändå att de människor som ännu för trettio år sedan levde på existensminimum, idag har hyggligt med mat på bordet”, sa han i programmet.
Björn Wahlroos talade också om förutsättningar för nationell ekonomisk tillväxt och om sin syn på hur man skapar mer och bättre företagande. Han prisade den tekniska revolutionen, kritiserade europeisk konsensuskultur och det enligt honom överreglerade EU och pekade på att man i USA varit snabbare på att hitta lösningar ut ur den ekonomiska krisen och på att skapa grogrund för innovationer – inom alla fält; tekniska, ekonomiska så väl som kulturella.
Lyssna på programmet
Om Björn “Nalle” Wahlroos
En av Skandinaviens mäktigaste företagsledare. Numera styrelseordförande för Nordea och för finska Sampo som bland annat äger försäkringsbolaget If och skogsjätten UPM. Studerade vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors och doktorerade i nationalekonomi 1979. Mycket omskriven för sin frispråkighet och för att han numera är den sortens makthavare som han gick till strid mot som ung vänsterradikal. Ger mycket sällan intervjuer.
Jag är mycket oroad över hur det skall gå för Europa. När jag reser i USA, Latinamerika och Fjärran Östern ser jag en dynamisk, framåtsträvande värld. Här hemma sitter vi i ett museum och försöker omfördela en kaka som slutat växa.
Musiken i sommarprogrammet
Recensioner av —– som sommarpratare 2014:
HD – HELSINGBORGS DAGBLAD
Vad säger de rika när de fattiga gnäller om ojämlikheten? Tja, de säger som finansmannen Björn Wahlroos. Alla kapitalister går det minsann inte bra för. Många kapitalister är entreprenörer. De förtjänar sina pengar.
Och så länge de fattigaste får det en smula bättre, spelar det i vilket fall ingen roll om klyftorna skenar. Se på hur kapitalismen lyft Kina och Indien! Inte ska ni här hemma gnöla när de kinesiska bönderna fått färg-tv. http://hd.se/kultur/2014/08/12/petter-larsson-bjorn-wahlroos/
gp – göteborgs posten
Björn Wahlroos bjuder på ett fullmatat sommarprat med fokus på ekonomi. Även om han försöker lätta upp är programmet en aning tunglyssnat.
Björn “Nalle” Wahlroos är en av Skandinaviens mäktigaste företagsledare. Han är styrelseordförande för Nordea och för finska Sampo som äger försäkringsbolaget If och skogsjätten UPM. Han studerade vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors och doktorerade i nationalekonomi 1979. I sitt sommarprat delar Wahlroos med sig av sina funderingar kring kapitalism och jämlikhet, globalisering och teknologisk revolution. http://www.gp.se/kulturnoje/1.2456217-sommar-i-p1-12-8-bjorn-nalle-wahlroos
svenska dagbladet
Fokus: Björn “Nalle” Wahlroos inleder sitt sommarprogram med att resonera kring och kritisera en av sommarens största stjärnor på den nationalekonomiska författarhimmelen, fransmannen Thomas Piketty. Mycket i Pikettys bok är oroväckande, slår Wahlroos fast, däribland de ökande klyftorna mellan fattig och rik. En kapitalists avkastning på sitt kapital är med nödvändighet högre än tillväxten i ekonomin i stort och därmed är inkomstklyftorna dömda att öka, utläser Wahlroos ur boken i fråga, Kapitalet i det 21:a århundradet. http://www.svd.se/kultur/sommar-i-p1-2014_3680862.svd?sidan=6